Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rezidencija „Ignalinos pasakos“ keliaus iki Didžiasalio

Rugsėjo 15 dieną prasideda naujas Viešosios įstaigos „Meno bangos“ projektas – rašytojų rezidencija „Ignalinos pasakos“ .
„Meno bangų“ rezidencijoje „Kultūra ir gamta“, po Alvydo Valentos (centre) kūrybos vakaro, 2021 m. „Menų bangų“ archyvo nuotr.
„Meno bangų“ rezidencijoje „Kultūra ir gamta“, po Alvydo Valentos (centre) kūrybos vakaro, 2021 m. „Menų bangų“ archyvo nuotr.

Rugsėjo 15 dieną prasideda naujas Viešosios įstaigos „Meno bangos“ projektas – rašytojų rezidencija „Ignalinos pasakos“ .

Savaitę Ignalinos rytiniame pakraštyje, „Saulėtekio“ kaimo turizmo sodyboje, gyvens, bendraus, sumanymais dalinsis ir pasakas kurs žinomi rašytojai iš įvairių Lietuvos vietovių.

„Meno bangos“ Ignalinoje rengia jau ketvirtąją rezidenciją (visų jų rėmėja Lietuvos kultūros taryba, o partnerė – Ignalinos viešoji biblioteka).

„Meno bangų“ rezidencijos „Po Ignalinos dangumi“ nariai ant Ladakalnio, 2020 m. Ričardo Šileikos nuotr.
„Meno bangų“ rezidencijos „Po Ignalinos dangumi“ nariai ant Ladakalnio, 2020 m. Ričardo Šileikos nuotr.

Pirmojoje rezidencijoje, 2020 metų vasarą, kūrė Lietuvos bei Latvijos rašytojai ir dailininkai, antrojoje, tų pačių metų rudenį, šalia minėtų sričių atstovų, gyveno ir vertėjos iš lenkų kalbos, atskleidusios svarbius, lenkiškai rašytus šaltinius apie Ignalinos kraštą. Trečiojoje, vykusioje 2021 metų vasarą – dar ryškesnė žanrų įvairovė: Ignalina sulaukė aktorių, kompozitorių, dailininkų, rašytojų. Tuomet projekto vadovė, rašytoja Gintarė Adomaitytė teigė: „Svarbu pažinti kuo spalvingesnį kultūros ir meno spektrą. Štai kodėl mūsų rezidencijoje – tokia įvairovė“.

Svarbu pažinti kuo spalvingesnį kultūros ir meno spektrą.

Kurie Lietuvos menininkai renkasi į ketvirtąją „Meno bangų“ rezidenciją?

Gintarė Adomaitytė pasakoja: „Pasijutau skolinga pasauliui, kurį nuo seno puoselėju. Tai erdvė, man pačiai atnešusi daugiausia pripažinimo ir laimėjimų, skaitymo ir rašymo džiaugsmo. Arba kitaip – sritis, suburianti talentingus, širdingus žmones. Kalbu apie vaikų ir paauglių literatūrą, jos plačias galimybes. Į rezidenciją pakviečiau kolegas, gebančius rašyti vaikams, paaugliams ir suaugusiems, mokančius oriai bendrauti su kuo įvairiausia auditorija, turinčius savo stilių ir požiūrį.“

Paprašyta atskleisti rašytojų vardus ir pavardes, projekto vadovė pradeda nuo kūrėjų, gyvenančių kuo atokiau – ir nuo Ignalinos, ir nuo sostinės.

„Jau ne pirmąjį kartą pas mus iš Kelmės atvyksta žurnalistė, poetė ir prozininkė Ona Jautakė. O pirmąjį kartą – iš Naujosios Akmenės susipažinti su Rytų Aukštaitija – atvažiuos prozininkas, poetas Darius Rekis. Didžiuojamės, kad itin džiugiai dalyvauti rezidencijoje sutiko šių laikų literatūros įžymybė Daina Opolskaitė, pelniusi europinį pripažinimą – ji atkeliauja iš Vilkaviškio. Sulauksime rezidenčių iš Klaipėdos: plataus spektro menininkės, rašytojos, poetės, dailininkės Daivos Molytės Lukauskienės ir garsios autorės Nijolės Kliukaitės Kepenienės. Kartu su mumis gyvens ir kurs vilniečiai: žurnalo „Laimiukas“ redaktorius, lakių ir jautrių pasakų rašytojas Virgis Šidlauskas, vaikų bei paauglių mylima, literatūros kritikų pripažinta autorė Ilona Ežerinytė. Iš Utenos atvyks poetė, žurnalistė, vaikų literatūros žinovė Rasa Milerytė. O aš ne tik vadovausiu projektui, bet kartu su svečiais ir viešnomis atliksiu svarbią užduotį“.

Kiekvienam teks užduotis parašyti po pasaką.

Paklausta apie rezidencijos užduotį, Gintarė Adomaitytė atsako: „Rugsėjo 15 dienos vakarą trauksime burtus. Kiekvienam teks užduotis parašyti po pasaką. Kol kas negaliu atskleisti paslapties apie ką, tai sužinosime minėtąją rugsėjo 15-ą. Kol kas sakau, kad bus ir ežerų, ir pilkapių, ir kur kas proziškesnių objektų. Rašysime apie tai, kas gal Ignalinoje neatskleista, o gal – kol kas neparegėta menininkų akimis. Žinoma, kad svajoju rezidencijoje gimusias pasakas sudėti į vieną knygą.“

„Meno bangų“ rezidentas (2020 m.), Daugpilio (Latvija) tapytojas Maris Čačka ir jo kūrinys, padovanotas Ignalinos viešajai bibliotekai. Vlado Braziūno nuotr.
„Meno bangų“ rezidentas (2020 m.), Daugpilio (Latvija) tapytojas Maris Čačka ir jo kūrinys, padovanotas Ignalinos viešajai bibliotekai. Vlado Braziūno nuotr.

Visos „Meno bangų“ Ignalinoje rengtos rezidencijos pasižymėjo itin glaudžiais santykiais su vietos bendruomenėmis. Vyko susitikimai su meno gerbėjais ir Ignalinoje, ir jos apylinkėse. Keliauta po Linkmenis, Palūšę, Grybėnus, Ceikinius, Didžasalį.

Būtent Didžiasalis tampa šios rezidencijos svarbia ašimi: rugsėjo 22 dieną jo bibliotekoje rezidentės ir rezidentai bendraus su „Ryto“ gimnazijos mokiniais ir mokytojais, pristatys sukurtas pasakas, atskleis savo kūrybos ir gyvenimo būdo ypatumus.

Didžiasalio gimnazijoje – itin stipri lituanistinė tradicija.

Pasak projekto vadovės, rašytojos Gintarės Adomaitytės, Didžiasalis pasirinktas ne tik todėl, kad tai – jautri Ignalinos rajono, Lietuvos ir visos Europos sąjungos pasienio vieta. Rašytoja teigia: „Didžiasalio gimnazijoje – itin stipri lituanistinė tradicija. Jos mokiniai sėkmingai dalyvauja Lietuvos jaunųjų filologų ir gimininguose konkursuose, domisi kraštotyra, tautosaka, kartu su mokytojais puoselėja savo krašto muziejų. Vis dėlto – būtina juos stiprinti ir drąsinti, padėti dar labiau atskleisti kūrybines galias“.

Kūrėjų parašytas pasakas viešins svetainė www.menobangos.lt, jomis galės naudotis, savaip interpetuoti Ignalinos rajono kultūros ir švietimo žmonės.

Rezidencija atvira: besidomintys jos gyvenimu, kviečiami lankytis ir bendrauti su meninkais kiekvieną dieną, o labiausiai – rugsėjo 22 dienos vakarą, per patį lygiadienį. „Saulėtekio“ kaimo turizmo sodybos kieme vyks parašytų pasakų skaitymai, pokalbiai apie vaikų, paauglių ir suaugusių literatūrą, dalijimasis mintimis apie savaip pamatytą ir kitaip, nei įprasta, aprašytą Ignaliną bei jos apylinkes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas