Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Vachtangovo teatro atvirame laiške ginamas teatro repertuaras ir R.Tuminas

Maskvos J.Vachtangovo teatro direktorius ir aktoriai išplatino atvirą laišką Rusijos kultūros ministerijos visuomeninės tarybos pirmininkui Jurijui Poliakovui. Laiške reikalaujama, jog J.Poliakovas nustotų mesti kaltinimus teatrui dėl to, jog teatre nestatomos šiuolaikinės rusų pjesės, bei kaltinti teatro meno vadovą Rimą Tuminą, lipdant jam nacionalistinio pobūdžio etiketes, rašo teatral-online.ru.
Rimas Tuminas
Rimas Tuminas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Laiškas buvo išplatintas po šio mėnesio pradžioje laikraštyje „Krymskaja pravda“ pasirodžiusio J.Poliakovo interviu, kuriame jis teigė: „Turiu pasakyti, jog šiandien mažai teatrų stato šiuolaikines pjeses. Pavyzdžiui, garsiame Valstybiniame akademiniame J.Vachtangovo teatre, kuris anksčiau buvo sovietinės dramos bastionas, šiandien nėra nei vienos [šiuolaikinės pjesės]! Aš paklausiau teatro meno vadovo Rimo Tumino: „Ar jūsų, kaip Europos Sąjungos piliečio, nedomina Rusija? Tada kodėl jūs dirbate Rusijos teatre?“ Įsižeidė.“

2016 m. pasirodžiusiame interviu J.Poliakovas taip pat kalbėjo apie J.Vachtangovo teatrą, neva ignoruojantį šiuolaikinių rusų dramaturgų kūrinius. Jame J.Poliakovas teigia, jog teatrai, gyvenantis iš valstybės pinigų, repertuarus turėtų sudarinėti ne tik remiantis asmeniniu skoniu, bet ir atsižvelgiant į visuomenės interesus.

Atvirame laiške Vachtangovo teatro atstovai rašo: „Vachtangovo teatro repertuare nėra ir nebus Poliakovo kurtų pjesių, nes jos neatitinka aukštų teatro dramaturgijos reikalavimų. Kiekvienas teatras pats turi teisę rinktis jam įdomią dramaturginę medžiagą. Keista skaityti, jog R.Tuminas įsižeidė dėl J.Poliakovo – tai yra tik jūsų fantazijos, kurias bandote pristatyti kaip tikrovę.“

Laiške taip pat pažymima, jog nesvarbu, kada pjesė buvo parašyta – prieš 5, 10 ar 100 metų. Visų svarbiausia ne kada kūrinys buvo parašytas, bet kokia yra jo meninė vertė.

Tiesa, remiantis Kultūros ministerijai pateikta informacija, 2016 m. Vachtangovo teatre buvo rodyti 53 spektakliai, 6 jų – sukurti pagal šiuolaikines rusų pjeses, todėl laišką pasirašiusiųjų teigimu J.Poliakovo teiginiai apie šiuolaikinių rusų dramaturgų ignoravimą yra melas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas