Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybės taryba prašo stabdyti A.Smetonos paminklo statybas ir jo atminimui rinktis kitą vietą

Vilniaus miesto savivaldybės taryba, su meru Remigijumi Šimašiumi priešakyje, prašo stabdyti prezidento Antano Smetonos paminklo statybas ir projekto „622522“ įgyvendinimą. Tokį prašymą taryba išdėstė trečiadienį patvirtintoje rezoliucijoje. Joje taip pat reiškiamas noras paminklui pasiūlyti alternatyvias vietas.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Praėjusi Vyriausybė inicijavo konkursą A.Smetonos paminklo sukūrimui, jį laimėjo projektas „622522“.

„622522“ nuotr./Antanas Smetonos paminklo vizualizacija
„622522“ nuotr./Antanas Smetonos paminklo vizualizacija

Paminklo statybas dar šįmet ketinta pradėti Vilniuje prie Gedimino prospekte 13-uoju numeriu pažymėto pastato, kitapus Vinco Kudirkos aikštės, tačiau tam ėmė priešintis Vilniaus miesto savivaldybė.

Sutinka, kad paminklas būtų pastatytas, bet kitas

Trečiadienį sostinės savivaldybės taryba balsų dauguma priėmė rezoliuciją „Dėl Antano Smetonos paminklo“.

Joje teigiama, kad savivaldybės taryba pritaria idėjai Vilniuje pastatyti tokį paminklą, „kuris išryškintų prezidento Antano Smetonos svarbą Vilniui, jam čia veikiant Valstybės atkūrimo laikotarpiu, o vėliau nuosekliai laikantis Vilniaus kaip teisėtos Lietuvos valstybės sostinės statuso, o taip pat jo vaidmenį modernizuojant Lietuvą“.

Bet tuo pačiu pačiu prašoma Vyriausybės stabdyti praėjusiais metais organizuoto konkurso rezultatų įgyvendinimą ir nesudaryti viešojo paslaugų pirkimo sutarties su konkurso laimėtoju, tai yra projekto „622522“ autoriais.

„Deja, į konkurso komisiją savivaldybė nebuvo įtraukta, konkursas organizuotas skubotai“, – tarybos posėdžio metu teigė Vilniaus mero pavaduotojas Tomas Gulbinas.

„Ankstesnė Vyriausybė labai skubėjo padaryti paminklą. Paskui mes gavome iš menininkus atstovaujančių organizacijų labai aiškius priekaištus, <...> kad laiko yra per mažai ir dėl to daug kas nedalyvavo“, – jam antrino savivaldybės meras R.Šimašius.

Siūlys alternatyvias vietas

Į paminklo projekto konkurso komisijos sudėtį Vilniaus miesto savivaldybės taryba dabar prašo įtraukti ir savivaldybės atstovus, paskirti pakankamą laiką konkursinių darbų pateikimui.

Pasak tarybos, siekiant sklandžiai organizuoti istorinės atminties įamžinimo procesą Vilniuje, turi būti užtikrintas nuoseklus miesto tarybos įsitraukimas esminiuose įamžinimo proceso etapuose: taryba posėdžiuose turėtų išreikšti valią dėl konkrečios asmenybės ar įvykio įamžinimo, apsispręsti dėl geriausios įamžinimui tinkamos vietos, aptarusi tai su miesto bendruomene.

O jeigu planuojama organizuoti konkursą, esą turėtų būti sutarta dėl esminių jo principų ir sąlygų.

Savivaldybės taryba rezoliucija pranešė įsipareigojanti per du mėnesius apsvarstyti ir pateikti Vyriausybei pasiūlymus dėl alternatyvių vietų paminklui A.Smetonai pastatyti ir įpareigojanti savivaldybės administraciją dalyvauti paminklo projekto konkurso komisijoje.

Prašymo ar reikalavimo skelbti naują A.Smetonos paminklo idėjos konkursą rezoliucijoje nėra, tačiau tarybos narė Kamilė Šeraitė darė prielaidą, kad to prašoma.

Garantijos, kad bus kitas konkursas, niekas nedavė

Ji klausė, ar Kultūros ministerija bei Vyriausybė sutinka tai daryti ir skirti lėšas kito konkurso vykdymui.

„Jei tokio atsakymo nėra, manau, mes negalim svarstyti tokios rezoliucijos, nes, priėmus tokią rezoliuciją be aiškios Kultūros ministerijos ir Vyriausybės pozicijos, tik supriešinsim visuomenę“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kamilė Šeraitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kamilė Šeraitė

Meras atsakė nežinantis, ar Kultūros ministerija, Vyriausybė sutiks inicijuoti naują A.Smetonos paminklo idėjos konkursą.

„Pažado kažkokio nėra ir tą reikia labai aiškiai pasakyti, nėra ir turbūt negali būti. Bet, tiesą sakant, aš neįsivaizduoju, kad Kultūros ministerija pasakytų „neduosim pinigų A.Smetonai, nes Vilnius užsimanė kokybės“. Man atrodo, čia būtų labai negražu iš tos pusės“, – kalbėjo R.Šimašius.

Aš neįsivaizduoju, kad Kultūros ministerija pasakytų „neduosim pinigų A.Smetonai, nes Vilnius užsimanė kokybės“.

Jis pažymėjo, kad ši rezoliucija yra oficiali Vilniaus savivaldybės pozicija A.Smetonos paminklo ir projekto „622522“ klausimu, kokią prašė pateikti Kultūros ministerija.

„Jeigu mes nepriimsim rezoliucijos ir nesipriešinsim netinkamos kokybės, nepagarbiam A.Smetonos įamžinimui, nesėkmės atveju, mes turėsim nepagarbų paminklą A.Smetonai“, – komentavo meras.

Teigia, kad paminklas planuojamas aikštės kampe

Jis teigė, kad paminklas A.Smetonai turi būti šiuolaikiškas.

„Pats A.Smetonos įamžinimas turi būti modernus, ne XX a. prasme modernus, bet šiuolaikiškas“, – sakė jis.

Ir vieta prie tokio paminklo, anot mero, taip pat turėtų būti priderinta.

Nors savivaldybė dalyvavo parenkant vietą A.Smetonos įamžinimui ir, pasak mero, „buvo pasirinkta ne blogiausia vieta“, ji esą vis tiek nėra tinkama.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

„Jeigu taip atsitiktų, kad realistinio pobūdžio paminklas stovėtų prieš centrinį knygyną, mes neturėtumėm situacijos, kad paminklas prezidentui stovi Gedimino prospekte. Mes turėtume situaciją, kai paminklas Lietuvos prezidentui stovi aikštės kampe. Aikštės viduryje stovi V.Kudirka, o aikštės kampe stovėtų prezidentas A.Smetona“, – dėstė R.Šimašius.

Savivaldybės tarybos narys Domininkas Velička teigė, jog dėl A.Smetonos paminklo Vilniuje turi būti tartasi su miestiečiais. O to, anot jo, nebuvo.

Tikisi, kad bus įtraukti vilniečiai

„Aš galvočiau, kad partijų atsakomybė didesnė negu ta meninė koncepcija, kurią mums primeta valdiški menininkai – jie nusprendė, jie ir pastatė. Aš pritariu rezoliucijai, kuri galėtų įtraukti daugiau žmonių, daugiau nuomonių ir turėtų didesnę pagarbos vertę“, – dėstė jis.

Anksčiau su prašymu stabdyti A.Smetonos paminklo statybas ir projekto „622522“ įgyvendinimą į Kultūros ministeriją kreipėsi Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Istorinės atminties komisija.

Liberalų Sąjūdžio nuotr./Simonas Kairys
Liberalų Sąjūdžio nuotr./Simonas Kairys

Reaguodamas į kreipimąsi, kultūros ministras Simonas Kairys paprašė aiškiau pasisakyti, kokia yra oficiali savivaldybės, o ne jos tarybos komisijos, nuomonė dėl paminklo.

Kultūros ministerija Vilniaus miesto savivaldybei A.Smetonos paminklo statyboms iš viso paskyrė 250 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas