Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialiai 15min.lt iš Tbilisio: Andrius Mamontovas atidarė pirmąją Gatvės muzikos dieną Gruzijoje

Tikra tradicija Lietuvoje tapusi gyvos muzikos šventė – Gatvės muzikos diena – pirmą kartą surengta ir Gruzijos sostinėje Tbilisyje. Vietinių lietuvių inicijuotas renginys į Tbilisio gatves sutraukė keliasdešimt muzikantų, renginyje pasirodė ir šventės tėvu vadinamas Andrius Mamontovas.
Andrius Mamontovas Gruzijoje
Andrius Mamontovas Gruzijoje / Viktorijos Navickaitės/15min.lt nuotr.
A.Mamontovo/FB nuotr./Gatvės muzikos diena Tbilisyje
A.Mamontovo/FB nuotr./Gatvės muzikos diena Tbilisyje

Renginys Tbilisyje atidarytas 14 val. (13 val. Lietuvos laiku), paskelbti renginio pradžią patikėta specialiai iš Lietuvos į Gruziją atvykusiam A.Mamontovui.

„Man ši diena – labai ypatinga, mat penkerius metus Lietuvoje trukusi šventė pasiekė ir Gruziją. Galime džiaugtis, kad šiandien beveik kiekviename Lietuvos kampelyje, o taip pat ir Tbilisyje, skamba muzika. Manau, kad tai geriausias būdas pradėti mūsų šalių draugystei ne politiniu, tačiau žmogišku aspektu. Jūs esate mūsų draugai, mes esame jūsų draugai“, – į Tbilisio centre susirinkusius žiūrovus kreipėsi muzikantas.

Prieš prasidedant renginiui A.Mamontovas taip pad dalyvavo ir specialiai sukviestoje spaudos konferencijoje, kur pasakojo apie Gatvės muzikos dieną Lietuvoje, Latvijoje, Baltarusijoje. Spaudos konferencijoje žodį tarė ir Lietuvos ambasadorius Gruzijoje Jonas Paslauskas, tvirtinęs itin besidžiaugiąs tokia gražia Gruzijos ir Lietuvos draugyste.

Iš viso į Tbilisio gatves išėjo per 50 muzikantų kolektyvų, visi jie būriavosi 11 skirtingose vietose. Renginio eiga itin atsakingai rūpinosi jo organizatoriai, nuosekliai suplanavę visų muzikantų pasirodymą ir stengęsi suteikti jiems pačias geriausias sąlygas. Gatvės muzikos diena Tbilisyje truko iki 18 valandos vakaro, gyvos muzikos koncertą uždaryti taip pat patikėta A.Mamontovui.

Viktorijos Navickaitės/15min.lt nuotr./Andrius Mamontovas (kairėje) Gruzijoje
Viktorijos Navickaitės/15min.lt nuotr./Andrius Mamontovas (kairėje) Gruzijoje

Surengė vietiniai lietuviai

Bene pagrindine renginio iniciatore tapo jau kone metus Tbilisyje gyvenanti Rūta Grigaliūnaitė, čia užsiimanti savanoryste. Būtent jai kilo pirminė idėja Gruzijoje surengti analogišką šventę.

„Lietuvoje Gatvės muzikos diena yra labai graži šventė, tapusi nepamainoma tradicija. Atsikėlusi gyventi į Tbilisį šios šventės labai pasigedau, tad pagalvojau, kodėl gi negalėtų ir čia įvykti kas nors panašaus“, – pasakojo Rūta.

Vis dėlto mergina pripažįsta, kad Gruzijai tokia šventė – tikras iššūkis. „Tbilisyje labai nedaug žmonių atsistoja gatvėje ir groja. Tai itin retas reiškinys, tiesiog nėra tokios tradicijos, todėl sukviesti visus į gatvę ir paraginti groti buvo gana sudėtinga“, – pripažino Rūta.

Visų pirma organizuodama renginį Rūta surinko bendraminčių kolektyvą. „Surinkome iniciatyvius žmones, juos motyvavome. Išaiškinome idėją. Pradžioje jie nelabai suvokė, apie ką kalbame ir kaip tokia šventė gali atrodyti – teko net rodyti vaizdo įrašus iš šventės Vilniuje. Pavykus išaiškinti idėją, ėmėme organizuoti renginį“, – prisimena mergina.

Vis dėlto ir paskelbus apie tokią Gruzijoje tradicijos neturinčią šventę, sunkumų merginai nepavyko išvengti. „Kvietėme užsiregistruoti norinčius muzikuoti atlikėjus, su užsiregistravusiais organizavome susitikimus. Jų metu taip pat teko aiškinti, ką turime omenyje, rodyti filmukus. Vis dėlto gruzinai idėją perprato vargiai – jie reikalavo technikos, norėjo, kad statytume scenas. Dalis muzikantų atsisakė dalyvauti renginyje“, – pasakojo Rūta.

Paklausta, kaip į Gruziją pavyko prisišaukti patį A.Mamontovą, Rūta tik šyptelėjo. „Man pačiai netikėta buvo. Kreipiausi į Gatvės muzikos dienos Vilniuje organizatores, jie tikino nežinantys, kaip viskas vyks, kuo gali mums padėti. Vieną dieną, visai netikėtai man paskambino pats Andrius ir pranešė, kad nėra jokių problemų – jis atvažiuos ir dalyvaus renginyje“, – prisimena Rūta.

Viliasi, kad tradicija tęsis

Savo ruožtu renginio Tbilisyje ambasadoriumi tapęs A.Mamontovas tikino esąs itin laimingas dėl tokios vietos lietuvių iniciatyvos. Nors dainininko kelionė į Tbilisį buvo itin komplikuota – dėl nukeltų skrydžių ir staiga pasikeitusių tarpinių stotelių muzikantas Gruziją pasiekė gerokai vėliau nei planuota – tai nesutrukdė muzikantui spinduliuoti gerą nuotaiką: po nemigos nakties A.Mamontovas jau nuo ankstyvo ryto bendravo su gruzinais, sveikino juos šventės proga ir dalijo lietuviškos Gatvės muzikos dienos atributiką.

„Visų pirma man labai džiugu, kad tai vyksta. Tbilisis yra jau trečia Europos sostinė, taip rimtai ir oficialiai įsileidusi gatvės muziką- tai neįtikėtina. Žinoma, tokio mąstelio, koks yra Lietuvoje, čia dar nėra, tačiau yra daug potencialo – žmonėms tai patinka. Žiūrėjau, kaip žmonės groja – daugiausia tai jaunimas su gitaromis, apsuptas draugų. Manyje šiuo metu verda geras jausmas, tikiu, kad tai nėra vienkartinis renginys“, - prieš uždarydamas Tbilisio Gatvės muzikos dieną kalbėjo A.Mamontovas.

Vis dėlto muzikantas tikino gatvėje sutiktų muzikantų į patinkančius ir mažiau priimtinus neskirstęs. „Man visi, kurie groja, patinka – nesistengiu jų vertinti. Tiesiog matau, kad jie groja ir džiaugiasi. Galbūt gėdijasi, galbūt yra pasimetę, stengiasi, dainuoja drebančiu balsu, tačiau būtent tai ir yra nuoširdu – nuoširdumas atperka klaidas. Iš principo gruzinai yra labai muzikalūs žmonės – noriu tikėti, kad tai išaugs į neformalų bendradarbiavimą“, - vylėsi atlikėjas.

A.Mamontovas taip pat džiaugėsi itin šiltu lietuvių ir gruzinų bendravimu – vos atvykęs į Tbilisį jis su vietiniais muzikantais ėmė kurti bendrus planus. „Svarstėme, jog galbūt galėtume „keistis“ muzikantais – lietuviai pasirodytų Gruzijoje, gruzinai - Lietuvoje“, - planais dalijosi muzikantas, vietinių Gruzijos sostinėje sutiktas itin šiltai.

Paklaustas, ar suorganizavęs pirmąją Gatvės muzikos dieną Vilniuje būtų ryžęsis pagalvoti, kad visai greitai analogiškus renginius rengs ir užsienio valstybės, A.Mamontovas prisipažino slaptą viltį visuomet turėjęs. „Tokią svajonę turėjau visą laiką. Tiesa, sakyti, kad Gatvės muzikos diena peraugo į tarptautinį lygį, dar nedrįstu – tai yra pirmas žingsnis. Norėčiau, kad tai nebūtų vienkartiniai atvejai. Lietuviai ir gruzinai yra tautos, labai linkusios draugauti viena su kita – manau, muzika yra labai geras būdas“, - svarstė muzikantas.

Tbilisį A.Mamontovas palikti ketina ansktyvą sekmadienio rytą. Tiesa, namo į Vilnių muzikantas neskubės vykti – iškart iš Tbilisio muzikantas keliaus į Italiją, kur dalyvaus E.Nekrošiaus spektaklio „Dieviškoji komedija“ premjeroje.

Atidavė duoklę Lietuvai

Gruzijoje vykusios Gatvės muzikos dienos metu vietiniai gyventojai negailėjo dėmesio Lietuvai, savo pagarbą mūsų šaliai jie pademonstravo renginio uždarymo metu, kai gruzinų muzikantų kvintetas, atsistojęs scenoje, lietuviškai uždainavo A.Mamontovo dainą „Tavo svajonė“. Sužavėtas tokios gruzinų idėjos A.Mamontovas nedvejodamas pats užlipo į sceną ir šventė pabaigė kartu.

Gruzinai scenoje taip pat norėjo atiduoti duoklę Vilniui, kur ir gimė Gatvės muzikos diena, tačiau gražius norus realizuoti sutrukdė technika – renginio organizatoriai norėjo žiūrovams ant specialaus projektoriaus ištransliuoti trumpą filmuką, dar šiandien susuktą Vilniuje ir pasakojantį, kaip šventė atrodė Lietuvoje. Vis dėlto dėl techninių kliūčių gruzinai lietuviškos šventės nepamatė.

Padėkos žodžiai, linkėjimai Lietuvai ir nuoširdžios gruzinų šypsenos – taip Tbilisio gyventojai atsisveikino su Gatvės muzikos diena bei jos ambasadoriumi A.Mamontovu. Išlydėdami svečią padėkos šūksniais, gruzinai vylėsi, kad tokia šventė jų šalyje pasikartos dar ne kartą.

 

VIDEO: Andrius Mamontovas Tbilisyje atidaro GMD

 

VIDEO: GMD Tbilisyje uždarymas

 

VIDEO: GMD Tbilisyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento