Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ir technikos muziejuje įvyks trys „MMLAB Erdvės“ debiutai

Vilniečių pamėgta kūrybinė laboratorija „MMLAB Erdvė“ keliasi į Energetikos ir technikos muziejų. Spalio 30 ir 31 d. čia savo kūrybines idėjas pristatys trys „MMLAB Erdvėje“ debiutuojančios jaunųjų kūrėjų komandos, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Energetikos ir technikos muziejaus ekspozicija – Virsmo salė
Energetikos ir technikos muziejaus ekspozicija – Virsmo salė / Norberto Tukaj nuotr.

Šių metų pavasarį Meno ir mokslo laboratorija (MMLAB) drauge su Energetikos ir technikos muziejumi paskelbė atvirą scenos meno kūrinių konkursą, skirtą įvairių sričių menininkams. Organizacijos kvietė siūlyti naujas ir kūrybine energija alsuojančias idėjas, kurios bus realizuotos muziejaus erdvėje su MMLAB mentorių pagalba.

„Viena iš MMLAB strateginių krypčių visuomet buvo pagalba jauniesiems kūrėjams įgyti kūrybinės patirties, susitikti su žiūrovais, būti pastebėtiems kritikų. Vykdydami debiutų programą siekiame pildyti atvirų kvietimų būtent jauniesiems kūrėjams nišą, o siūlydami kūrybinę ir prodiuserinę mentorystę – ir padėti jiems atrasti savo balsą, suvokti kultūros ir meno lauko funkcionavimo mechanizmus ir sėkmingai įsilieti į scenos meno bendruomenę”, – sako MMLAB vadovė, prodiuserė dr. Rusnė Kregždaitė.

Menininkai buvo kviečiami teikti kūrinių idėjas specifinėms Energetikos ir technikos muziejaus erdvėms. Muziejaus interjeras – puiki netradicinė scenos meno aikštelė, leidžianti drąsiai eksperimentuoti formomis.

„Muziejus yra erdvė, kuri sujungia įvairaus amžiaus, įvairių profesijų ir pomėgių žmones. Teatro pasirodymas leidžia į dabartį pasižiūrėti lyg iš šalies, dabartį sujungti su praeitimi ir net akies krašteliu skatina žvilgtelėti į ateitį. Mums, kaip ir žiūrovui, atrodo unikali galimybė įmuziejinti tokią patirtį. Todėl labai vertiname bendradarbiavimą su MMLAB”, – sako Energetikos ir technikos muziejaus direktorius Mykolas Bistrickas.

Debiutų programą pradės Luko Butkaus ir Jono Kuprevičiaus šiuolaikinė opera „Jūreivis“. Pagal paslaptingojo portugalų autoriaus Fernando Pessoa pjesę kuriamas darbas pasakoja apie tris seseris, kurios naktį budi prie mirusios sesers urnos ir, laukdamos aušros, dalinasi savo svajonėmis. Viena jų pasakoja apie jūreivį, kuris po laivo sudužimo atsiduria saloje ir savo svajose susikuria naują tikrovę. Spalio 30 d. 18 val. pristatomos operos kūrėjai tyrinėja ribą tarp tikrovės ir fantazijos, gilinasi į netekties bei skausmo temas. Kūrybinė komanda: L.Butkus, J.Kuprevičius, Elena Marija Veleckaitė, Salomėja Petronytė, Liepa Ribokaitė, Ūla Zemeckytė, Vaidas Bartušas, Julius Kuršis. Mentorė – kompozitorė Agnė Matulevičiūtė.

Į vienos dalies spektaklio „Punktas“ eskizą pakvies jauniausios kartos režisierė Ieva Tamoševičiūtė. Sapniško pasakojimo centre – eutanaziją pasirinkusių vyro ir moters tarpusavio santykiai, per kuriuos tyrinėjamos gyvenimo, mirties, prasmės ir meilės temos. Spektaklis įkvėptas tikros Nyderlanduose įvykusios istorijos, kai jaunai, nei trisdešimties metų neturinčiai moteriai jos prašymu buvo atlikta eutanazija dėl daugiau nei 10 metų be pagerėjimo gydomų psichinių ligų: lėtinės depresijos, nerimo ir asmenybės sutrikimo. Spalio 30 d. 20:30 val. pristatomas spektaklio eskizas kviečia palyginti eutanazijos ir savižudybės skirtumus ir tyrinėti iš gyvenimo pasitraukti apsisprendusio žmogaus būvį. Kūrybinė komanda: I.Tamoševičiūtė, Orestas Razumas, Nikita Kiriuchinas, Vaiva Barzdenytė, Ieva Kalvaitė, Simonas Lunevičius, Edgaras Varkulevičius. Mentorius – aktorius ir režisierius Gediminas Rimeika.

„MMLAB Erdvės“ debiutų programą užbaigs režisierių Armandos Rudelytės ir Vaivos Onos Makūnaitės judesio ir muzikos spektaklis „Garsas nr. X“. Bendradarbiaudama su Šiaulių, Kauno ir Vilniaus kurčiųjų centrų bendruomenėmis, spektaklio kūrybinė komanda gilinosi į negirdinčiųjų istorijas ir kasdienybę, bandė suprasti, kaip jie patiria garsą bei tylą. Spektaklyje Vilniaus kurčiųjų centro liaudies teatro ,,Mimika” aktorės gestais pasakos apie kolektyvines kurčiųjų patirtis, o naujosios vokalinės muzikos ansamblis ,,Melos” perteiks šias istorijas balsais. Spektaklis spalio 31 d. bus rodomas keturis kartus: 15:00, 16:00, 17:00, 18:00 val. Kūrybinė komanda: A.Rudelytė, V.O.Makūnaitė, Ignas Šoliūnas, Eglė Poškevičiūtė, Povilas Jurgaitis, Vilniaus kurčiųjų centro liaudies teatro ,,Mimika” aktorės: Nijolė Karmazienė, Neringa Andreikėnienė, naujosios vokalinės muzikos ansamblis ,,Melos”: Gabrielė Jasiūnė, Lina Valionienė, Neringa Kaminskaitė. Mentorius – režisierius Naubertas Jasinskas.

„MMLAB Erdvės“ debiutų programos renginiai yra nemokami, tačiau būtina turėti nemokamą bilietą. Jį galima išsiimti Paysera Tickets sistemoje.

Projekto organizatoriai: MMLAB, Energetikos ir technikos muziejus. Finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė. Partneriai: Vilniaus miesto savivaldybė, knygynų tinklas VAGA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito