Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virtualus poezijos festivalis sujungė poetus penkiuose žemynuose

Savaitgalį vykęs Tarptautinio virtualaus poezijos festivalio „Poezijos tiltai“ uždarymo renginys turėjo baigti šių metų festivalį. Poezijos mylėtojų džiaugsmui, jis dar tęsis ir šią savaitę, kad į virtualią erdvę būtų sukelta kuo daugiau vaizdo įrašų su festivalio dalyvių poetų skaitomomis eilėmis savo gimtąja kalba. Skirtinguose žemynuose gyvenančius poetus sujungę „Poezijos tiltai“ uždarymo renginyje šiltai atsisveikino su virtualaus poezijos festivalio idėjos autoriumi Lenkijos instituto Vilniuje direktorės pavaduotoju Pawelu Krupka, jam baigus kadenciją ir grįžtant į Varšuvą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Birutė Ona Grašytė
Birutė Ona Grašytė / Organizatorių nuotr.

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje „Poezijos tiltų“ uždarymo vakare festivalio dalyviai ir publika jungėsi su poetais iš kitų pasaulio šalių. Tuo metu buvo surengta videokonferencija su užsienio poetais, tiesiogiai stebėjusiais festivalį ir per nuotolį skaičiusiais savo kūrybą. Vakaro, kurį vedė Birutė Ona Grašytė, metu poezija skambėjo net tik lietuvių ir lenkų, bet ir ukrainiečių, baltarusių, karaimų, rusų, anglų, vengrų ir kitomis kalbomis.

Festivalio uždarymo renginyje negalėjusių dalyvauti poetų eiles skaitė aktorė Karolina Elžbieta Mikolajūnaitė, o kai kurių eilių vertimus į lietuvių kalbą perteikė pati vertėja ir poetė Nida Timinskaitė. Tarpuose tarp eilių sklido kompozitoriaus ir trimitininko Lino Rupšlaukio grojama muzika.

Poezijos mylėtojai išgirdo Aleksandro Sniežko, Valdo Aušros, Vandos Martins, Lidijos Šimkutės, Laimos Vincės, Imrės Jozsefo Balazso, Olha Saienko, Ángelos Espinosos Ruiz, Leonido Tregubo, Sigito Birgelio, Bronislavos Volkovos, Laura Jiancus, Evelinos Daciūtės, Jolantos Onos Vitkutės, Olgos Ramanovskytės, Alinos Lassotos, Agnės Žagrakalytės, Vitalijaus Asovskio, Miroslavos Bartoszevicz, Natalijos Rusieckos eiles.

„Per „Poezijos tiltus“ mes visi susibičiuliavome poezijos kalba. Juk net ir nemokėdami kito poeto gimtosios kalbos, mes išgirstame eilėraštyje virpesį ir jis mus visus suvienija. Tai yra ta paslaptinga, sunkiai nusakomo skonio, poezijos kalba.

Aš labai džiaugiuosi, kad „Poezijos tiltų“ festivalis vyko apjungęs 12 kalbų, 12 pasaulio šalių. Šių metų festivalio sumanymas yra tas, kad jame dalyvautų poetai, tose šalyse, kuriose gyvena, atstovaujantys skirtingas tautines mažumas, tautines bendruomenes. Šiųmetį festivalį mes prisiminsime kitąmet išleisdami festivalyje dalyvavusių poetų kūrybą atskirame almanache.

Dėkoju ir džiaugiuosi, kad kuriame poeziją, taip švarindami pasaulį ekologiškai tiek iš išorės, tiek ir iš vidaus!“ – sakė „Poezijos tiltų“ festivalį organizuojančios asociacijos „Slinktys“ vadovas Juozas Žitkauskas.

Šiemet festivalyje savo poeziją virtualioje erdvėje skaitė ir šią savaitę skaitys iš viso 31 poetas – įvairių pasaulio šalių tautinių mažumų bei imigrantų bendruomenių poetai, taip pat lietuvių poetai, gyvenantys užsienio valstybėse.

Organizatorių nuotr./Vanda Martins
Organizatorių nuotr./Vanda Martins

Nors „Poezijos tiltų“ festivalis pradėtas rengti vos pernai, jis jau turi išleistą dažais kvepiantį pernykščio festivalio autorių kūrybos almanachą. Jį parengė ir išleido asociacija „Slinktys“.

Idėja virtualiai surengti tarptautinį poezijos festivalį pernai karantino metu kilo Pawelui Krupkai, dabar jau buvusiam Lenkijos instituto Vilniuje direktoriaus pavaduotojui, kuris praėjusią savaitę, prieš pat „Poezijos tiltų“ uždarymo renginį, baigė savo kadenciją.

„Poezijos tiltų“ festivalis virtualioje erdvėje tęsis ir šią savaitę. Kiekvieną festivalio dieną tinklalapyje bei feisbuko paskyrose „Poezijos tiltai“ bei „Slinktys“, „YouTube“ paskyroje „Slinktys“ įkeliama vis naujų poetų skaitomų eilėraščių įrašų. Juos poezijos mylėtojai minėtame tinklalapyje ir socialiniuose tinkluose galės peržiūrėti ir pasibaigus festivaliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas