Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbiausi Afganistano paveldo objektai, kuriems iškilo grėsmė

Buvęs UNESCO vyresnysis pareigūnas Fransesco Bandarinas išryškino esmines Afganistano paveldo vietas, kurių išlikimas po Talibo išpuolio kelia nerimą, rašo „The Art Newspaper“.
Džamo minaretas, Baburo sodai, Banjano slėnio Buda
Džamo minaretas, Baburo sodai, Banjano slėnio Buda / Scanpix nuotr./ Wikipedia Commons nuotr.

Centrinės Azijos pietuose esantis Afganistanas savyje talpina skirtingų kultūrų palikimą, iš kurio daugelis iki šiol nežinomas.

Kaip žinoma, dabartinėje Afganistano teritorijoje per visą istoriją buvo susidūrusios daugybė civilizacijų. Nuo medijų ir persų iki Aleksandro Makedoniečio vadovaujamų graikų, sasanų, abasidų, gaznevidų, guridų, mongolų, timūridų, mogolų ir duranių. Vėliau įsikūrė Afganistano valstybė.

Pasauliui nerimą kelia pirmoji Talibano okupacija, kurios metu buvo sunaikinta 1,5 tūkst. metų sulaukusi Banjano Buda.

TAIP PAT SKAITYKITE: Neįkainojamas kultūrinis paveldas Afganistane: kas su juo bus?

Talibanas uždraus meną: žymios Afganistano režisierės pareiškimas

Džamo minaretas

Į UNESCO saugomo paveldo sąrašą Afganistane tėra įtraukti du objektai. 2002 metais pirmasis į jį pateko Džamo minaretas, esantis 200 km nuo Herato, Harirudo upės slėnyje.

Šį „pergalės stulpą“ 1194 metais pastatė guridų sultonas Ghiasas ad-dinas. Džamo minaretas yra 65 m aukščio ir šiuo metu yra aukščiausias plytinis statinys pasaulyje.

Jo saugojimas yra tikras iššūkis. Šio statinio, esančio toli nuo miesto, pagrindas kelia grėsmę stabilumui. 2019 metais „Aliph“ fondas jo išsaugojimui skyrė 2 mln. dolerių, rašoma publikacijoje.

„Scanpix“ nuotr./Džamo minaretas, 1978 m., Afganistanas
„Scanpix“ nuotr./Džamo minaretas, 1978 m., Afganistanas

Banjano slėnis

Žymusis Banjano slėnis į UNESCO saugomų objektų sąrašą buvo įrašytas 2003 metais. Prieš tai čia stovėjo Budos statula, kurią sunaikino Talibanas.

Nepaisant to, slėnis reprezentuoja baktrių dinastijos bei I–XII a. istoriją. Tai taip pat buvo svarbi Šilko kelio stotelė, liudijanti Budizmo migraciją iš Indijos į Kiniją.

„Scanpix“ nuotr./Talibų sunaikinta Budos skulptūra (1977 m.)
„Scanpix“ nuotr./Talibų sunaikinta Budos skulptūra (1977 m.)

Baburo sodai

Baburo sodai (Bagh-e Babur) yra UNESCO saugomų objektų sąraše. Tai vieninteliai sodai, išlikę iš timūridų eros (XVI a.), o nuo 2002 iki 2008 metų jie buvo nuostabiai restauruoti „Aga Khan Trust for Culture“.

Imperatoriaus Baburo atsiminimų iliustracija/ wikipedia.org nuotr./Baburas stebi kaip vyrai lygina vagas, kad Istalifas tekėtų tiesia linija. Mahešas, indija, 1590 metai
Imperatoriaus Baburo atsiminimų iliustracija/ wikipedia.org nuotr./Baburas stebi kaip vyrai lygina vagas, kad Istalifas tekėtų tiesia linija. Mahešas, indija, 1590 metai

Heratas

Istorinis Herato miestas, abasidų kalifato sostinė buvo visapusiškai renovuotas timūridų dinastijos. Herate stovi daug monumentų, tarp jų – žymioji Herato citadelė, Musallos ansamblio liekanos, Penktadieninė mečetė, Gohar Šados mauzoliejus.

123RF.com nuotr./Herato citadelė
123RF.com nuotr./Herato citadelė

Balchas

Balcho miestas iškilo Mazari Šarifo regione, esančiame šiaurės Afganistane. Tai senovės Baktrijos (Zoroastrizmo religijos centro), Budizmo ir galiausiai Islamo politinis ir kultūrinis palikimas.

Iš Balcho griūvėsių iki šiol išliko svarbių paminklų, kaip antai timūridų šventovė. Už sienų stovi budistų Nau Baharo vienuolynas, Tepe Rustamo šventovė ir t. t.

Wikipedia nuotr./Žaliosios mečetės griūvėsiai, Afganistanas
Wikipedia nuotr./Žaliosios mečetės griūvėsiai, Afganistanas

Band-e Amiro nacionalinis parkas

Tai itin svarbi gamtinė vietovė, kuri pretenduoja būti saugoma UNESCO. Gamtovaizdis susiformavo Hindukušo kalnuose, kuriuose stūkso šeši mėlyni ežerai.

123RF.com nuotr./Band-e Amiro ežeras
123RF.com nuotr./Band-e Amiro ežeras

Po 2001-ųjų atgimęs afganų paveldas

Kol kas nežinoma, kaip į Afganistano atkurtą paveldą reaguos Talibanas, kuriame per 20 metų susiformavo muziejų infrastruktūra.

Kaip teigiama publikacijoje, Afganistano Vyriausybė daug dėmesio skyrė „Nowruzui“, Naujųjų metų pavasario festivaliui, vykstančiam visame regione, taip pat Begzado stiliaus miniatiūrų tapybai, Atano nacionaliniam šokiui, tradiciniam styginiam instrumentui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas