Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Portale 15min – trečiasis paskaitų ciklo „Istorijos miestui ir pasauliui“ semestras

Ką apie Vilniaus vaikų kasdienybę atskleidžia archeologiniai radiniai? Kaip Vilnius tapo vienuolynų miestu? Koks buvo dvarininkų požiūris į Lietuvos sostinę XVIII a. ir ką šis požiūris atskleidžia? Kas nutiko XVIII a. pabaigos Vilniuje, kad po to miesto žydai niekada neberinko vyriausiojo rabino? Atsakymai į visus šiuos ir dar daugiau įvairių klausimų bus gvildenami nuo spalio 7 d. paskaitų cikle „Istorijos miestui ir pasauliui“.
„Istorijos miestui ir pasauliui“
„Istorijos miestui ir pasauliui“ / Organizatorių nuotr.

Lietuvos nacionalinis muziejus kartu su Vilniaus universiteto Istorijos fakultetu tęsia prieš metus prasidėjusį paskaitų ciklą ir kviečia į antrąjį jo kursą, trečiąjį semestrą. Paskaitų formatas išliks toks, kaip ir anksčiau: muziejininkai pristatys saugomą vertybę, o istorikai atskleis su pristatomu eksponatu susijusio laikmečio kontekstą.

Trečiajame semestre, kuris truks nuo spalio 7 iki gruodžio 16 dienos, numatytos šešios paskaitos, kurias skaitys Lietuvos nacionalinio muziejaus, Vilniaus universiteto, Lietuvos istorijos instituto istorikai ir archeologai. Jie yra įvairių knygų autoriai, istorijos ir archeologijos mokslo populiarintojai. Dėstytojų aptariamos temos apima įvairų laikmetį ir Vilnių pristato iš skirtingų perspektyvų.

Šiuo bendru Lietuvos nacionalinio muziejaus ir Vilniaus universiteto projektu muziejininkai į dienos šviesą ištraukia tuos eksponatus, kurie dažnai nesulaukia pakankamo dėmesio ar savo lankytojo, o istorikai nustebina temomis, nugulusiomis istorijos paraštėse.

Paskaitų ciklas „Istorijos miestui ir pasauliui“ skirtas artėjančiam 700 metų Vilniaus gimtadieniui.

Paskaitos skaitomos Lietuvos nacionalinio muziejaus Senojo arsenalo (Arsenalo g. 3) salėje. Norintys dalyvauti paskaitose gyvai prašomi turėti galimybių pasą ir renginio metu dėvėti nosį ir burną dengiančią apsauginę veido kaukę. O negalintys dalyvauti gyvai, visas paskaitas gali stebėti tiesiogiai portale 15min.lt.

3 semestro programa:

Spalio 7 d. – „Vilniaus vaikų kasdienybė archeologijos duomenimis: nuo pramogų iki darbų“. Pranešėjas dr. Povilas Blaževičius.

Spalio 21 d. – „Vilnius – vienuolynų miestas“. Pranešėjas doc. dr. Liudas Jovaiša

Lapkričio 4 d. – „Tarpukario Vilnius ir Lietuvos karaimų fenomenas“. Pranešėja dr. Dovilė Troskovaitė.

Lapkričio 18 d. – „Kuo Vilnius buvo patrauklus XIX amžiaus dvarininkui?“. Pranešėja prof. habil. dr. Tamara Bairašauskaitė.

Gruodžio 2 d. – „Vilniečio Shmuelio Beno Avigdoro Wigderowicz‘iaus konflikto istorija arba, kodėl Vilniaus žydai niekada neberinko vyriausiojo rabino?“. Pranešėja prof. dr. Jurgita Verbickienė.

Gruodžio 16 d. – „1920-ieji: Vilnius iš rankų į rankas“. Pranešėjas dr. Kęstutis Kilinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas