Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šaipokų karikatūrose ir šaržuose – krepšinio aktualijos

Kasmet Melagių dienos išvakarėse arba balandžio 1-ąją Kaune naują parodą pristatantys karikatūristai šiemet nusprendė pajuokauti apie antrąją šalies religiją – krepšinį. Šmaikščiuose piešiniuose – įvairios su krepšiniu susijusios temos, tarp kurių ir svarbiausioji – rudenį Lietuvoje vyksiantis Europos vyrų krepšinio čempionatas.
Viena iš V.Beresniovo karikatūrų.
Viena iš V.Beresniovo karikatūrų.

Šaipokai – taip save vadinantys karikatūristai – šiemet švenčia 40 metų jubiliejų: pirmoji karikatūrų paroda Kaune buvo surengta 1971 metais Kauno senamiestyje veikusiame jaunimo klube „Žilvinas“, vėliau – ir „Santakos“ kino teatre. Dabar jau niekas tiksliai nepamena, kada šaipokų parodos įsikūrė Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Velnių muziejuje, ši vieta tapo nuolatine. O patys parodos dalyviai tikina, jog tai buvo nulemta iš aukščiau: juk kipšų ir šaipokų bendravimas minimas jau lietuvių tautosakoje.

Krepšinio tema dabar itin karšta aktualija. Tai įrodė ir karikatūristų aktyvumas. Nepamenu, kad būtų pasiūlyta tiek daug darbų, sakė V.Beresniovas

„Ši tema į galvą buvo atėjusi ir anksčiau, tačiau šiemet nebegalėjome laukti – dabar ji itin aktuali. Tai, kad darbų į parodą buvo pasiūlyta labai daug – apie 60, tik patvirtino, jog krepšinis rūpi ir karikatūristams“, – sakė parodos iniciatorius, karikatūristas Vladimiras Beresniovas.

Parodoje bus galima išvysti ne tik karikatūras, bet ir trenerių, žaidėjų šaržus. Didžioji dalis jų nauji, tačiau yra keletas senesnių darbų, kuriuos menininkai turėjo sukaupę iš senesnių laikų. Tarp jų – ir vienas Anapilin iškeliavusios Laimos Šabūnienės kūrinys.

V.Beresniovo karikatūros/Šių metų parodos dalyviai pokštauja krepšinio tema.
V.Beresniovo karikatūra.

Šiemet, kaip ir anksčiau, parodoje bus galima išvysti ne tik lietuvių karikatūristų, bet ir svečio iš užsienio darbus. Tai – Vladimiro Stepanovo iš Novosibirsko (Rusija) karikatūros. Tarp autorių yra ir jaunosios kartos kūrėjų – tai Auritas Sipaitis. Be jų pašmaikštauti krepšinio tema nusprendė ir parodoje savo kūrinius pristato Alfonsas Bendžius, Rokas ir Vladimiras Beresniovai, Andrius ir Linas Deltuvos, Alvydas Jonaitis, Saulius Medžionis, Algirdas Radvilavičius, Algimantas Snarskis, Edmundas Unguraitis, Marta Valaikienė ir Rolandas Vičys.

Kovo 31-ąją atidaryta paroda bus eksponuojama iki spalio 2 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas