Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 02 17 /17:16

G.Nausėda aktorei V.Kuodytei įteikė Nacionalinę premiją: prezidentūra kalto dėl klaidos neieškos

Nepavykus to padaryti praėjusią savaitę, prezidentas Gitanas Nausėda aktorei Viktorijai Kuodytei Nacionalinę kultūros ir meno premiją įteikė pirmadienį. Svarbiausias Lietuvos kultūrinis įvertinimas V.Kuodytei skirtas už asmenybės žymę šiuolaikiniame teatre. Po itin trumpos ceremonijos spaudos konferencijų salėje prezidentūroje laureatė nepasirodė – komentarus teikė tik prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis. Anot jo, klaida, neįleidžiant aktorės į prezidentūrą praėjusią savaitę, buvo sisteminė ir dėl to vieno kaltininko ieškoti nederėtų.

Transliacija iš prezidentūros:

Įprastai nacionalinės premijos teikiamos Baltojoje salėje, tačiau šį kartą trumpa, vos kelių minučių ceremonija vyko mažesnėje – Mėlynojoje – salėje.

Ceremoniją, kurioje dalyvavo laureatė V.Kuodytė, kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas ir šalies vadovas G.Nausėda, iš šono stebėjo tik jo atstovas spaudai A.Bubnelis bei prezidento patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Sonata Šulcė. V.Kuodytės artimieji šventėje nedalyvavo.

Laureatė prezidentui įteikė dovaną

Teikdamas nacionalinę premiją už asmenybės žymę šiuolaikiniame teatre, prezidentas V.Kuodytei palinkėjo kūrybinės sėkmės, užsispyrimo ir tikėjimo savimi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Kuodytė, Gitanas Nausėda, Mindaugas Kvietkauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Kuodytė, Gitanas Nausėda, Mindaugas Kvietkauskas

„Turbūt laukiame kitų?“ – matyt, turėdamas omeny kitas premijas ateityje, klustelėjo G.Nausėda.

„Dievas žino“, – trumpai atsakė V.Kuodytė.

Po premijos teikimo prezidentas pakvietė laureatę ir kultūros ministrą pasikalbėti asmeniškai. Šalies vadovo atstovas spaudai A.Bubnelis pasakojo, kad beveik viso susitikimo metu kalbėta tik apie teatrą.

„Prezidentas su laureate apsikeitė savo asmeninėmis nuomonėmis apie aktyviai šiuo metu Lietuvoje dirbančius režisierius, apie tai, kurie, jų nuomone, yra perspektyvūs, ir kurių, jų nuomone, įdomiausi darbai“, – dėstė jis.

G.Nausėdai laureatė įteikė dovaną – kompaktinę plokštelę su jos tėvo Edmundo Kuodžio ir Jono Girijoto įdainuotos kūriniais.

„Taip pat laureatė papasakojo apie teatro gildiją, visai neseniai įkurtą, ir buvo sutarta, kad artimiausiu metu galėtų įvykti toks susitikimas – savotiška teatro darbuotojų profsąjunga galėtų su prezidentu susitikti ir aptarti jiems aktualius klausimus“, – pridūrė A.Bubnelis.

Komentarai po premijos teikimo:

Vieno atsakingo neieškos

Praėjusią savaitę teikiant nacionalines premijas V.Kuodytė „dėl apmaudžios administracinės klaidos“ nebuvo įleista į prezidentūrą, jos pavardė ceremonijos metu nenuskambėjo. Už tai savo vardu feisbuke atsiprašė prezidentas G.Nausėda ir pažadėjo, kad aktorei bus parodytas deramas dėmesys.

Prezidentas šeštadienį su aktore trumpai pasimatė koncerte Nacionalinėje filharmonijoje. Prezidentūros fotografas Robertas Dačkus salėje užfiksavo tokį vaizdą.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos / Roberto Dačkaus nuotr. /Gitanas Nausėda, Viktorija Kuodytė
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos / Roberto Dačkaus nuotr. /Gitanas Nausėda, Viktorija Kuodytė

Ketvirtadienio vakarą Jaunimo teatre vaidinusios V.Kuodytės atvyko atsiprašyti šalies vadovo patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais S.Šulcė bei kultūros ministras. Institucijų atstovai laureatei įteikė gėlių.

Siekiant, kad panašus incidentas nepasikartotų, prezidentūra nurodė keisianti svečių susitikimo taisykles – esą esant dideliam jų srautui, svečiai lydinčių darbuotojų bus pasitikti dar prieš apsaugos procedūras.

Prezidentūra, anot A.Bubnelio, dar praėjusią savaitę atliko vidinę analizę, kodėl neįleidžiant V.Kuodytės „įvyko klaida, ir ko galima iš to pasimokyti“.

Praeitą savaitę įvyko žmogiškoji klaida, dėl kurios ši puiki šventė buvo kiek sugadinta.

„Analizės metu buvo konstatuota, kad praeitą savaitę įvyko žmogiškoji klaida, dėl kurios ši puiki šventė buvo kiek sugadinta. Nėra vieno konkretaus žmogaus į kurį būtų galima besti pirštu ir pasakyti, kad štai šis žmogus yra vienintelis atsakingas. Prezidentūra į tai žiūri kaip į sisteminę klaidą“, – pirmadienį spaudos konferencijos metu dėstė A.Bubnelis ir tikino, kad prezidentūra jau ėmėsi priemonių, kad panašus incidentas daugiau nepasikartotų.

Žada atidžiau tikrinti svečių sąrašus

Atstovas spaudai pabrėžė, kad už nacionalinių premijų teikimo ceremoniją buvo atsakinga Kultūros ministerija, tačiau renginys vyko prezidentūroje, tad esą atsakomybė tenka ir jai.

„Puikiai suvokiame, kad jeigu renginys vyksta prezidentūroje, prezidentūra taip pat prisiima šeimininko vaidmenį ir tampa jo daline organizatore, todėl akivaizdu, kad didesnį dėmesį turime skirti ir svečių sąrašui, jo patikrinimui. Jeigu reikia – dar kartą jo patikrinimui. Jeigu reikia – trečią kartą patikrinimui, kad tokių nemalonių nesklandumų neatsitiktų ateityje. Tai buvo gera pamoka ir šią pamoką mes išmokome“, – tikino A.Bubnelis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Bubnelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Bubnelis

Reaguodama į incidentą, Kultūros ministerija pranešė spręsianti dėl tarnybinės nuobaudos darbuotojui, neįtraukusiam laureatės V.Kuodytės į Nacionalinių premijų teikimo ceremonijos svečių sąrašą. A.Bubnelis to vertinti nesiėmė.

„Prezidentūra, priimdama kitą organizaciją arba organizuodama kartu renginį, prisiima dalį atsakomybės už to renginio sėkmę. Todėl mes vertiname savo veiklą ir tas spragas, kurias didžiąja dalimi, tikiu, esame jau ištaisę“, – nurodė jis.

Premijos laureatė V.Kuodytė nacionaliniam transliuotojui anksčiau pasakojo sulaukusi prezidento patarėjos S.Šulcės skambučio ir atsiprašymo prezidento vardu. Aktorė sakė nustebusi, kad „moteris, kurios nepažįsta, niekada nebuvo sutikusi, taip betarpiškai ją iš karto tujino ir atsiprašinėjo“.

A.Bubnelis tikino, kad patarėja nesiekė įžeisti laureatės.

„Tai galėjo būti emocijų paveiktas pokalbis, kuris galėjo būti taip suprastas“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sonata Šulcė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sonata Šulcė

V.Kuodytė ceremonijos nekomentavo

V.Kuodytė prezidentūros spaudos konferencijų salėje nepasirodė.

„Laureatė nusprendė, kad jau yra pasakiusi, ką nori pasakyti. Aš ją tikrai keletą kartų kalbinau perduoti savo įspūdžius iš susitikimo, tačiau ji nusprendė, kad to nori nedaryti“, – paaiškino A.Bubnelis.

Nacionalines kultūros ir meno premijas šįmet taip pat pelnė kompozitorė Zita Bružaitė, solistė Asmik Grigorian, operos-performanso „Saulė ir jūra (Marina)“ autorės Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė ir Lina Lapelytė, kino režisierius Algimantas Puipa bei rašytojas Saulius Šaltenis.

Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius septynerius metus, taip pat kūriniai, sukurti per visą gyvenimą.

Kasmet skiriamos premijos dydis – 30,4 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas