Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kauno teatrai ir filharmonija skelbia sezono pradžią: ko reikėtų nepraleisti ir kokios premjeros laukia?

Nacionaliniame Kauno dramos teatre pristatytos kultūros įstaigų sezono naujienos – nuo rudens iki Naujųjų metų. Kultūros mėgėjų laukia įvairi ir spalvinga programa, o veiklos Kaune nestigs nei suaugusiems, nei vaikams.

Keturios filharmonijos kolonos

Kauno valstybinė filharmonija šiemet pasitinka 61-ąjį kūrybinį sezoną. Kaip sakė įstaigos meno vadovas Giedrius Prunskus, iki metų pabaigos galima išskirti keturis renginius ar jų ciklus: „Tai – keturios kolonos, ant kurių šiemet laikosi Kauno valstybinės filharmonijos repertuaras.“

Sezoną filharmonija pradės rugsėjo 26 dieną simfoninės muzikos kūriniu Gustavo Mahlerio „Prisikėlimo simfonija“, kurią atliks Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras, solistės Ieva Barbora Juozapaitytė, Justina Gringytė, dirigentas Gintaras Rinkevičius.

Antroji sezono „kolona“ – spalio 18 d. nuskambėsiantis vokalinės muzikos koncertas „Kauno valstybiniam chorui – 55“. Petro Bingelio prieš 55 metus įkurtas choras pasirinko ypatingą programą. Joje skambės du austrų kompozitoriaus Antono Brucknerio kūriniai. Juos atliks Kauno miesto simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras, solistai Marija Arutiunova, Iveta Kalkauskaitė, Mindaugas Zimkus, Žygimantas Galinis, dirigentas Robertas Šervenikas.

Lapkričio 8 d. klasikinės muzikos mylėtojai kviečiami į koncertą „Bajoras pasitinka Gruodį“. Tai – koncertas, skirtas kompozitorių Felikso Bajoro 90-mečiui ir Juozo Gruodžio 140 gimimo metinėms. Gros Kauno miesto simfoninis orkestras, dainuos Kauno valstybinis choras, solistai Živilė Lamauskienė, Iveta Kalkauskaitė, Mindaugas Zimkus, Joris Rubinovas, dirigentas Robertas Šervenikas.

Ketvirtoji ir kertinė šio sezono „kolona“ – koncertų ciklas, vykstantis tarp Kalėdų ir Naujųjų metų. Penkiuose koncertuose žiūrovai išgirs Eugenijų Chrebtovą, Lietuvos kamerinį orkestrą su violončelininke iš Norvegijos, Kauno valstybinį chorą su Vytauto Didžiojo universiteto kameriniu orkestru, Kauno miesto simfoninį orkestrą.

Klausytojai taip pat kviečiami atkreipti dėmesį į Baltijos ir Šiaurės šalių muzikos festivalį ir šiuolaikinės muzikos festivalį „Iš arti“.

Donato Stankevičiaus nuotr. /Kauno teatrai ir filharmonija skelbia sezono pradžią
Donato Stankevičiaus nuotr. /Kauno teatrai ir filharmonija skelbia sezono pradžią

Lėlės ne tik vaikams

Kauno valstybiniam lėlių teatrui šis sezonas – jau 67-asis. Jo naujienas pristačiusi teatro vadovė Rasa Bartninkaitė akcentavo ne tik spektaklius Kaune, tačiau pasidžiaugė gastrolėmis Prancūzijoje bei JAV.

Teatras savo sezoną pradeda simbolinę dieną – rugsėjo 1-ąją. Nuo vidurdienio tiek maži, tiek dideli kviečiami „Į pasakų šalį“ – taip pavadinta sezono atidarymo šventė vyks teatro prieigose ir Miesto sodo erdvėje.

Vėliau žiūrovai laukiami dvejuose spektakliuose: 13.30 val. didžiojoje salėje „Sesytė Elenytė ir Joniukas aviniukas“ (režisierė Milda Mičiulytė), o 15 val. muziejaus erdvėje pačių mažiausių žiūrovų (1–3 m.) lauks išskirtinė premjera „Kas čia?“ (režisierė Agnė Sunklodaitė).

Donato Stankevičiaus nuotr. /Kauno teatrai ir filharmonija skelbia sezono pradžią
Donato Stankevičiaus nuotr. /Kauno teatrai ir filharmonija skelbia sezono pradžią

„Kas čia?“ – spektaklis apie savęs pažinimą pasaulyje ir pasaulio pažinimą savyje. „Kas čia?“ yra viena pirmųjų frazių, kurią išmoksta vaikas. Ši frazė tampa mažu raidos ir mokymosi varikliuku, kuri skatina kasdien apie pasaulį sužinoti vis daugiau. Pasitelkiant įvairius garsus ir vis iš naujo atrandamus objektus, spektaklio pasaulis mažam žmogučiui po truputį atsiveria ir didėja, kol prasideda itin „rimti“ žaidimai: spektaklio objektai – dėžutės – tampa „gyvais“, netikėtais, tačiau lengvai atpažįstamais personažais, pavyzdžiui, gyvūnais“, – sako spektaklio kūrėjai.

Lapkričio 16 d. Kauno lėlių teatras duris praverti kviečia suaugusiuosius. Režisierė Ewa Piotrowska iš Lenkijos su Lietuvos kūrėjų komanda pristatys Williamo Shakespeare'o „Karalių Lyrą“.

„Kad suaugusiems žiūrovams taip pat įdomus lėlių teatras, supratome tuomet, kai pirmą kartą pastatėme Balio Sruogos „Dievų mišką“. Šį sezoną keliame kartelę dar aukščiau ir imamės Shakespeare'o“, – kalbėjo R.Bartninkaitė, akcentavusi, kad pastatymas – labai įdomus, nagrinėjami skirtingų kartų skirtumai ir tarpusavio santykiai, žmogiškumas ir puikybė bei kalbama apie vidinius demonus.

Teatro vadovė užsiminė ir apie trečiąją premjerą, laukiančią jau po Naujųjų metų: „Kviesime pakelti akis aukštyn į mūsų Lietuvos genijų Čiurlionį. Kūrėjai žada pažvelgti į jo vaikystę: kas turi nutikti vaikystėje, kad iš mažo žmogaus užaugtų genijus.“

Prieš žiemos šventes KVLT bus rodomi du spektakliai. Gruodžio 6 d.„Žaisliuko istorija“ (režisierė R.Bartninkaitė), gruodžio 7 d.„Išmintingasis besmegenis“ (režisierius Andrius Žiurauskas).

Teatras planuoja ir išvykas: aplankyti periferijoje gyvenančius vaikus, kurie negali atvykti į didžiuosius teatrus.

„Rudenį vyksime į Lietuvos kultūros sezoną Prancūzijoje. Mums pavyko laimėti net du projektus, keliaujame nuo Tulūzos iki Paryžiaus vaidinti net 23 spektaklius kūdikiams „Pasaulėliai“ ir pristatyti Kauno lėlininkų kūrybą“, – sakė teatro vadovė.

Sezono programoje taip pat numatytos kūrybinės dirbtuvės Kauno valstybinio lėlių teatro aktoriams, kurios organizuojamos kartu su partneriais – Nacionaliniu lėlių teatro centru TAS DE SABLE. Dirbtuves ves lėlių teatro menininkė ir režisierė, vienintelė lietuvė, baigusi prestižinę Šarlevilio-Mezjero lėlių teatro mokyklą Prancūzijoje Jūratė Trimakaitė. Pasitelkdama lėlių teatro žanro subtilybes kūrybinė grupė dirbtuvių metu analizuos poeto ir diplomato Oskaro Milašiaus kūrybą.

Rudenį teatras gastroliuos JAV Rytų pakrantės lietuvių bendruomenėse: „Jau sunkiai lietuviškai kalbantiems mažiesiems lietuvaičiams vežame lietuvių pasaką „Sesytė Elenytė Joniukas aviniukas“ bei edukacinę programą „Lėlė, kuri didžiuojasi, kad turi „ė“.

Repertuare – žinomi vardai

Kauno valstybinis muzikinis teatras 85-ąjį sezoną pradeda spalio 4, 5, 6 dienomis premjera. Tai – Jule Styne, Bobo Merrillo ir Peterio Stone'o miuziklas „Sugar“ (režisierius Andrius Žiurauskas, muzikinis vadovas ir dirigentas Julius Geniušas). Miuziklas „Sugar“ – legendinio filmo „Džiaze tik merginos“ miuziklinis variantas.

„Tai – linksmiausia, ką mes parodysime, matyti privalu“, – teigė režisierius A.Žiurkauskas.

Miuziklo „Sugar“ premjera įvyko Brodvėjuje, „Majestic Theatre“ 1972 m. balandžio 9 d., o jo sėkmę liudija kas kelis dešimtmečius į Brodvėjų sugrįžtančios „Sugar“ versijos.

Spalio 31 d. Kauno valstybinis muzikinis teatras kviečia į Franko Wildhorno miuziklą „Džekilas ir Haidas“, kur pagrindiniame vaidmenyje debiutuos Jeronimas Milius (režisierė Viktorija Streiča, muzikinis vadovas ir dirigentas Ričardas Šumila). Tai – dramaturgine prasme vienas iš sudėtingiausių miuziklų. J.Milius šį vaidmenį ruošė dar spektaklio premjerai 2019 m., bet dėl susiklosčiusių aplinkybių debiutuoja dabar.

Donato Stankevičiaus nuotr. /Kauno teatrai ir filharmonija skelbia sezono pradžią
Donato Stankevičiaus nuotr. /Kauno teatrai ir filharmonija skelbia sezono pradžią

Antrąją premjerą teatras išleis lapkričio 23 d. – tai Giacomo Puccini opera „Bohema“. Ikoninė opera dažnai statoma pasaulio teatrų scenose. „Dažna viešnia ji ir Lietuvoje, bet Kauno scenoje paskutinį kartą buvo išleista 1962 metais“, – teigia kūrėjai. Operą „Bohema“ Kaune stato režisierė ir choreografė Anželika Cholina, muzikinis vadovas Gintaras Rinkevičius.

Tradiciškai teatras minės ir Pasaulinę operos dieną spalio 26-ąją. Šiai progai buvo pasirinkta repertuare esanti didinga Giuseppe Verdi opera „Nabukas“ (muzikos vadovas ir dirigentas – Jonas Janulevičius, režisierius – Kęstutis S.Jakštas).

„Pirmą kartą Kaune ir Kauno muzikiniame teatre dainuos žinomas bosas Almas Švilpa. Jis sutiko atsiskleisti Kauno publikai“, – teigė sezono naujienas pristatęs teatro vadovas Benjaminas Želvys.

A.Švilpa sukūrė daugiau kaip 50 vaidmenų, jis kviečiamas dainuoti vokiečių valstybinėje operoje ir kituose Vokietijos operos teatruose, Vienos valstybinėje operoje, kitų Europos valstybių, Japonijos teatruose, tarptautiniuose muzikos festivaliuose.

Nabuko ir Abigailės vaidmenyse tą vakarą žiūrovai matys ir girdės Lietuvos operos žvaigždes Laimoną Pautienių ir Gitaną Pečkytę.

„Diduma pasaulio operos teatrų, norėdami pakviesti žiūrovą pamatyti operą, kurioje matoma visa ir politinė, ir kita pati baisiausioji pasaulinė situacija, rodo šią operą. Mūsų Operos diena irgi turi pasaulinį kontekstą ir mes ją rodysime ne be reikalo. 2001 metais, po rugsėjo 11-osios įvykių, Metropoliteno operos teatras irgi pradėjo sezoną būtent šia opera“, – teigia kūrėjai.

Tradiciškai Kauno muzikinis teatras kvies žiūrovus į naujametinę „Traviatą“ (gruodžio 30 d.) bei kasmet naujai kuriamą Naujųjų metų koncertinę programą (gruodžio 31 d.).

Teatro repertuare šalia premjerų ir debiutų bus galima pamatyti kitus žiūrovų pamėgtus spektaklius: miuziklus – „Mozart!“, „Elizabeth“, „Grafas Montekristas“, „Mano puikioji ledi“, „Aida“, „Adamsų šeimynėlė“, operetes – „Grafas Liuksemburgas“, „Šikšnosparnis“, „Silva“, „Balius Savojoje“, operas ir spektaklius vaikams.

Donato Stankevičiaus nuotr. /Kauno teatrai ir filharmonija skelbia sezono pradžią
Donato Stankevičiaus nuotr. /Kauno teatrai ir filharmonija skelbia sezono pradžią

Keičiasi ne dramos, o mes

Seniausias Lietuvoje Nacionalinis Kauno dramos teatras šiemet pasitinka jau 105-ąjį sezoną.

„Šį rudenį startuosime su šūkiu „Keičiasi ne dramos, o mes“. Šis šūkis kalba apie tai, kad keičiasi pasaulis ir mes, o teatras turėtų būti vieta, kuri atspindi ir leidžia apmąstyti šią kaitą. Taip pat kad į teatrą ateiname ieškoti to, kas nesikeičia, pasikartojančių amžinų jausmų ir amžinų dramų. Tą mes ir pasiūlyme ateinantį sezoną“, – kalbėjo teatro meno vadovas Edgaras Klivis.

Į pirmąją premjerą kūrėjai kviečia pačius mažiausius žiūrovus – nuo 18 mėnesių iki trejų metų. Sezoną kauniečiai pradeda rugsėjo 6 d. interaktyviu spektakliu „Miške“ (režisierė Eglė Kižaitė). Jis bus rodomas atnaujintoje edukacijų salėje.

Kaip sakė režisierė E.Kižaitė, spektaklio tokiai publikai šiame teatre dar nebuvo: „Tai spektaklis, kurį ne tik stebėsime. Mažyliai patys galės dalyvauti. Tai ne tik menas, bet ir edukacija, kuri ir yra svarbiausia dalis.“

Antroji premjera – rugsėjo 13 d. Spektaklį pagal šiuolaikinio afrikiečio dramaturgo Aristide Tarnagda pjesę „Atidaryk duris“ režisuoja jaunosios kartos režisierius Justinas Vinciūnas.

„Turbūt nesuklysiu pasakęs, kad šioje scenoje ir bendrai Lietuvoje šiuolaikinė afrikiečių dramaturgija nėra taip dažnai statoma. Tad šis spektaklis – unikali galimybė užmegzti kultūrinį ryšį su tolimu žemynu“, – kalbėjo E.Klivis.

„Spektaklis kviečia keltis klausimą, kas vis dėl to yra tas svetimas ir kas yra broliška meilė. Tuo pačiu metu – kaip žmogus galėtų tvarkytis su patirtimis, kurios yra be galo sunkios“, – sakė režisierius J.Vinciūnas.

Dar viena premjera laukia spalio 18 dieną – Tadeusz Różewicz „Kartoteka“, kurį Nacionalinio Kauno dramos teatro scenoje stato režisierius Gintaras Varnas.

„Gyvename keistame laike. Tarsi tarp dviejų ribų, tarp dviejų karų. Prieš daug metų baigėsi Antrasis pasaulis karas, jis ir įkvėpė „Kartoteką“. Ši pjesė yra žmogaus kelionė į save. Kas yra kartoteka? Kartoteka – žmogaus gyvenimo įvairių paskyrų, puslapių prisiminimai, sapnai, vizijos“, – apie laukiančią premjerą kalbėjo režisierius.

Kauniečiai bei miesto svečiai taip pat kviečiami aplankyti Nacionalinio Kauno dramos teatro fojė veikiančią aktoriui Vytautui Tomkui skirtą parodą.*

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas