Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sugrąžinti ir išlaikyti jaunus Lietuvos protus mėgins festivalis „PLJS 2012“

Liepos 12–15 dienomis sugrąžinti, o kartu ir išlaikyti gabiausią Lietuvos jaunimą mėgins pirmą kartą vyksiantis festivalis – pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas „PLJS 2012“. Siekiama, kad tai būtų pridėtinę vertę kuriantis renginys, kuris kiek įmanoma sumažintų atstumą tarp visame pasaulyje išsibarsčiusių lietuvių.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Luko Balandžio nuotr.

Festivalis vyks 200 ha užimančioje teritorijoje – visuomenės harmonizavimo parke Prienų rajone. Tai bus pirmas tokio masto ir formato renginys, skirtas jaunimui iš viso pasaulio. Dienomis bus skaitomi pranešimai, vyks kūrybinės dirbtuvės, sporto turnyrai, diskusijos verslo, mokslo, kultūros, politikos temomis, susitikimai su nusipelniusiais garsiais žmonėmis, kontaktų bei karjeros mugės, o vakarais vyks pramoginės programos – kinas, teatras, koncertai, mados pristatymai.

Renginyje dalyvaus apie 100 garsių žmonių iš įvairiausių sričių: Ingrida Šimonytė, Antanas Guoga, Vladas Lašas, Valdas Adamkus, Andrius Kubilius, Alfredas Bumblauskas, Gabrielius Liaudanskas-Svaras, Visvaldas Matijošaitis, Eligijus Masiulis, Gintaras Steponavičius, Algirdas Kaušpėdas, Dalia Ibelhauptaitė ir kt. Jaunimui koncertuos Andrius Mamontovas, grupės „Antis“, „G&G Sindikatas“, „Happyendless“ ir t. t. Susitikime taip pat bus pristatytas filmas „Kita svajonių komanda“.

„PLJS 2012“ tikimasi sulaukti 3000 lietuvių iš viso pasaulio. Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga (PLJS) vienija atovus iš 33 šalių, tačiau planuojama, kad bus festivalio lankytojų ne tik iš jų. Taip pat ir iš Lietuvos. Manoma, kad lankytojų amžiaus vidurkis bus apie 30 metų. Tai bus profesionalus arba besimokantis jaunimas.

Kęstas Pikūnas, PLJS prezidentas, vienas iš renginio iniciatorių, trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje teigė, kad pagrindinis festivalio tikslas – parodyti, kad galima bendrauti, ir įrodyti, kad įmanoma bendradarbiauti.

Ieva Davydenko, PLJS atstovė Lietuvoje, pabrėžė, kad tai nebus paprastas pramoginis festivalis, kurių vasaromis vyksta daug. „Mes orientuojamės į jauną žmogų, kuris yra aktyvus, kuris atvažiavęs ne tik pramogaus. Norime, kad tie žmonės kalbėtų, reikštų savo idėjas. Iš užsienio atvažiavę lietuviai labai nori bendrauti, kas čia esantiems yra netgi keista, taigi norime, kad žmonės bendrautų ir pažintų vienas kitą; kad griebtų už skverno kokiam politikui ir užduotų jiems rūpimą klausimą“, – entuziastingai kalbėjo I.Davydenko.

„Buvau liudininkas, kad lietuviai pasaulyje turi tam tikrą atskirtį nuo savo tėvynės dėl to, kad tėvynei jie nelabai rūpi. Dabar realijos tokios, kad kuriasi globali Lietuva. Šis įdomus faktas reikalauja mūsų įvertinimo ir pastangų jį suvokti ir realizuoti. Tikiuosi, kad pasaulio lietuvių susitikimas bus vienodai reikalingas tiek čia atvažiuojantiems, tiek čia gyvenantiems lietuviams. Abi pusės turi gauti tai, ko joms trūksta. Linkėčiau, kad tai taptų kažko reikšmingo pradžia“, – pristatydamas susitikimą kalbėjo vienas iš renginio ambasadorių muzikantas Algirdas Kaušpėdas.

Režisierė Dalia Ibelhauptaitė taip pat prisijungs prie šio renginio: „Viską, kas yra geriausio, mes turime čia, ir jeigu čia galėsime kartu kažką daryti, tai po to ir išsivežę tą patirtį kitur galėsime panaudoti. Šis renginys fantastiškai atspindi veiklą, kurią bandau įgyvendinti Lietuvoje jau eilę metų – jauniems Lietuvos žmonėms suteikti galimybes, įgūdžius, patirtį, žinias atsiskleisti visapusiškai ir įrodyti, kad jie neturi apsiriboti vien Lietuva, kad jie gali dirbti ir mokytis užsienyje ir įgytą patirtį atvežti čia. Iš kitos pusės, tikiuosi, kad šis renginys duos viltį, kad visi, kurie išvažiavę, yra reikalingi namie. Su savo žiniomis, patirtimi, darbais.“

Motyvuoto, užsienyje patirties įgijusio jaunimo nori visi, todėl festivalio organizatoriai teigia, kad jauniems žmonėms tai bus puiki galimybė ne tik daug sužinoti, papramogauti, bet ir rasti karjerai naudingų kontaktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas