Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„YFU Lietuva“ kviečia moksleivius pažinti pasaulį su tarptautine mainų programa

„YFU Lietuva“ kartu su Knygynų tinklu "Vaga" kviečia prisijaukinti pasaulį, keliaujant kartu su gyvų pasakojimų ciklu „Pažink pasaulį su YFU“.
„YFU Lietuva“ kviečia moksleivius pažinti pasaulį su tarptautine mainų programa
„YFU Lietuva“ kviečia moksleivius pažinti pasaulį su tarptautine mainų programa / Lietuva archyvo nuotr.
Temos: 1 Vaga leidykla

Tarptautinių YFU mainų metu moksleiviai, kurie praleido metus įvairiose pasaulio šalyse gyvendami vietinėse šeimose ir besimokydami vietinėse mokyklose dalinsis savo patirtais įspūdžiais ir istorijomis. Gruodžio susitikimų tema – gražiausių metų švenčių šurmulys pasaulyje ir Kalėdų tradicijos kitose šalyse!

Ar kada pagalvojote, kad Čilėje Kalėdos būna vasarą? O ar žinote, kas nutiks, jei Danijoje Kūčių vakarą, valgydami ryžių pudingą, atrasite migdolą?

Apie šias ir kitas šventines įdomybes gruodžio 5 d. „Vagos“ knygyne-kavinėje „Draugystė“ papasakos buvusios mainų moksleivės Akvilė ir Dagnė, Čilėje ir Danijoje praleidusios metus, gyvenusios vietinėse šeimose ir pažinusios šias šalis ir jų tradicijas.

YFU Lietuva archyvo nuotr./YFU Lietuva vadovė Evelina Vilčinskaitė
YFU Lietuva archyvo nuotr./YFU Lietuva vadovė Evelina Vilčinskaitė

O gruodžio 19 d. žiemos švenčių tradicijas iš Prancūzijos pristatys Ula, Vokietijos – Juozas ir galiausiai iš Brazilijos – Elzė! Ar žinote, kokius Advento kalendorius gamina Vokietijoje? Ar girdėjote, kad Prancūzijos pietuose Kūčioms ruošiama ne 12 patiekalų, o 13 desertų? O ar žinote, kodėl Brazilijoje per Naujus Metus reikia peršokti per 7 bangas?

Apie „YFU Lietuva tarptautinės mainų programos teikiamas galimybės moksleiviams kalbamės su šios organizacijos vadove – Evelina Vilčinskaite.

– Kaip trumpai pristatytumėte „YFU Lietuva“, kuo ši organizacija užsiima?

– Pagrindinis organizacijos „YFU Lietuva“ tikslas – skatinti kultūrinį pažinimą, vykdant edukacinius mainus moksleiviams ir šeimoms. Mainų programos suteikia galimybę 15–18 m. moksleiviams išvykti į pasirinktą šalį, kurioje jie gali praleisti trimestrą, pusmetį ar akademinius metus, gyventi tikrą tos šalies moksleivio gyvenimą priimančioje šeimoje ir mokytis vietinėje mokykloje.

– Jūsų organizacija rengia daug įvairių renginių netradicinėse erdvėse, pavyzdžiui, neseniai „Vagos“ knygyne vyko susitikimas „Pažink pasaulį su YFU // mokyklos suolas kitame žemyne“ – apie ką jo metu buvo kalbama?

– YFU siekia, kad kuo daugiau žmonių, šeimos, mokyklos bendruomenės, plačioji visuomenė, turėtų galimybę pažinti pasaulį. Dėl to kartu su Knygynų tinklu „Vaga“ visus kviečiame prisijaukinti pasaulį, keliaujant kartu su gyvų pasakojimų ciklu „Pažink pasaulį su YFU“. Susitikimo metu moksleivės kurios YFU mainų metus praleido Tailande, Brazilijoje ir Čilėje, dalinosi savo patirtomis istorijomis vietinėse mokyklose. Tarkime, ar jums teko girdėti , kad Tailando mokykloje pamokos vedamos su mikrofonu, o rytą, prieš pamokas, giedamas himnas, sukalbama malda? Tai tik keli mokyklos Tailande išskirtinumai. Štai, pavyzdžiui, Brazilijoje su mokytojais sveikinamasi bučkiu į žandą. Buvusios mainų moksleivės pasakojo tiek apie įvairias mokyklos gyvenimo detales, tiek apie patį mokymosi procesą. Pavyzdžiui, Tailande tap pat yra ir daržovių pjaustymo pamoka – skamba neįprastai, o pasirodo, moksleiviai mokosi pjaustyti daržoves ir vaisius, nes tai kultūrinio paveldo dalis.

– Kiek moksleivių per metus vidutiniškai įsitraukia į tarptautinę „YFU Lietuva“ mainų programą? Kaip vyksta atranka?

– Kiekvienais metais išvyksta apie 20–30 moksleivių. Smalsus, motyvuotas ir norintis pažinti – tai tiksliausias mainuose dalyvaujančio moksleivio portretas. „YFU Lietuva“ organizuojamuose mainuose gali dalyvauti visi 15–18 metų moksleiviai, kurių akademiniuose rezultatuose atsispindi noras ir gebėjimas mokytis. Atranka vyksta keliais etapais. Pirmiausiai gauname moksleivių anketas, kurią visi norintys kviečiami užpildyti mūsų puslapyje www.yfu.lt. Įvertinę anketoje pateiktą informaciją ir moksleivio motyvaciją kviečiame į atrankos pokalbį kartu su tėvais. Paprastai atrinkdami moksleivius, pasikliaujame mokytojų rekomendacijomis, atsižvelgiame į jų visuomeninę veiklą, tačiau tikime, kad didelis noras tobulėti yra svarbiausia. Juk mainai – tai dažnai pirmoji galimybė pasisemti tarptautinės patirties. Kodėl gi nepasinaudojus ja dar mokyklos suole? Atranka vyksta visus metus, nes įvairiose šalyse mokslo metai prasideda skirtingu metu. Pavyzdžiui Australijoje netrukus prasidės vasaros atostogos, o tuo pat metu Prancūzijoje moksleiviai tik įpusės mokslo metus.

Lietuva archyvo nuotr./„YFU Lietuva“ kviečia moksleivius pažinti pasaulį su tarptautine mainų programa
Lietuva archyvo nuotr./„YFU Lietuva“ kviečia moksleivius pažinti pasaulį su tarptautine mainų programa

– Ar „YFU Lietuva“ tarptautinių mainų programa moksleiviams yra mokama?

– Taip, mainų kaina priklauso nuo pasirinktos šalies ir programos trukmės. Tačiau siekiame, kad tai nebūtų kliūtis išvykti, todėl kiekvienais metais kartu su partneriais skiriame bent kelias dalines mainų stipendijas, rengiame rėmėjų paieškos mokymus, kuriuose buvę mainų moksleiviai dalinasi savo patirtimi ir idėjomis, kaip kūrybiškai išspręsti praktiniu iššūkius.

– Ar dalyvaujant šioje mainų programoje įsipareigojama į savo namus taip pat priimti moksleivius iš kitų šalių?

– Ne, mūsų organizacija išsiskiria tuo, kad norint išvykti, nebūtinai reikia atverti savo namų duris naujam šeimos nariui iš kitos šalies. Visgi labai džiaugiamės, kad vis daugiau šeimų Lietuvoje priima į savo šeimą mainų moksleivius iš užsienio.

– Kokiose egzotiškiausiose, tolimiausiose šalyse yra apsilankę „YFU Lietuva“ mainų programoje dalyvavę moksleiviai? Ar patis renkasi šalis, į kurias norėtų išvykti?

– Nors savo tinkle turime daugiau kaip 50 šalių visame pasaulyje ir kiekviena jų yra unikali savo švietimo sistema, kultūra, socialiniu ir fiziniu klimatu, populiariausios kryptys Lietuvos moksleivių tarpe –Skandinavija ir Vakarų Europa. Jau kelis metus Danija ir Suomija nepraranda lyderių pozicijų, tačiau savo populiarumu nenusileidžia Prancūzija, Belgija, Olandija ir Vokietija.

Lietuva archyvo nuotr./„YFU Lietuva“ kviečia moksleivius pažinti pasaulį su tarptautine mainų programa
Lietuva archyvo nuotr./„YFU Lietuva“ kviečia moksleivius pažinti pasaulį su tarptautine mainų programa

Pirmiausiai moksleiviai iš anksto renkasi ne tik šalį, bet ir labiausiai jų lūkesčius atitinkančią programos trukmę. Dažniausias pasirinkimas – pusmečio arba akademinių metų programa, tačiau yra išvykstančių ir trimestrui ar vasarai, o kai kurie mainus pradeda jau įpusėjus mokslo metams Lietuvoje. Motyvacija pasirinkti vieną ar kitą šalį priklauso nuo daugelio dalykų, pavyzdžiui, – perspektyvios kalbos, tolesnių studijų galimybių iki kultūrinės įvairovės ir kitos šalies pažinimo. Džiaugiamės, kad vis daugiau Lietuvos moksleivių atranda Lotynų Amerikos, Azijos ir Okeanijos kryptis. Netgi pastebime, kad patirtys, parsivežtos iš tolimų šalių ne tik pranoksta jų lūkesčius, bet ir atskleidžia platesnes ateities perspektyvas.

– Gruodžio 5, 19 d. 18 val. VAGOS knygyne-kavinėje „Draugystė“ kviesite į renginių ciklą „Pažink pasaulį su YFU // nuo Kalėdų nepabėgsi“. Ką įdomaus galėsime išgirsti šių susitikimų metu?

– Gruodį turėsime net du susitikimus apie gražiausias metų šventes ir jų tradicijas kitose šalyse. Mainų programose dalyvavę moksleiviai dalinsis savo patirtimis Šiaurės ir Vakarų Europoje bei Lotynų Amerikoje. Turbūt retas iš mūsų įsivaizduojame, kaip atrodo Kalėdos pietų pusrutulyje – juk gruodžio mėnesį ten vasara. Moksleiviai mainuose patiria vietines tradicijas, o būdami vietinės šeimos, bendruomenės nariais, jie turi galimybę ne tik pastebėti detales, bet ir suprasti kultūrinius skirtumus ir reiškinius. Pavyzdžiui, kodėl Danijoje Kūčių vakarą valgomas ryžių pudingas, o Brazilijoje, vandenyno pakrantėje, per naujus metus reikia peršokti per septynias bangas? Kūčioms mes dengiame stalą su dvylika patiekalų, o štai Prancūzijos pietuose – vaikai nekantriai skaičiuoja tryliką desertų. Susitikimuose mainų moksleiviai pasakos, kaip didžiosios žiemos šventės atrodo įvairiose šalyse.

– Kodėl rekomenduotumėte įsitraukti į „YFU Lietuva“ siūlomas mainų ir savanorystės programas? Galbūt galite pasidalinti jose dalyvausių moksleivių ar studentų sėkmės istorijomis?

– Šiandien, kai susidūrimas su multikultūriniu pasaulio veidu tampa neišvengiamas, plėsti savo kultūros suvokimą, lavinti kultūrinį raštingumą ir žvelgti į pačią kultūrą ne kaip į lokalų ir pasyvų, bet kaip itin gaivališką, atvirą ir paveikų reiškinį, tampa labai svarbu. Todėl bet kokia kultūrinė patirtis įgyjama panašių programų dėka, kuomet iš pažįstamos aplinkos atsiduriame visiškai kitokiame pasaulyje, leidžia mums plačiau atmerkti akis, pažinti ir priimti skirtingus požiūrius. Taigi į mainų programas įsitraukę moksleiviai mokosi būti globalios bendruomenės dalimi ir tuo pat metu yra skatinami tapti pokyčiu mūsų visuomenėje. Džiugina, kad mūsų programos alumnai šiandien yra matomos ir ryškios visuomenės asmenybės, savo sričių profesionalai ne tik Lietuvoje. Ne vienas jų savo karjeros kelią pasirinko būtent šios tarptautinės mainų programos metu.

Lietuva archyvo nuotr./„YFU Lietuva“ kviečia moksleivius pažinti pasaulį su tarptautine mainų programa
Lietuva archyvo nuotr./„YFU Lietuva“ kviečia moksleivius pažinti pasaulį su tarptautine mainų programa

Renginių ciklas „Pažink pasaulį su YFU // nuo Kalėdų nepabėgsi“ vyks gruodžio 5, 19 d. 18 val. VAGOS knygyne-kavinėje „Draugystė“.

Daugiau informacijos apie renginius ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas