Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro ir „Okean Elzy“ koncerte – dėmesys Ukrainos problemoms

„Šis orkestras – nuostabus, dar neteko dirbti su tokio profesionalumo kolektyvu“, – po išskirtinio Ukrainą ir Lietuvą muzikiniu tiltu sujungusio Šv. Kristoforo kamerinio orkestro ir žymiausios Ukrainos roko grupės „Okean Elzy“ bendro koncerto ketvirtadienį, gruodžio 20 d., Šv. Kotrynos bažnyčioje džiūgavo grupės lyderis Sviatoslavas Vakarčukas. Prieš metus užgimusi, orkestro inicijuota idėja, skirta kilniam tikslui – surinkti paramos Ukrainos vaikų namams – tapo vienu išskirtiniausių šių metų kultūrinių įvykių.
Šv. Kristoforo kamerinio orkestro ir „Okean Elzy“ koncerte – dėmesys Ukrainos problemoms
Šv. Kristoforo kamerinio orkestro ir „Okean Elzy“ koncerte – dėmesys Ukrainos problemoms / Projekto partnerio nuotr.

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras jau ne pirmą kartą atkreipia dėmesį į sudėtingą situaciją Ukrainoje. Šių metų kovą kolektyvas surengė gastroles šioje šalyje, kur koncertavo vaikų namuose, mokyklose. Kaip prieš koncertą interviu pasakojo orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Barkauskas, Ukrainoje nepaprastai daug paliktų vaikų, kuriems ypatingai trūksta dėmesio.

Būtent orkestro išvykos metu ir buvo užmegztas pirmasis gyvas kontaktas su „Okean Elzy“ nariais – jų vadybininkas Volodymyras Luchkinas ir muzikantas Milošas Jeličius lankėsi orkestro koncerte. Galutinis susitarimas įvyko jau šių metų rugsėjį – po grupės, orkestro ir Lietuvos ambasados Ukrainoje atstovų susitikimo Kijeve. Pasiruošimas koncertui neapsiėjo be netikėtumų: grupės gitaristas Volodymyras Opsenica susilaužė dubens kaulą iki skrydžio į Lietuvą likus vos kelioms dienoms, tad teko skubiai ieškoti jam pamainos. Laimė, grupei sutiko padėti gitaristas Grigorijus Čaika.

Projekto partnerio nuotr./Šv. Kristoforo kamerinio orkestro ir „Okean Elzy“ koncerte – dėmesys Ukrainos problemoms
Projekto partnerio nuotr./Šv. Kristoforo kamerinio orkestro ir „Okean Elzy“ koncerte – dėmesys Ukrainos problemoms

„Koncerto metu buvo justi nepaprastai geras ryšys su grupės nariais. Apskritai, neįtikėtina, kad per tokį trumpą laiką roko grupę ir orkestrą galima sujungti į vieną, darniai grojantį kolektyvą. Vakaro siela S.Vakarčukas puikiai publiką vedė per skirtingas dainų nuotaikas, sukūrė nepaprastą atmosferą. Neabejoju, kad ateityje turėsime ir kitų bendrų projektų“, – įspūdžiais po koncerto dalijosi prie dirigento pulto stovėjęs M.Barkauskas.

„Ukraina nuolatos jaučia Lietuvos palaikymą, o šis koncertas – dar vienas puikus šių šalių bendradarbiavimo pavyzdys. Labai tikiuosi, kad tokio bendradarbiavimo bus daugiau ir kitose srityse. Labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kas šiuo metu vyksta mano šalyje. Ji šiuo metu kariauja“, – koncerto metu kalbėjo S.Vakarčukas. Tarp intensyvių koncerto repeticijų, jis taip pat rado laiko ir apsilankyti Seime, susitikti su Lietuvos politikais. Koncerto metu muzikantas ir vienas ryškiausių Ukrainos demokratijos balsų viešai padėkojo už Lietuvos laisvės kovą Vytautui Landsbergiui.

Ne vieno žiūrovo įvardintame „metų koncertu“ renginyje be Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininko V.Landsbergio taip pat lankėsi ir seimo nariai Ingrida Šimonytė, Andrius Kubilius, Gintaras Steponavičius, Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas, Ukrainos ambasadorius Volodomyras Yatsenkivskyi su žmona, Žydų religinės bendruomenės vadovas Simas Levinas. NATO pajėgų integravimo vieneto Lietuvoje vadas plk. Jakobas Siogordas Larsenas su žmona, JAV ambasadorės pavaduotojas Marcusas Micheli su žmona. Koncerto metu surinkta daugiau nei 10 tūkst. eurų, kurie bus perduoti Ukrainos vaikų namams.

Iš viso koncerte, kurį kitąmet galės išvysti ir LRT žiūrovai, nuskambėjo šešiolika kūrinių. Unikalias aranžuotes renginiui ruošė Tomas Petrikis, keletą dainų grupei ir orkestrui parengė „Okean Elzy“ pianistas M.Jeličius. Garso kokybe rūpinosi Vyto Matrosovo komanda kartu su „Okean Elzy“ garso režisieriumi Aleksandru Kostinu. Publiką sužavėjusias vizualines projekcijas kūrė Arvydas Buinauskas. Šiltai koncertą priėmusi publika bis'ui išsireikalavo bent dviejų kūrinių, o gražiu vakaro pabaigos akcentu tapo S.Vakarčukui žiūrovų padovanota Ukrainos vėliava, kurią šis užsidėjo ant pečių.

Net ir koncertui pasibaigus, bendradarbiaujant su Lietuvos Caritu, žmonės kviečiami paremti orkestro jau aplankytus vaikų naumus, aukojant į specialią Šv. Kotrynos bažnyčioje esančią aukų dėžutę bei tam skirtą Carito sąskaitą LT02 7300 0101 3718 2270.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas