Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniuje – skulptoriaus Stanislovo Kuzmos restrospektyva

Nacionalinėje dailės galerijoje atidaryta pernai mirusio skulptoriaus Stanislovo Kuzmos restrospektyvinė kūrybos paroda „Skulptūra +5425 dienos“.
Stanislovas Kuzma
Stanislovas Kuzma / BFL nuotr.

Kaip praneša LRT „Panorama“, tai pirmas toks išsamus pernai mirusio skulptoriaus S.Kuzmos kūrybos pristatymas. Parodoje eksponuojamos 42 skulptūros, 90 piešinių, fotografijos.

Parodos kuratorės Elonos Lubytės teigimu, parodos pavadinimas „Skulptūra plius 5424 dienos“ kilo iš paties skulptoriaus skrupulingumo ir disciplinos, jis savo dienoraštyje žymėdavo kūrybines dienas.

„Parodos pavadinimą lėmė dailininko kūrybiniai kalendoriai, kuriuos jis vedė 36 metus, tai yra nuo 1976 iki pabaigos. Pavadinimas atsirado sudėjus kiekvienais metais dailininko suskaičiuotas kūrybines dienas. Jis tas dienas žymėdavo pliuso ženklu, tai tapo pagrindinio parodos sumanymo išeities tašku. Dėl to paroda sukonstruota kaip pasakojimas apie kūrybinę dirbtuvę, kūrybinį darbą. Mes matome kaip eskizai tampa skulptūromis, turime pirmą kartą tokią išsamią parodą, kur pristatomos netgi dailininko fotografijos“, – sako parodos kuratorė.

Parodą pasklidusi po skirtingas Nacionalinės dailės galerijos erdves, pirmojo aukšto vestibiuliuose pristatoma ankstyvoji, antrojo aukšto – brandžioji dailininko kūryba, vienoje iš parodų salių atkurta dailininko dirbtuvės erdvė, kitoje – skulptorių šešetuko paroda, vykusi 1984-aisiais.

Parodą parengti padėjo dailininko šeima, parodos kuratorė sako, kad artimieji sudarė sąlygas susipažinti su skulptoriaus dirbtuvėje saugomais darbais, atvėrė šeimos archyvus, paskolino darbus. Taip pat parodoje eksponuojami S. Kuzmos darbai iš privačių kolekcijų bei Lietuvos muziejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas