Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Šimašius: „Laisvės kario“ skulptūra Lukiškių aikštėje būtų didelė klaida

Jeigu Kaune atidengta Vytį primenanti „Laisvės kario“ skulptūra būtų pastatyta rekonstruotoje sostinės Lukiškių aikštėje, tai būtų buvusi didelė klaida, sako Vilniaus miesto savivaldybės meras Remigijus Šimašius. Jo nuomone, Kauno pilies kieme pastatytas paminklas nėra Vytis.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Mato Miežonio / 15min nuotr.

„Nėra Vyčio Kaune. Yra „Laisvės karys“, – ketvirtadienį Žinių radijui tvirtino meras, pridūręs, kad jam Vytis labai patinka, tad jis esą gerai žino, kas jis yra.

„Vytis nėra karys, kuris po visų kovų [ant] piestu pasistojusio žirgo, [laikydamas] skydą į šoną, kalaviją iškėlęs sveikina tautą ir džiaugiasi pergalėmis. Ne. Vytis yra tas karys, kuris veja priešą, jau išvytą. Jau apginta šalis, priešas jau pralaimėjęs ir jis dabar gailisi, kad prieš kurį laiką peržengė ribas. Ir Vytis yra toks, kuris niekada kitaip neatrodo. Man nepatinka, kad Vytis yra pakeistas į kažką kita ir dar vadinamas Vyčiu“, – dėstė R.Šimašius.

Didele klaida jis vadintų sprendimą, jeigu minėta skulptūra būtų pastatyta Vilniaus Lukiškių aikštėje: „Aš tikrai manau, kad būtų buvusi didelė klaida, jeigu ji būtų atsidūrusi Lukiškių aikštėje. Tai, kad atsidūrė ten (Kaune – 15min), – ačiū Dievui, kad kauniečiams tinka, Kaunui tinka, manau tai – pliusas.“

Ukrainoje už 472 tūkst. eurų išlieta skulptūra „Laisvės karys“ Kauno pilies kieme buvo atidengta ketvirtadienį. Jos statybą inicijavo „Vyčio paramos fondas“.

Diskusijos dėl Vyčio skulptūros Kaune prasidėjo po to, kai fondas pralaimėjo konkursą dėl galimybės statyti memorialą laisvės kovotojams Lukiškių aikštėje. Čia iki šių metų gruodžio 1-osios turėtų būti įgyvendintas skulptoriaus Andriaus Labašausko mišką ir kalvą primenantis projektas „Laisvės kalva“. Pernai lapkritį jis pripažintas geriausiu iš penkių finaliniame etape atrinktų idėjų.

Tiesa, šiuo metu Vyriausybėje yra įstrigęs A.Labašausko projekto finansavimo klausimas, jį svarsto spręsti Vilniaus miesto savivaldybė. Apie tai daugiau – čia.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tūkstantinė minia pasitiko „Laisvės karį“: prie Kauno pilies atidengta Vyčio skulptūra

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas