Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sakralinės muzikos festivalio koncerte – senosios muzikos ansamblis

Trečiadienį, rugsėjo 9 d., 19 val., Šv. Kotrynos bažnyčioje vyks nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ projekto – Sakralinės muzikos festivalio koncertas „Ex tenebris vita. Šventumo išaukštinimas, žvilgsnis į žmogaus sielą kančios, mirties ir Prisikėlimo metu.“
Violončelė
Violončelė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Claudio Monteverdi, Giovanni Felice Sances, Alessandro Scarlatti, Alessandro Grandi, Giovanni Battista Bovicelli ir kitų italų kompozitorių kūrinius atliks Marco Beasley ir ansamblis „Accordone“.

Po trejų metų pertraukos į Vilnių vėl sugrįžta žymus senosios muzikos ansamblis „Accordone“. Šis kolektyvas ypač išgarsėjo koncertais, kuriuose jungiama drama ir muzika, o dainininkas virsta tikru teatralizuoto renginio personažu. Charizmatiškasis dainininkas Marco Beasley ir vargonininkas bei klavesininkas Guido Morini ansamblį įkūrė 1984 m., o pirmasis reikšmingas ansamblio koncertas-renginys „Lo Tasso Napolitano“ buvo surengtas 1991 m.

1995 m. muzikantų parengtas projektas „Vox clamans in solitudine“ sugretino tekstus ir muziką iš įvairių vietovių ir laikotarpių. Po dvejų metų buvo išleista kompaktinė plokštelė „Il Salotto Napoletano“ su tradicinėmis XIX a. neapolietiškomis kanconomis, vėliau buvo pastatyta kamerinė opera „Il sogno d'Orfeo“ (1999) ir parodyta programa „Via Toledo“, skirtą Pietų Italijos žodinės tradicijos muzikai.

Ansamblis „Accordone“ savo koncertams ir pats kuria naują repertuarą. Taip 2001 m. gimė G. Morini opera „Una Odissea“, kuriai tekstus parašė M. Beasley. 2003 m. buvo išleistas pirmas ansamblio studijinis įrašas „La Bella Noeva“, o po metų – Morini religinis kūrinys „Vivifice Spiritus Vitae Vis“ pagal lotyniškus tekstus iš Senojo Testamento. 2004 m. „Accordone“ įgyvendino projektą „Frottole“, paremtą italų vėlyvojo Renesanso muzikos tradicija, ir pristatė „Recitar Cantando“, skirtą to paties pavadinimo muzikos stiliui, suklestėjusiam pirmoje XVII a. pusėje. Šių koncertų įrašai, pasirodę 2005 ir 2006 m., buvo pirmieji, įrašyti Belgijos „Cypres“ įrašų studijoje.

Koncerte Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje ansamblis „Accordone“, remdamasis XVII a. pr. italų muzika, pristatys universalią ir ypač krikščionių pasauliui svarbią Velykų temą. Programoje „Ex tenebris vita“ skambės grigališkasis choralas, A. Grandi, G. F. Sances, G. P. Cima, A. Scarlatti, G. B. Bovicelli, C. Monteverdi, G. B. Riccio ir M. Beasley vokaliniai kūriniai, gvildenantys šventumo vertybę, kančios, mirties ir Prisikėlimo misteriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas