Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujas Lietuvos nacionalinio dramos teatro sezonas: kokie spektakliai laukia?

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) pristatyta 85-ojo sezono programa. LNDT sezoną rugsėjo 13 d. atidarys lenkų režisierius Łukaszas Twarkowskis su spektakliu „Quanta“, o kitose rudens premjerose matysime romanais ir pjesėmis paremtus Lietuvos bei užsienio režisierių spektaklius.

LNDT pasitinkant 85-ąjį kūrybinį sezoną, naujovių jame netrūks.

Kaip kalbėjo LNDT meno vadovė Kamilė Gudmonaitė, sezoną teatras pasitinka su šūkiu „Pabusk iš tikrovės“.

LNDT meno vadovei Eglei Švedkauskaitei šie žodžiai reiškia tam tikrą pabėgimą nuo savo kasdienių rūpesčių, galimybę tyrinėti save, todėl žiūrovų laukia 6 premjeros, kurias vienija bendra tema – gyvenimo reiškinių priežastingumo paieška bei svarstoma dalykų kilmė.

Kokios premjeros laukia rudenį?

Rugsėjo 13 d. Didžiojoje salėje sezoną pradės lenkų režisieriaus Ł.Twarkowskio spektaklis „Quanta“. Spektaklyje pasitelkiama kvantinė fizika, per kurios elementus žiūrovai raginami kitaip mąstyti apie žmogų, pakeičiant įsigalėjusį deterministinį pasaulio suvokimą.

Kaip pasakoja režisierius, „Quanta“ tyrimas apie kvantinę fiziką truko daugiau nei metus, buvo gilinamasi į fizikų biografijas, todėl reikėjo išbandyti daug neteisingų kelių, padaryti neteisingų posūkių bei grįžti ir vis pradėti iš naujo.

Nepaisant to, pasak Ł.Twarkowskio, tyrimo eigoje jis suprato, kad naujų civilizacijų, galimo ateivių pagrobimo tema yra reikalinga: „Tokiu būdu mes atradome fizikų Ettore Majorana ir Wernerio Heisenbergo duetą, kuris niekada taip ir nesusidūrė 1938 m., bet sukūrėme istoriją, kurioje jie susitinka viešbutyje.“

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Lietuvos nacionalinio dramos teatro 85-ojo sezono pristatymas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Lietuvos nacionalinio dramos teatro 85-ojo sezono pristatymas

Spalio mėnesį Naujojoje salėje bus parodytas slovėnų režisieriaus Jernejaus Lorenci režisuotas spektaklis pagal Nobelio literatūros premijos laureato Albert’o Camus romaną „Svetimas“. Tiesa, J.Lorenci kalba, kad spektakliui svarbus buvo ne tik romanas, bet ir filmas „Kryčio anatomija“.

Pasak režisieriaus, kino juosta buvo aktuali tik vienai romano daliai: „Svarbiausia tame filme man buvo tai, kaip per teismą valstybė įsiveržia į intymų žmogaus gyvenimą.“

Režisierius samprotauja, jog šiais laikais, visiems turint nuomones apie viską, viskam pavirstant juoda balta, teisinga ir neteisinga, sunku nuspręsti, kokią poziciją reikia užimti. Tokios mintys jo galvoje sukosi ir kuriant spektaklį. Spektaklio premjera numatoma spalio 3 d.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Jernejus Lorenci
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Jernejus Lorenci

Spalio 24 d. Mažojoje salėje bus pristatytas LNDT meno vadovės E.Švedkauskaitės kurtas spektaklis „STAND-UP’as prasmei ir beprasmybei“ (autorė Birutė Kapustinskaitė), kuriame per vieną stand-up komedijos numerį bus nagrinėjamos sunkios temos.

Kaip kalba E.Švedkauskaitė, savo kūryboje ji stengiasi atsiriboti nuo radikalių pozicijų ir žiūrėti į konkrečioje situacijoje esančius niuansus: „Su šiuo spektakliu noriu įeiti į vienos šeimos, motinos ir sūnaus, kurie neteko tėvo, santykį. Į tai, kaip jie du, iš pykčio, nuoskaudų, skausmo, kuris yra susikaupęs per gedėjimo laikotarpį, nutolsta ir kaip jie sugrįžta į vienas kitą.“

Spektaklyje motiną vaidins Vitalija Mockevičiūtė, sūnų – Karolis Kasperavičius.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Eglė Švedkauskaitė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Eglė Švedkauskaitė

Rudens sezonas baigsis lietuvių režisierės Uršulės Bartoševičiūtės spektaklio „Savižudybės anatomija“ (pjesės autorė Alice Birch) premjera, vyksiančia Naujojoje salėje.

Jame analizuojamos moterų trauminės savižudybių patirtys, kurios persiduoda iš kartos į kartą – iš močiutės dukrai, iš dukros anūkei. Režisierės manymu, teatras yra vėluojantis menas, bet dabar yra prieinami egzistenciniai klausimai, grįžtama prie mirties ir gyvybės ribos.

U.Bartoševičiūtė aiškina, jog pjesės pasirinkimas buvo širdies ir proto balso viduriuko suradimas: „Aš protu bandžiau ieškoti kitų kūrinių, o širdis vis tempė atgal prie „Savižudybės anatomijos“. <...> Dvi premjeros savižudybės tema yra tam tikras aidas, tam tikras atsakas į karą Ukrainoje ir karą Gazoje.“

U.Bartoševičiūtės spektaklio premjerą bus galima išvysti lapkričio 28 d.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Uršulė Bartoševičiūtė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Uršulė Bartoševičiūtė

Teatro pavasario naujienos

Po Naujųjų metų, LNDT žiūrovų lauks dar dvi naujienos. 2025 m. kovą žiūrovų akis pasieks lenkų režisierės Annos Smolar premjera „Paukščiai“. Naujojoje salėje spektaklyje „Paukščiai“ bus gilinamasi į santykius su narcisistine asmenybe. Kaip apie būsimą pavasario premjerą pasakoja E.Švedkauskaitė, spektaklyje situacija suksis apie Alfredo Hitchcocko filmo „Paukščiai“ filmavimo aikštelę, kur su juo dirba aktorė Tippi Hedren, o šiai nustojus su juo dirbti, aktorė tarsi pranyksta iš kino pasaulio.

Paskutinė sezono premjera numatoma balandžio pradžioje. LNDT meno vadovas Antanas Obcarskas Didžiojoje scenoje debiutuos su spektakliu pagal Lauryno Adomaičio pjesę „Fermentacija“.

Meno vadovo A.Obcarsko premjeroje matysime, kas nutiktų, jeigu gerosios bakterijos nustotų dirbti žmonėms ir pradėtų reikalauti savo teisių.

Pasak režisieriaus, spektaklis bus komedijos žanro: „Bet tai yra siužetinė pjesė apie žmogaus gyvybės pradžią, egzistavimą. Ir tais paprastais būdais, per tokį lengvesnį žanrą, pabandyti suprasti apie dabartinę pasimetimų būseną, man yra artimiausias kelias.“ A.Obcarsko teigimu, siužetas yra labai paprastas: Paryžius, parduotuvė „Fermentuojame viską“, pas ilgametį jos savininką atsiradę bakterijų balsai, norintys užbaigti ilgametį jų išnaudojimą. Režisieriaus pasakojimu, tai komedija apie maksimalią empatiją ir tai, kiek mes galime būti empatiški bet kokiai egzistuojančiai gyvybės formai.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Antanas Obscarskas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Antanas Obscarskas

LNDT 85-ojo sezono pristatymo pabaigoje meno vadovė K.Gudmonaitė dar kartą pažymi, jog šiame sezone yra keli aiškūs vardikliai – renkamasi paklausti, suprasti, pasigilinti, ir kviečia ateiti į teatrą patirti, nes šis sezonas stengiasi suteikti žiūrovams patirtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas