Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvių dramaturgų premjerose – skustagalvių ideologija, gėjų meilė ir paauglystės išgyvenimai

Kas rūpi ir kuo gyvena jaunieji Lietuvos teatro kūrėjai, paaiškės jau gegužės 19-20 dienomis, kai Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) įvyks nacionalinės dramaturgijos konkurso „Versmė“ laureačių Gabrielės Labanauskaitės ir Teklės Kavtaradzės pjesių pastatymų premjeros. Patriotizmo, nacionalizmo ir skustagalvių ideologijos ribas LNDT dekoracijų dirbtuvėse keis naivios mergaitės išgyvenimai iš dienoraščio, kurie žiūrovus pasitiks teatro studijoje.
Spektaklio „Raudoni batraiščiai“ kūrėjų komanda
Spektaklio „Raudoni batraiščiai“ kūrėjų komanda / Luko Balandžio nuotr.

„Abu šie spektakliai yra tęstinio „Versmės“ projekto rezultatas. Šių pjesių skaitymai lapkričio mėnesį buvo šiltai sutikti, o vėliau perduoti į režisierių Yanos Ross ir Gabrielės Tuminaitės-Radvinauskienės bei jaunų, neseniai studijas baigusių aktorių rankas“, – premjerų kūrybinį procesą pasakojo LNDT literatūrinės dalies vedėja Daiva Šabasevičienė.

Režisierė Y.Ross prisipažino, kad spektaklis „Raudoni batraiščiai“ gimė teatrinėje laboratorijoje, kai tiek pjesės autorė, tiek režisierė, tiek visi aktoriai dalijosi savo idėjomis ir jas tobulino.

Luko Balandžio nuotr./Spektaklio Raudoni batraiačiai kūrėjų komanda
Luko Balandžio nuotr./Spektaklio „Raudoni batraiščiai“ kūrėjų komanda

„Su G.Labanauskaite pradėjome bendrauti prieš metus, vasarą, kai pjesė dar nebuvo parašyta. Mums bendraujant pjesėje atsirado daugiau personažų, pasikeitė siužetas. Šį spektaklį kūrė žmonės, kuriems įdomi pjesės tema – neturėjome griežtų taisyklių, mes tiesiog bendravome, eksperimentavome, stebėjome visuomenę, – pasakojo Y.Ross. Ji pridūrė, kad pjesė nuo pradinio varianto labai pasikeitė: „Ši pjesė – labai aštri. Joje keliami klausimai, kas yra patriotizmas, nacionalizmas, ką mums reiškia tauta, tėvynė, kur riba tarp tėvynės meilės ir fanatizmo.“

„Skinų“ vadą Adą spektaklyje vaidinantis aktorius Marius Čižauskas pasakojo, kad kurdamas vaidmenį daug bendravo su skustagalvių subkultūros atstovais ir bandė perprasti jų ideologiją.

„Smagu, kad reikia kurti ryškų personažą. Mano tikslas – ne pasmerkti ar pateisinti, bet atsakyti į klausimą, kas skustagalvius verčia vienaip ar kitaip elgtis, kiek jie turi žmogiškos ideologijos ir kada baigiasi tolerancija. Bendraudamas su jais, išgirdau tikrai nemažai prasmingų argumentų“, – tikino artistas.

Luko Balandžio nuotr./Yana Ross
Luko Balandžio nuotr./Yana Ross

Afrikietiško kraujo turinti aktorė Oneida Kunsunga džiaugėsi, kad spektaklyje gali išsakyti savo kaip žmogaus poziciją.

„Man labai įdomu šiame eksperimente dalyvauti, nes aš galiu išsakyti savo požiūrį“, – sakė mergina.

Jaunieji aktoriai išdrįso be ironijos ir tolimo atstumo sukurti dviejų vyrų meilės istoriją, kuri plėtojama visame spektaklyje.

„Lietuvos scenoje retai tenka išvysti gėjų personažus be ironijos. Dažniausiai matosi, kad aktorius heteroseksualas ir kuria savo personažą, laikydamasis pakankamai saugaus atstumo. Todėl  nustebau, kiek laisvės atnešė šiame spektaklyje vaidinantys aktoriai, kaip drąsiai jie dirbo“, – komplimentų negailėjo režisierė.

„Aš kaip aktorius neturiu kada abejoti – tiesiog neriu į tą gėjų pasaulį. Koks skirtumas, ar myli vyrą, ar moterį, juk myli žmogų, meilė egzistuoja tarp sielų. Antro galo klausimas šiame spektaklyje lieka visiškai užribyje – apie tuos dalykus aš ir pats noriu šnekėti“, – savo personažą ir gėjų meilės temą pristatė aktorius Martynas Vaidotas.

Spektaklis „Raudoni batraiščiai“ gimė ir bus rodomas LNDT dekoracijų dirbtuvėse, kuriose, anot spektaklio kūrybinės grupės, pilna senų daiktų-vaiduoklių, kuriančių ypatingą atmosferą. Į pirmąsias premjeras planuojama įsileisti apie 40 žiūrovų, o aktoriai žada vaidinti net vienuolikoje skirtingų cecho vietų.

„Spektaklyje naudojame nemažai technologijų: gyvą kamerą, „Skype'o“ konferenciją, scenografinius video-tapetus“, – išdavė spektaklio dailininkė Eglė Eigirdaitė.

Kitoje žiūrovams taip pat neįprastoje erdvėje – šiais metais atidarytoje LNDT studijoje – publikai bus pristatyta antroji nacionalinės dramaturgijos premjera. Pagal Teklės Kavtaradzės pjesę „Namisėda“ spektaklį su penkiais aktoriais pastatė režisierė G.Tuminaitė-Radvinauskienė.

„Kurdami, norime patys save nustebinti. Ši pjesė – kaip naivus paauglės dienoraštis, kuriame matai, kas su ja vyksta, kada ir dėl ko ji verkė, ant kurio lapo išsiliejęs rašalas. Mes bandome surasti tą dienoraščio kvapą, prikelti tos mergaitės gyvenimo akimirkas, išsaugodami jos naivumą, – pasakojo režisierė. – Mergaitė nori būti didi kūrėja, būti įvertinta, tačiau prieš paduodama konkursui savo rašinį ji kritikuoja visus, negailėdama ir savęs pačios.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gabrielė Tuminaitė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gabrielė Tuminaitė

Teatro atstovai džiaugėsi, kad spektaklis „Namisėda“ užpildo Lietuvoje egzistuojančią paaugliams ir jaunimui skirtų spektaklių spragą, jame sprendžiami jaunam žmogui aktualūs klausimai.

Žiūrovai kviečiami susipažinti su lietuvių kūrėjų darbais šeštadienį, gegužės 19 d., ir sekmadienį, gegužės 20 d. Taip pat „Raudoni batraiščiai“ bus rodomi gegužės 22 d., o „Namisėda“ gegužės 23 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas