Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bretanės sostinės scenoje – Artūro Areimos spektaklis „Už geresnį pasaulį“

Artūro Areimos spektaklis „Už geresnį pasaulį“ pagal Rolando Schimmelpfennigo pjesę taps vienu pagrindinių festivalio „Facing War – European Dialogues“ programos akcentų, rašoma Artūro Areimos teatro pranešime spaudai.
 „Už geresnį pasaulį“
„Už geresnį pasaulį“ / Lauros Vansevičienės nuotr.

Režisierius su savo trupe sugrįžta į Prancūziją, kur šio teatro kūryba pristatyta jau ne kartą – prestižinio Avinjono festivalio OFF programoje, tarptautiniame festivalyje „Mythos“, o dabar A.Areimos kūrinys yra pristatomas kaip šiųmetinio Lietuvos kultūros sezono Prancūzijoje programos dalis.

Prancūzų instituto inicijuotas projektas „Facing War – European Dialogues“, organizuojamas Bretanės sostinėje, Reno mieste, skirtas sukurti erdves diskusijoms, kurios leistų geriau suprasti Europoje vykstančius sukrėtimus ir jų kontekstą. Ekspertai ir profesionalai iš akademinės bendruomenės, žiniasklaidos ir kultūros kviečiami pasidalyti savo požiūriais: kokią bendrą Europos istoriją turime, kokie naratyvai vyrauja įvairiuose Europos miestuose ir kaip jie susiję su Europos struktūra? Į kokias istorines asmenybes, svarbiausius įvykius kreipiame dėmesį kalbėdami apie Europą?

Lauros Vansevičienės nuotr./ „Už geresnį pasaulį“
Lauros Vansevičienės nuotr./ „Už geresnį pasaulį“

Jau įvyko penki šio festivalio etapai: Prahoje, kaip Europos viršūnių susitikimo dalis, Vilniuje „Kultūra ir vaizduotė karo akivaizdoje“, Varšuvoje „Tyrimai ir žinių iššūkis karo akivaizdoje“, Amsterdame „Geopolitinė Europa karo akivaizdoje“ ir Sofijoje bei Plovdive.

Diskusijose dalyvavo Nobelio taikos premijos laureatė Oleksandra Matvijčiuk, Nyderlandų geopolitikos ekspertas Luukas van Middelaaras, ukrainiečių filosofas Konstantinas Sigovas, Prancūzijos tarptautinių santykių instituto (IFRI) direktorius Thomas Gomart'as, Nantero universiteto politikos mokslų dėstytoja Anna Colin-Lebedev. Mintimis dalijosi dalyvavo beveik 120 pranešėjų ir moderatorių iš 25 šalių. Artimiausias renginys vyks spalio 23 ir 24 d. Helsinkyje „Informacija ir žiniasklaida karo akivaizdoje“.

Paskutinis „Facing War – European Dialogues“ etapas numatomas lapkričio mėnesį Rene mieste, einant į pabaigą svarbiems ir reikšmingiems metams Europai: tiek viduje (Europos parlamento rinkimai, bendrijos plėtros projektai, nacionalistinis atsakas), tiek išorėje (saugumo iššūkiai, susiję su karu Ukrainoje, rinkimai JAV, karas tarp Izraelio ir „Hamas“, nestabilumas Artimuosiuose Rytuose). Rene vyksiantys „Europos dialogai“ suteiks galimybę įvertinti opiausias aktualijas, su kuriomis susiduria Europos visuomenės ir valstybės.

Lauros Vansevičienės nuotr./ „Už geresnį pasaulį“
Lauros Vansevičienės nuotr./ „Už geresnį pasaulį“

AAT spektaklyje nagrinėjamos šiandienos įvykių kontekste aktualios temos. „Už geresnį pasaulį“ veiksmo centre – džiunglėse vykstantis nesibaigiantis karas. Karo priežastys neįvardytos, o karo dalyviai nežino, už ką kovoja: tai distopinis sąstingis, kuriame vis labiau trūksta oro ir švaraus vandens, o veikėjai patiria psichologinę, tapatybės krizę. Pagrindinė spektaklio tema – žmogaus identiteto krizė karinių konfliktų ir aplinkosaugos problemų kontekste.

Vienas įtakingiausių Berlyno dienraščio „der Freitag“ žurnalistų Thomas Irmeris išskyrė šį spektaklį kaip drąsų ir reikalingą žingsnį kalbėti ir kritikuoti dabartines Lietuvos ir viso pasaulio ekologijos problemas, karo siaubą. Spektaklis pastaraisiais metais buvo pristatytas tarptautiniame alternatyvaus teatro festivalyje „FIAT“ Juodkalnijoje, nepriklausomame Rygos teatre „Gertrūdes Ielas Teātris“ Latvijoje, bei tarptautiniame scenos menų festivalyje Kaune – „Contempo“.

Spektaklis „Už geresnį pasaulį“ Prancūzijoje bus pristatytas du kartus – lapkričio 28 ir 29 d. CCRNB („Centre chorégraphique national de Rennes et de Bretagne“) didžiojoje scenoje. Lapkričio 28 d. režisierius A. Areima surengs kūrybines dirbtuves „Naujoji realybė“ scenos menų studentams (šokėjams, aktoriams, režisieriams) iš „European Production Center Théâtre National de Bretagne“ bei „EESAB Ecole européenne supérieure d'art de Bretagne in Rennes“ meno mokyklų. Pagrindiniai AAT partneriai Lietuvos kultūros sezono Prancūzijoje programoje – „Saison Mythos“ (festivalio „Mythos“ vadovė ir prodiuserė Emilie Audren).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito