Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VU ir muziejus „Dingęs Štetlas“ kviečia į diskusiją apie atminties karus Lenkijoje

Vilniaus universitetas (VU) ir muziejus „Dingęs Štetlas“ tęsia diskusijų ciklą „Atviri pokalbiai apie istoriją“ ir spalio 15 d. 16 val. kviečia į susitikimą su žymiu lenkų istoriku, buvusiu Lenkijos žydų istorijos muziejaus (POLIN) direktoriumi prof. Dariuszu Stola. Svečias pasakos apie muziejų ir Lenkijos atminties karus, rašoma pranešime spaudai.
Dariusz Stola
Dariusz Stola / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2014 m. atvėręs duris, POLIN muziejus pritraukė milijonus lankytojų ir sėkmingai kalbėjo apie sudėtingą lenkų ir žydų praeitį. Tačiau surengęs parodą apie 1968-ųjų antisionistinę kampaniją Lenkijoje ir paprieštaravęs naujam įstatymui dėl dalyvavimo Holokauste, muziejus patyrė dešiniųjų nacionalistų ir valdančiosios partijos politikų puolimą.

Prof. D.Stola diskusijoje pasakos apie muziejaus pasiekimus ir tai, kaip visa pasikeitė prasidėjus šalį suskaldžiusiems kultūriniams karams. Pokalbio metu bus svarstoma, kaip valstybinė atminties politika atmeta kritišką praeities vertinimą kaip „gėdinimo metodiką“.

Diskusiją moderuos poetas, eseistas, muziejaus „Dingęs Štetlas“ vadovas Sergejus Kanovičius ir VU rektoriaus patarėjas, apžvalgininkas, filosofas Paulius Gritėnas. Diskusija vyks anglų kalba.

D.Stola – istorikas, Lenkijos mokslų akademijos Politikos mokslų instituto profesorius. Jo tyrimai apima Lenkijos XX a. politinę ir socialinę istoriją, ypač lenkų ir žydų santykius, tarptautinę migraciją ir komunistinį režimą, šių įvykių atminimą.

Prof. D.Stola parašė daugiau nei šimtą straipsnių ir šešias knygas, įskaitant „Kraj bez wyjścia? Migracje z Polski, 1949–1989“ (Migracijos iš Lenkijos 1949–1989), „Kampania antysyjonistyczna w Polsce 1967–1968“ (Antisionistinė kampanija Lenkijoje 1967–1968), „Nadzieja i zagłada“ (Viltis ir Holokaustas). 2014–2019 m. jis buvo POLIN muziejaus Varšuvoje direktorius.

Diskusija vyks spalio 15 d. 16 val. Vilniaus universiteto Teatro salėje

(Universiteto g. 3). Renginio svečių bus prašoma pateikti galimybių pasą ar jį atitinkantį dokumentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas