Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos kultūros ministras: okupantai ketina sunaikinti Sofijos soborą

Kovo 1 d. Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenka išreiškė susirūpinimą dėl Šv. Sofijos soboro saugumo, mat Putino kariuomenė paskelbė ketinanti bombarduoti „Ukrainos saugumo tarnybos objektus“ Ukrainos sostinės centre – Kijeve. O.Tkačenka kreipiasi į UNESCO, tačiau teigė aiškios pozicijos iš jų vis dar nesulaukiantis.
Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenka
Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenka / „Scanpix“ nuotr.

Kaip 15min rašė anksčiau, kai kurios meno ir kultūros institucijos Vakaruose taip pat prašo viešo Rusijos menininkų nepritarimo Vladimiro Putino politikai.

Savo pozicijas išsako vis daugiau lietuvių kultūros ir meno įstaigų, svarstydamos, kaip galėtų padėti Ukrainai.

Ukrainos kultūros ministras teigė:

„Rusai ketina sunaikinti Sofiją Kijeve. Jie siekia sunaikinti visą Ukrainos istoriją, bandydami ją pasisavinti.

Šeštosios dienos Rusijos Federacijos agresija prieš Ukrainą įvykdė nemažai karinių nusikaltimų. Naikinami darželiai ir mokyklos, ligoninės, gyvenamieji namai ir kitų civiliniai objektai Černihive, Charkive, Kijeve... Tarp jų – kultūros paveldo paminklai.

Manto Bertulio nuotr./Didingasis Sofijos soboras
Manto Bertulio nuotr./Didingasis Sofijos soboras

Prieš valandą Rusijos Federacijos gynybos ministerija paskelbė ketinanti bombarduoti „Ukrainos saugumo tarnybos objektus“ Ukrainos sostinės centre – Kijeve.

Šie nusikalstami ketinimai kelia grėsmę tiek žmonėms, tiek Kijevo šventenybėms. Už kelių dešimčių metrų nuo paskelbto bombardavimo taikinio yra Šv. Sofijos soboras su XI a. mozaikomis ir freskomis. Šis unikalus architektūros paminklas įtrauktas į Pasaulio paveldo objektų sąrašą. Bet kokia Rusijos padaryta žala soborui ar jo sunaikinimas taps nepataisoma netektimi visai žmonijai.

Jau parašiau laišką UNESCO. Raginu pasaulio bendruomenę įsikišti ir padėti nutraukti UNESCO tylą, kad išgelbėtų Šv. Sofijos soborą nuo sunaikinimo grėsmės!“

Sudegino kraštotyros muziejų Ivankive

Kaip rašė 15min kultūra, rusų okupantai sudegino istorijos ir kraštotyros muziejų Ivankive, Kijevo srityje. Ten buvo saugomi garsios ukrainiečių dailininkės Marijos Primačenko (1909–1997) paveikslai, praneša ru.interfax.com.

Dailininkė yra ukrainiečių liaudies meno kūrėja, viena iš naiviojo meno atstovių. 2009-uosius UNESCO paskelbė M.Primačenko metais.

Apsilankęs jos parodoje tapytojas Pablo Picasso yra sakęs: „Lenkiuosi žemai prieš meninį stebuklą, sukurtą šios genialios ukrainietės.“

Apie tai savo feisbuko paskyroje prabilo Vlada Litovčenko, Vyšhorodo istorinio kultūrinio rezervato direktorė. Pasak jos, tai dar vienas didelis praradimas Ukrainos istorijoje ir kultūroje.

Ji pažymėjo, kad Rusijos invazija lėmė daugelio vertingų kultūros objektų Ukrainoje sunaikinimą.

UNESCO pasmerkė Rusijos agresiją

Vasario 28 d. UNESCO paskelbė smerkianti Rusijos agresiją, naudojamą prieš Ukrainą.

Pranešime teigiama, kad Rusijos nelegali karinė invazija pažeidžia tarptautinę teisę ir jie turėsiantys prisiimti atsakomybę už savo veiksmus.

Jie pareikalavo Rusijos federacijos užtikrinti, kad kultūrinis paveldas karo metu nenukentės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas