Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmininkavimo Europos Sąjungai proga lietuvių dailininkų darbai Briuselyje įkurdinti liftuose

Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai proga Briuselyje surengta neįprasta lietuvių menininkų paroda. Jų darbai eksponuojami ne parodų salėje, o Europos Komisijos (EK) pastato liftuose.
Paroda Europos Komisijos liftuose
Paroda Europos Komisijos liftuose / Karolinos Štelmokaitės nuotr.

Dailininkų darbai eksponuojami dvylikoje pagrindinių „Berlaymont“ pastato, kur įsikūrusi EK, liftų. Ji taip ir vadinasi – „Aukštyn-žemyn: 12 Lietuvos dailininkų 12-oje Berlaymont'o liftų“.

Pagrindinio EK pastato liftuose pakabinta po šiuolaikinės lietuvių dailės kūrinį, pranešė eurokomisaro Algirdo Šemetos biuras.

Taigi eurokomisarai, šios institucijos administracijos darbuotojai ir visi svečiai, kurie naudojasi liftais, kylančiais nuo 0 iki 13 aukšto, kur dirba EK pirmininkas Jose Manuelis Barroso, neišvengiamai tampa parodos lankytojais.

Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai skirta paroda veiks iki rugsėjo 30 d. Ją kartu su A.Šemetos biuru surengė Briuselyje gyvenantis dailininkas Audrius Gražys, kuris ir subūrė šį kolegų būrį. Menininkai atstovauja įvairioms kryptims – nuo minimalizmo iki poparto.

A.Gražys parodai pasiūlė 2007 m. sukurtą ciklą „Far and away“. Egmonto Bžesko darbas „Ostrich man“ yra seniausias iš visų – sukurtas 2000 m. Metais naujesnis – Svajūno Armono „Farewell“, dvejais – Kęstučio Grigaliūno „George Maciunas, Ay-O and Jonas Mekas in Vilnius“.

Didžiuma darbų sukurti pernai (Juozo Pranckevičiaus „Landscape“, Vytauto Tomaševičiaus „Behind the ornament“ ir Audriaus Miežio „Angel to oneself“) arba šiemet (Lino Liandsbergo („That day I met a man who knew the direction“, Miglės Kosinskaitės „Flora“ ir Kristinos Norvilaitės („While listening to Schubert“).

Linos Jonikės „The dream“ ir Arūnės Tornau „Summer“ sukurti 2010-aisiais.

„Esu labai dėkingas 12 garsių Lietuvos dailininkų, kurie Lietuvos pirmininkavimo proga savo darbais papuošė centrinio EK pastato liftus, – teigė A.Šemeta. – Tai – originalus būdas pristatyti Lietuvą ir jos šiuolaikinę tapybą.

Šie žavūs ir išskirtiniai paveikslai ne tik kels ūpą pastato darbuotojams ir lankytojams, bet kartu ir parodys, jog Lietuva yra labai meniška  ir kūrybinga šalis.

Nes pirmininkavimas – ne tik galimybė Lietuvai pristatyti save kaip patikimą, civilizuotą, administraciškai pusmetį vairuoti ES pajėgią valstybę. Tai – ir galimybė pristatyti savo šalies grožį ir kultūrą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas