Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintaras Varnas su nauju savo spektakliu „Oidipo mitas“ žiūrovus nukels į antiką

Balandžio 29 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) įvyks režisieriaus Gintaro Varno spektaklio „Oidipo mitas“ premjera, ne tik grąžinsianti antikos dvelksmą į teatro sceną, bet, anot LNDT atstovų, ir žymėsiantį naujo kelio pradžią.
Režisierius Gintaras Varnas
Režisierius Gintaras Varnas / D.Matvejevo nuotr.

Jau šeštąjį spektaklį LNDT kuriantis Gintaras Varnas spaudos konferencijoje teigė, jog „Oidipo mito“ statymas prasidėjo beveik nuo detektyvo. Prieš kurį laiką iš buvusio LNDT meno vadovo Audronio Liugos jis sulaukė pasiūlymo surengti vokiečių dramaturgo Johno von Duffelio dramos „Oidipo miestas“ skaitymus. Perskaitęs pjesę G.Varnas pradėjo svarstyti apie spektaklį.

Anot režisieriaus G.Varno, trilogijoje analizuojama daug svarbių temų: lemtis, laisva valia, asmenybės ir valstybės santykis.

„Mane labiausiai sužavėjo labai paprasta mintis – antikoje paprastai kiekvienas spektaklis būdavo iš trijų tragedijų ir vienos satyrų dramos. Rodydavo arba trilogiją, arba tris pjeses skirtingais siužetais“, – kalbėjo G.Varnas.

Būtent tokią trilogijos struktūrą pasirinko J.Von Duffelis, tačiau kuo ilgiau režisierius gilinosi į tekstą, tuo smarkiau pradėjo su juo kovoti, ginčytis ir neigti. Nors antikinis graikų teatras yra kanoninis, J.von Duffelis ne tik atsisakė kanonų, bet ir pavertė kūrinį šiuolaikiniu politiniu spektakliu, todėl G.Varnas pradėjo jį keisti ir po truputį grąžinti originalų dramų tekstą.

Nors labai gerai supranti, kas pjesėje vyksta, ne visada gali suprasti, kodėl, – teigė G.Varnas.

Galutinėje versijoje beliko tik 12 proc. J. von Duffelio pjesės. Pirmojoje „Oidipo mito. Tėbų trilogijos” dalyje bus vaidinamas Sofoklio „Oidipo mitas“, didžiąją dalį antrosios dalies sudarys lietuviams mažai girdėta Euripido tragedija „Foinikietės“, kurią papildys Aischilo „Septynetas prieš Tėbus“, o trečioji spektaklio dalis bus skirta Sofoklio „Antigonei“

Anot režisieriaus, trilogijoje analizuojama daug svarbių temų: lemtis, laisva valia, asmenybės ir valstybės santykis. Itin įdomiai suskamba netikėta dviejų jaunų žmonių – Menoikėjo ir Antigonės – linija, žiūrovą vedanti ne meilės, o herojiškumo, pasiaukojimo keliais.

G.Varnas pabrėžia, jog suprasti pjesės veiksmą labai paprasta – tekstas skaidrus ir logiškas, kartais net matematiškai tikslus. „Tačiau nors labai gerai supranti, kas vyksta, ne visada gali suprasti, kodėl“, – teigė režisierius.

Oidipo vaidmenį spektaklyje atliksiantis Valentinas Novopolskis spaudos konferencijoje sakė, jog gali pasirodyti, jog tremtis šiais laikais nėra aktuali tema, tačiau senovės Graikijoje ji buvo laikyta baisesne už mirtį, nes žmogus tokiu atveju nebegalėjo dalyvauti polio socialiniame gyvenime.

D.Matvejevo nuotr./Valentin Novopolskij
D.Matvejevo nuotr./Valentinas Novopolskis

Labai daug jaunų žmonių, tarp jų ir aš, išsitremia savo noru, nes nelabai dalyvauja aktyviame visuomeniniame gyvenime, patys atiduoda savo teises kažkam kitam, – sakė V.Novopolskis.

„Labai daug jaunų žmonių, tarp jų ir aš, išsitremia savo noru, nes nelabai dalyvauja aktyviame visuomeniniame gyvenime, patys atiduoda savo teises kažkam kitam“, – sakė V.Novopolskis, neslėpęs, kad jau seniai nebevaikšto į rinkimus ir tuo nesididžiuoja. Aktorius tikino, jog šis spektaklis veikiausiai privers permąstyti savo pasirinkimą.

V.Novopolskis teigė, jog yra labai tingus žmogus, tačiau, kaip ir dauguma, nori būti įvertintas, todėl džiaugėsi, kad jo pasirinkta profesija neleidžia tik gulėti ant sofos, neskaityti ir netobulėti. „Aš tingus, bet puikybė nugali“, – juokavo aktorius.

Jokastės vaidmenį atliksianti Nelė Savičenko tikino, jog patirtis šiame spektaklyje jai visiškai nauja, nes tai yra tikroji, grynoji klasikinė tragedija, kurioje iki tol ji neturėjo galimybės vaidinti.

Aktorius V.Anužis teigė besiruošdamas spektakliui supratęs svarbų dalyką – žinojimas ne visada yra vertybė.

„Tik apgraibom gali suvokti, kiek daug gali pakelti žmogus, iki kokios ribos jis gali prieiti, kol visiškai nelūžta, nepraranda proto ar nepakelia rankos pats prieš save“, – apie savo vaidmenį ir darbą spektaklyje pasakojo N.Savičenko.

Aktorė Jovita Jankelaitytė, vaidinsianti Antigonę, prisipažino, jog repetuojant jai ne kartą teko suprasti, kad nelabai pažįsta pati save, tačiau šis personažas jai padeda įgyvendinti tai, ko ji neišdrįso padaryti savo asmeniniame gyvenime. „Stengiuosi suprasti tą jauną merginą, kuri, nepaisant visko, liko ištikima savo vidiniams įstatymams ir buvo beprotiškai drąsi, ryžtinga ir galinga savo dvasia”, – teigė J.Jankelaitytė.

D.Matvejevo nuotr./Jovita Jankelaitytė
D.Matvejevo nuotr./Jovita Jankelaitytė

Vytautas Anužis spektaklyje įkūnys žynio Teiresijaus personažą. Aktorius teigė besiruošdamas spektakliui supratęs svarbų dalyką – žinojimas ne visada yra vertybė.

„Žinia ir informacija nebūtinai tave apsaugos nuo klaidos. Klaidos veda į nuodėmes, į nusikaltimus, nusikaltimas veda į kančią, o kančios – į atpildą“, – sakė V.Anužis, tikinęs, jog supratęs, kad būtent tai yra svarbiausia šiose dramose, suvokęs, kad tiek jos pačios, tiek jų autoriai yra visų kitų teatruose ištartų, suvaidintų ir interpretuotų tekstų pamatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas