Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Šimašius atkirto koplytstulpio panorusiam R.Karbauskiui: čia ne kolūkis

Vilniaus miesto savivaldybės meras Remigijus Šimašius teigia prašysiantis ekspertų įvertinti, kur sostinėje galėtų būti pastatytas koplytstulpis. Nuomonės dėl šio paminklo prie Seimo meras tikina nepakeitęs – esą jis ten negalėtų stovėti net ir laikinai.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kai kas siekia mūsų sostinę paversti ne Valdovo Sosto vieta, ne moderniu ir į ateitį žvelgiančiu miestu, o kolūkinio tipo gyvenviete su pseudosakraliniais paminklais.

Kartą jau atsisakėme pasiūlymo prie Seimo pastatyti 17 metrų aukščio stilizuotą koplytstulpį – ekspertai vieningai sutarė, kad šiai miesto erdvei koplytstulpis netinka. Kaip netiko jis ir Lukiškių aikštei, kuriai irgi buvo peršamas anksčiau.

Tačiau Seimas nenusileidžia ir bando gudrauti, siūlydamas koplytstulpį prie Seimo pastatyti laikinai. Puikiai žinau, kiek trunka kai kurie valdžių kuriami laikini dalykai, todėl negaliu sutikti su šiuo pasiūlymu.

Paprašysiu ekspertų įvertinti – gal yra Vilniuje kampelis, kur šis paminklas tiktų. Jei netiks niekur, Lietuvoje gal yra kitų vietų, kur jam bus vieta. Bet tai tikrai nebus modernios ir aristokratišką, karališką miesto istoriją turinčios sostinės centrinės erdvės“, – pirmadienį socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo R.Šimašius.

Jis cituoja koplytstulio idėjos prie Seimo autorių Seimo valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūną Ramūną Karbauskį.

„Koplytstulpis šioje vietoje, mano, agronomo matymu, neatrodytų netikusiai. Mačiau vizualizacijas, manau, kad žmonės tą sprendimą būtent prie Seimo pasitiktų maloniai. O kad liberalams nepatinka, nesinori – aš nesuprantu, ko jiems iš viso norisi“, – naujienų agentūrai BNS sakė Seimo narys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Gerbiamas Ramūnai, gal pagaliau sutarkime, kad jūs, kaip agronomas, nesikišate į miesto vizijos ir estetikos klausimus, o aš, kaip sostinės meras, nesikišiu į agronominius dalykus ir nenurodinėsiu, kada ir kokiomis trąšomis tręšti dirvą ir kurią dieną nuiminėti derlių.

Vilnius turi didingą 700 metų istoriją ir aš nežadu taikstytis su siekiais paversti jį agronominiu“, – parlamentarui atsako meras.

Šeštadienį R.Šimašius pranešė, kad Vilniaus miesto savivaldybė nepritars idėjai prie Seimo statyti koplytstulpį. Jis tikino, kad Seimo kanceliarijos prašymui nepritarė savivaldybės Pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija.

„Urbanistai, menininkai sako, kad objektas, sukurtas prieš 25 metus, galbūt meninės vertės ir neblogos yra, bet tikrai netinka šiai urbanistinei erdvei ir aš su tuo visiškai sutinku“, – BNS sakė meras.

Tam, kad koplytstulpis būtų pastatytas prie Sausio 13-osios memorialo, pritarė Seimo valdyba, taip pat Seimo rūmų architektas Algimantas Nasvytis, Sausio 13-osios memorialo autorius Kęstutis Kisielius.

17 metrų aukščio koplytstulpį Lietuvai, Vilniui ir parlamentui ketina padovanoti daugiau nei prieš tris dešimtmečius mirusio architekto Jono Muloko artimieji – jie finansuotų ir objekto statybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas