Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio kodas: vidurvasario štilis mieste

Nežinau kaip jūs, bet aš jaučiu sostinės ore tvyrantį tingulį.
J. Amendoeira
J. Amendoeira / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Tvankiomis popietėmis, kai redakcijoje siaučia tikrų tikriausias uraganas, vilniečiai ramiai vaikštinėja pagrindinėmis miesto gatvėmis, tabaluoja kojomis Neries krantinėje arba lėtai siurbčioja kavą su pienu vidurvasariu alsuojančiuose skveruose.

AŠ TAIP NEGALIU! Dar ketvirtadienio naktį bandžiau lėtai valgyti ryžius su lęšiu masalu, lėtai skaityti knygą, tingėti, nepuoselėti jokių iliuzijų apie kelionę į Islandiją... Galiausiai viskas baigėsi tuo, kad šokau ant dviračio ir apvažiavau 15 ratų aplink senamiestį. Tad veiksmo kupinas savaitgalis man – tikra atgaiva. Lekiam į trasą!

„Sutemų“ bombos

Kadaise aš buvau labai aktyvi „Sutemų“ gerbėja. Dabar aktyvumu pasigirti negaliu, tačiau didžiulė meilė šiai lietuviškai leidybinei kompanijai niekur neišnyko.

Šiąnakt kviečiu visus kartu nueiti į „Sutemų“ vakarėlį, kuriame pasirodys muzikos  konstruktorius, žmogus orkestras, elektronikos bomba, galiausiai muzikos istorijos knyga – Luke Vibert.

Jam priklauso per šimtas įvairiausių įrašų bei remiksų, kasmetiniai pasirodymai garsiausiuose pasaulio festivaliuose „Sonar“,  „Roskilde“, „Global Gathering“, „The Big Chill“, be to, jo muziką miksuose leidžia „Klaxons“, „Modeselektor“, James Zabiela ir Miss Kittin. Dar daugiau, Luke lyginimas tik su aukščiausios prabos elektroninės muzikos didvyriais „Autechre“, Aphex Twin, „Plaid“ bei Squarepusher. 

Kartu su Luke Vibert klube „Gravity“ gros Few Nolder, DJ Walkman bei Lietuvoje itin mėgstamas, tačiau retas svečias IJO.

Portugalijos kerai

Atlanto vandenyno pakrantėje, Težo upės slėniuose, kur gamta akina keleivį vešlia žaluma ir gėlių margumynais, o žiema ateina tik tam, kad nupraustų kalnų ledais  žaižaruojančią saulę, prieš šimtą metų gimė daina, kurios garsuose sutilpo viso pasaulio ilgesys.

Jos vardas – fado. Tai – vienišos sielos atsivėrimas, begalinio gilaus ilgėjimosi persmelktas garsas, pakerėjęs visą pasaulį.

Žinau, kad tokia pradžia jus suviliojo, tad lauksiu jūsų šįvakar Mokytojų namų kieme, kur savo nepakartojamų koncertų ciklą tęsia Kristupo vasaros festivalis.

Portugalų fado tradicija – ne bevardžių dainių palikimas, o gyvas, besikeičiantis ir sąveikaujantis su kitais žanrais asmenybių menas. Viena jų, puoselėjančių autentiškąjį klasikinį fado, bet praturtinanti jį savitu balsu, yra jauna dainininkė Joana Amendoeira, kuri ir koncertuos šįvakar.. 

 Gražioji fado karalaitė, išleidusi ne vieną populiarumo sulaukusį albumą, yra nuolatinė world music festivalių viešnia, koncertuojanti ir garsiose akademinėse salėse. Jos balsas – stiprus, skambus, stebinantis grynumu, savita spalva ir išpuoselėta technika.

Saldžiabalsė portugalė, siekdama atskleisti visą fado grožį bei žavesį, į Vilnių atvyksta drauge su Pedro Amendoeira (portugališka gitara), Pedro Pinhal (fado gitara) ir Paulo Paz (akustinė bosinė gitara ir kontrabosas).

Atgal į 90-uosius

Aš puikiai pamenu tuos laikus, kai mokyklos diskoteka buvo didžiausia mėnesio šventė. Su draugėmis mes dalindavomės spalvotus kaspinus, iš mamų vogdavom blizgius diržus ir  svajodavom į aktų salę nukulniuoti pasidabinusios pusseserės aukštakulniais. Svajonės pildosi!

Mokyklinės diskotekos jums nepažadu, tačiau pirties kodiniu pavadinimu „Pump up 90's“ tikrai neatsisakysite! Tereikia šiąnakt įšuoliuoti į naktinį klubą „Woo“ ir sušukti „Metas linksmybėms!“. Turėtumėte sutikti ir mane – nors šokti šį savaitgalį neplanuoju, su vakarėlyje grosiančiu Sania tikrai pasilabinsiu.

Beje, nuo šiol „Woo“ jums siūlys ir dar vieną pramogą  – pirmadieninius džiazo vakarus. Po audringo savaitgalio ir pirmosios darbo dienos užsukite į Vilniaus gatvę. Čia pianinu gros Leonardas Bėkša, bosu – Maksas Perepelica, gitarą brazdins Laimonas Jančas, o būgnus muš Darius Rudis. Susitinkam!

P.S. Šį savaitgalį klausome vieno berniuko man parodytą „B2“ kūrinį „On You“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas