Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VU kviečia paminėti J.Kazlausko 90-metį ir baltų kalbotyros žurnalo „Baltistica“ 55-metį

Gruodžio 4 d. Vilniaus universitete (VU) bus minimas vieno žymiausių XX a. Lietuvos kalbininkų profesoriaus Jono Kazlausko 90-metis ir jo įkurto tarptautinio baltų kalbotyros žurnalo „Baltistica“ 55-metis. Ta proga VU Baltistikos katedra organizuoja renginius, kurie prasidės parodos, parengtos iš VU bibliotekos saugomų archyvų medžiagos, atidarymu, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Jėzuitų paveldas Vilniaus universitete
Jėzuitų paveldas Vilniaus universitete / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Joje bus eksponuojami Jono Kazlausko dokumentai, rankraščiai, laiškai ir nuotraukos, dokumentuota žurnalo „Baltistica“ pradžia (parodos autorė – Snieguolė Misiūnienė).

Tądien vyks ir mokslinis seminaras „Jono Kazlausko diena: istorinės gramatikos dalykai“. Jame pranešimus skaitys prof. habil. dr. Bonifacas Stundžia, prof. dr. Birutė Jasiūnaitė, doc. dr. Vytautas Rinkevičius ir doc. dr. Miguelis Villanueva Svenssonas – Jono Kazlausko premijos, įsteigtos Birštono miesto savivaldybės, laureatai.

Su renginių programa galite susipažinti – čia.

Jonas Kazlauskas yra vienas žymiausių XX a. Lietuvos kalbininkų, dirbęs istorinės kalbotyros baruose – tyrė vardažodžio ir veiksmažodžio morfologiją, baltų fonologiją ir akcentologiją. Jo iniciatyva įsteigtas žurnalas „Baltistica“, pradėti rengti baltistų kongresai. 1970 m. pakviestas į Pensilvanijos universitetą skaityti baltistikos kurso, į Jungtines Amerikos Valstijas taip ir neišvyko – dingo, o vėliau profesoriaus kūnas buvo rastas Neryje. Jono Kazlausko mirtis, siejama su KGB veikla, liko neišaiškinta.

Renginys internetu vyks gruodžio 4 d. (penktadienį) 10–14 val. zoom platformoje (Meeting ID: 942 0179 9015).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas