Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Prūsijos epo kūrėjas“: Klaipėdos bibliotekoje – Roko Flick atminimo vakaras

Lapkričio 8 d. 17.30 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) vyks Roko Flick (1936–2023) atminimo vakaras. Prisiminimais dalinsis: Dalia Greičiutė, Nijolė Kepenienė, Romas Klimavičius, Algis Kuklys, Lilija Petraitienė, Jovita Saulėnienė. Klasikinės muzikos kūrinius atliks ansamblis „Oboe con Archi“.
Rašytojas Rokas Flick
Rašytojas Rokas Flick / Organizatorių nuotr.

Rokas Flick – ekonomistas, habilituotas socialinių mokslų daktaras, rašytojas – gimė Veisiejuose, Lazdijų rajone, vaikystę praleido Šilutėje, kur baigė vidurinę mokyklą ir išvyko studijuoti į Vilnių.

Vilniaus universitete mokėsi archeologijos, o vėliau pramonės ekonomikos.

1970–1974 metais Maskvos I.Gubkino naftos ir dujų pramonės institute studijavo aspirantūroje ir čia apgynė dvi disertacijas. Grįžęs į Lietuvą dirbo įvairiose ministerijų įstaigose, nuo 1986-ųjų metų skaitė paskaitas Vilniaus inžineriniame statybos institute, nuo 1987-ųjų metų buvo šio instituto profesorius.

Rokas Flick
Rokas Flick

Pirmaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais R. Flick buvo energetikos ministro pavaduotoju, vėliau įkūrė savo verslą.

Autoriaus domėjimosi ir darbo sritis apėmė dujų pramonę. Šia tema jis parašė tris monografijas, taip pat publikavo daugiau nei penkiasdešimt įvairių mokslinių straipsnių.

Persikėlęs gyventi į Pamario kraštą, 1995 m. Rokas Flick tvirtu žingsniu įžengė į literatūros pasaulį.

Nuo 2014-ųjų metų priklausė Lietuvos rašytojų sąjungai, jo knygos sulaukė didelio susidomėjimo ir populiarumo. Kadangi rašytojo mama – vokietė, kilusi iš Prūsijos, todėl Rokas Flick save laikė Lietuvos vokiečiu ir itin domisi Klaipėdos kraštu bei jo istorija. Šios temos atsispindi ir jo kūryboje.

2012 m. tarptautinio literatūrinio rudens „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…“ konkurse už romanus „Šiaurės Sachara“ ir „Paskutinis traukinys“ rašytojui įteikta Prozos nominacija, o 2015 m. – Ievos Simonaitytės premija už romaną „Emma, pastoriaus duktė“. 2022 m. už pastarųjų dešimties metų kūrinius Prūsų Lietuvos tematika rašytojas pelnė Klaipėdos Šv. Jono bažnyčios atstatymo fondo ir kultūrinės atminties premiją „Prūsija“.

Roko Flick knyga
Roko Flick knyga

R. Flick išleido šias knygas: „Mitingų metas sudrebinęs Lietuvą: ištraukos iš dienoraščio“ (2005); istorinę dramą „Ištiesk pagalbos ranką man (2008); autobiografinę apybraižą „Atrastoji žemė“ (2008, 2018); „Šiaurės Sachara: romanas apie pamirštąją Kuršių Neriją“ (2010, 2015); romaną „Paskutinis traukinys“ (2012, 2014); romaną „Emma, pastoriaus duktė“ (2014, 2015); romaną apie senovės kuršius „Pradingę klajojančiam smėlyje“ (2016); taip pat romanus „Išlikę karo verpetuose“ (2018); Turtų voratinklyje“ (2020); biografinį romaną „Kur upė Šyša teka“ (2022). Parašė scenarijų video spektakliui „Karalienė Morta“ (rež. A. Armonas, R. Pletkauskas, 2013).

„Renginio metu ne tik apžvelgsime R. Flick literatūrinės kūrybos kelią, pažinsime jį kaip asmenybę, sužinosime, kodėl autoriui buvo svarbu rašyti, koks buvo rašytojo požiūris į kūrybą, bet ir pajausime kūrėją formavusią laikmečio dvasią“, – žadėjo organizatoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas