Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras su ukrainiečių roko grupe „Okean Elzy“ kuria muzikinį gerumo stebuklą

Šventiniu laikotarpiu Lietuvoje vieši neeiliniai svečiai – tai žymiausia Ukrainos roko grupė „Okean Elzy“, paruošusi bendrą projektą kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru. Jų ir ukrainiečių įžymybių pažintis įvyko orkestrui gastroliuojant Ukrainoje ir orkestro iniciatyva išsivystė į Lietuvoje dar neregėtą muzikinį projektą.
Grupė „Okean Elzy“
Grupė „Okean Elzy“ / Grupės archyvo nuotr.

Gruodžio 20 d., 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje rengiamas bendras Šv. Kristoforo kamerinio orkestro ir „Okean Elzy“ koncertas – tai labdaringas renginys, kurio metu bus renkama parama Ukrainos vaikų namams. Apie neeilinę pažintį, sudėtingą situaciją Ukrainoje, o ir merginą gražia vakarine suknele kalbamės su grupės „Okean Elzy“ lyderiu, muzikantu ir socialiniu aktyvistu Sviatoslavu Vakarčuku ir Šv. Kristoforo kamerinio orkestro meno vadovu ir vyriausiuoju dirigentu Modestu Barkausku.

Ryčio Šeškaičio nuotr./Šv. Kristoforo kamerinis orkestras
Ryčio Šeškaičio nuotr./Šv. Kristoforo kamerinis orkestras

- Pirmąkart susitikote Kijeve, Šv. Kristoforo kamerinio orkestro gastrolių metų. Koks buvo tas susitikimas? Ar greitai sutarėte dėl šio gražaus bendro projekto?

Modestas Barkauskas. Pirmąkart „Okean Elzy“ muziką išgirdau prieš kelerius metus, Ukrainoje prasidėjus neramumams. Žinau, kad tuo metu jie koncertavo Maidano aikštėje, išreikšdami palaikymą protestui. Tai buvo pirmoji, bet tik epizodinė pažintis. Vėliau užmezgėme su jais kontaktą elektroniniais laiškais, o į mūsų koncertą Kijeve atvyko grupės vadybininkas ir muzikantas Milošas Jeličas. Labai smagu, kad mūsų pasiūlymui nebuvo iškart pasakyta „ne“ – jie pažadėjo pagalvoti. Mes palikome mūsų prieš tai rengtų koncertų, kaip kad gana sėkmingo projekto su „Colours of Bubbles“ įrašų. Manau, kad grupę sudomino erdvė, taip pat – šalis. Jie puikiai žinomi Latvijoje, Estijoje, Lietuvoje – mažiau, nors anksčiau čia lankėsi. Šis koncertas – puiki galimybė „Okean Elzy“ atsigriebti. Taip pat, jie labai palaiko labdaringumo idėją.

Sviatoslavas Vakarčukas. Tokie projektai – visuomet labai smagūs. Šiuo metu neruošiame didelių turų ar naujų albumų, tačiau turėjome keletą kitų pasiūlymų. Visgi šis buvo vienintelis, kurį priėmėme. Tą lėmė trys svarbios priežastys. Pirmiausia tai, kad pasirodysime su orkestru. Antra, kad koncertas vyks mums kiek neįprastoje vietoje – bažnyčioje. Trečia – labdaringas tikslas. Svarbu ne tik surinkti pinigų Ukrainai. Žinote, mes šiuo metu kariaujame. Mums rūpi, kad kuo daugiau žmonių tai suvoktų, atkreiptų dėmesį į šias problemas. Visos šios priežastys grupei labai svarbios, todėl ir sutikome imtis bendro projekto su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru.

- Orkestrui tai – ne pirmasis tokių muzikinių sankirtų projektas. „Okean Elzy“ taip pat yra groję su kitais panašiais kolektyvais. Kokios šio jūsų susitikimo patirtys?

M.B: Besiruošdamas koncertui, turėjau progą plačiau susipažinti su grupės kūryba. Jie turi labai ryškų savo stilių. Tačiau, klausantis daugiau jų muzikos, buvo labai įdomu išgirsti savotiškas identiteto paieškas. Kartais buvo akimirkų, kai išgirsdavau, kad jie tarsi nukrypsta nuo savo linijos, renkasi nestandartinius sprendimus, daro kažką kitaip nei įprasta. Tai mane patį labai „užkabino“. Dalį kūrinių bendram projektui siūlėme mes, dalį jie, ir priėjome prie bendro rezultato, kurį išgirsime koncerto metu.

S.V: Taip, tai nėra pirmas kartas, kai mes grojame su orkestru. Ne pirmąkart pasirodome ir labdaringame renginyje, ir bažnyčioje, turbūt, esame groję. Tačiau tai pirmasis kartas, kai visus tris dalykus darome tuo pačiu metu.

Grupės archyvo nuotr./Sviatoslavas Vakarčiukas
Grupės archyvo nuotr./Sviatoslavas Vakarčiukas

M.B: O mūsų repeticijos – labai smagios. Grupės pianistas Milošas Jeličius pats taip pat yra aranžuotojas, tad maloniai bendraujame, gauname pasiūlymų. Viskas klostosi labai sklandžiai, todėl tikimės ir puikaus rezultato koncerte.

S.V: Aš galiu pasakyti, kad Šv. Kristoforo kamerinis orkestras – puikus! Jie – labai geri muzikantai. Darbas vyksta sparčiai, repeticijų metu viskas paprasta, atlikėjai puikiai pasiruošę darbui. Labai įdomu, kad paruoštos ne tik aranžuotės, bet ir savotiškos improvizacijos, tarkim, solo smuikui ar violončelei. Tai – labai įdomu.

- Kalbant apie aranžuotes. Jas paruošė Tomas Petrikis. Kiek smarkiai jos transformavo „Okean Elzy“ kūrinius?

M.B: Tomo instrumentuotės labai pilnos – jos nėra tik palydinčios. Yra keletas kūrinių, kuriuose atsirado orkestro įžanga, o ir pats Sviatoslavas ne kartą sakė, kad jos labai įdomios. Orkestras čia – lygiavertis partneris. Ne fonas, nes viskas – tiršta, gausu, daug judėjimo. Dėl to ir mums labai įdomu groti – yra, ką veikti.

S.V. Negalėčiau pasakyti, kad aranžuotės pakeitė kūrinius – tai reikėtų pavadinti kitaip. Įsivaizduokime, kad muzika – tai graži mergina, moteris. Visos aranžuotės yra tarsi makiažas ar suknelė. Šioje situacijoje aš palyginčiau mūsų muziką, atliekamą su orkestru, su gražia moterimi, vilkinčia gražią vakarinę suknelę. Ji to nedaro kasdien, nors ir su paprasta suknele išlieka graži. Tačiau vakarinė suknelė ją paverčia išskirtine.

Lauryno Mataičio nuotr./Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas Rytų Ukrainoje
Lauryno Mataičio nuotr./Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas Rytų Ukrainoje

- Sviatoslavai, Lietuvoje sudėtingi įvykiai Ukrainoje atidžiai sekami. Šis koncertas – tai taip pat savotiška reakcija į tai, su kuo susiduria Jūsų šalis. Kaip tą situaciją galėtumėte charakterizuoti, matydamas viską iš vidaus?

S.V: Šiuo metu Ukrainoje vienu metu vyksta du karai. Vienas – su Rusija, o kitas – tai vidinis karas. Efektyviai šalies, visuomenės plėtotei yra trukdoma. Tad svarbu yra susitelkti į abu dalykus. Mes esame labai dėkingi Lietuvai už paramą. Nuolatos matau, kaip lietuvių politikai atvyksta pas mus. Neseniai viešėjo ir jūsų prezidentė, kuri yra savotiška Ukrainos advokatė. Apskritai, manau, kad lietuviai Ukrainos atžvilgiu yra labai empatiški – mes jaučiame jūsų paramą. Tačiau situacija sudėtinga – laukia dar ilgas kelias.

- Modestai, su orkestru šiemet vykote į Ukrainą, į gastroles. Ten taip pat viešėjote ir vaikų namuose, kuriems koncerto metu bus renkama parama. Kokį įspūdį parsivežėte?

M.B: Ten tiesiog apima keistas jausmas – tiek daug vaikų, paliktų vaikų namuose. Tėvai, vyrai, galbūt kariauja, mamos – neaišku kur. Kur beeitum – visur pilna vaikų. Dar ir dabar matau tą vaizdą. Jie nesulaukia daug dėmesio. Retai mato tiek savus, tiek kitus. Mes ten nuvažiavę jiems atrodėme it kokie ateiviai. Buvo kelios mokyklos, kurių mokiniai pirmąkart matė užsieniečius. Tad turbūt suprantate, kokios reakcijos sulaukdavome vos ne po kiekvieno kūrinio.

- Gruodžio 20-osios koncertas – pirmasis, bet galbūt ne paskutinis Šv. Kristoforo kamerinio orkestro ir „Okean Elzy“ bendras projektas. Gal jau esate numatę kažką ir ateityje?

S.V: Dar neturėjome laiko apie tai pasikalbėti. Manau, ryt turėsime progą tą padaryti. Kartu dar tikrai kažką nuveiksime.

- Koncertas vyksta belaukiant gražiausių metų švenčių. Ko galėtumėte palinkėti visiems koncerto klausytojams, LRT žiūrovams, skaitytojams?

S.V: Kalėdos atneša gražią kažko naujo, šviesaus, pozityvaus idėją. Jos įkvepia pradėti nuo pradžių. Tad linkiu visiems linksmų Šv. Kalėdų ir puikių naujų pradžių Naujaisiais metais.

M.B: Tiesiog sustokim. Sustokim ir pamąstykim apie savus, apie save. Atsigręžkim ir toliau – lėtai, žingsniu... Ir ateikite Naujųjų metų palydėti su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru!

Kalbėjosi Rasa Murauskaitė

„Okean Elzy“ kūriniai

https://www.youtube.com/watch?v=hLPe_jGmxq0

https://www.youtube.com/watch?v=7Yv61tiXUaY

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas