Paroda „Žaibo prisiminimas“ primins skaudžius žydų išgyvenimus

Artėjant 75-osioms Vilniaus geto likvidavimo metinėms sekmadienį ir Lietuvos žydų genocido dienai, Martyno Mažvydo bibliotekoje atidarytą parodą garsiam litvakų poetui ir kovotojui su nacių režimu Avromui Suckeveriui apžiūrėjo ir Izraelyje gyvenanti jo anūkė. Moteris sako jaučianti atsakomybę, kad skaudūs jos senelio ir jo likimo draugų išgyvenimai nebūtų pamiršti.
Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka / Leono Garbačausko nuotr.

Paroda „Žaibo prisiminimas“ skirta garsiam žydų poetui ir kovotojui su nacių režimu vilniečiui Avromui Suckeveriui, o aktorė ir režisierė iš Izrelio Hadas Kalderon – jo anūkė.

H.Kalderon pasakoja, kad jidiš kalba visą gyvenimą kūręs senelis rašydavo visada ir ant visko, kas pasitaikydavo po ranka. Kūryba jam padėjo ištverti ir Holokausto baisumus – ir kai prasidėjus Antrajam pasauliniam karui pateko į Vilniaus getą, ir kai, jį likvidavus, drauge su žmona Freidke pabėgo į miškus, kur prisijungė prie partizanų.

H.Kalderon režisavo dokumentinį filmą apie jos senelį – juosta vadinasi „Juodasis medus. Poeto Avromo Suckeverio gyvenimas ir poezija“. Juosta neseniai pristatyta Jeruzalėje ir jau laimėjo ne vieną apdovanojimą.

H.Kalderon pasakoja, kad jų šeimoje buvo labai aiški kiekvieno paskirtis - senelis poetas rašo, mama dailininkė piešia, o ji – aktorė – vaidina, tačiau po senelio mirties daug kas pasikeitė – H.Kalderon pajuto norą rašyti, sukūrė kelias pjeses vaikams, o galiausiai ėmėsi ir režisūros.

„Atvykau į Vilnių papasakoti senelio istorijos, nes dabar esu tarsi jo atminties saugotoja, turiu perduoti tai, ką iš jo sužinojau“, – pasakojo H.Kalderon.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas