Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neištirtos teritorijos O.Koršunovo teatre: neįmanoma meilė, geismas, prievarta ir gėris su blogiu

Oskaro Koršunovo teatre (OKT) pristatyta 26-ojo sezono programa. Žiūrovų lauks keturios premjeros, kurios kvies gilintis į dar neištirtas X teritorijas. Taip pat pristatytas ir užsienio gastrolių planas bei konkursas „Dramos teritorija“.
Oskaras Koršunovas
Oskaras Koršunovas / OKT nuotr.

Kaip teigia režisierius, teatro meno vadovas Oskaras Koršunovas, X teritorijos – tai dar vis iki galo neištirtos teritorijos. Pasak jo, gyvename visuomenėje, kuri mus saugo, o iš tikrųjų tai savotiškai mus įkalina: „Egzistuoja teritorijos, kurias mes paliekame. Kuriose yra daug baltų ir galbūt net kraujuojančių žaizdų. Apie kurias mes gal galvojame, tačiau nekalbame. Tokia teritorija X iš esmės yra teatro teritorija. Šį sezoną mes į tai pasižiūrėjome konceptualiai ir darysime spektaklius apie tas neišsakytas, nutylimas, nepažintas teritorijas.“

Keturios planuojamos premjeros

Naują sezoną pradės paties režisieriaus O.Koršunovo spektaklis „Žiema“ – juo bus bandoma įžengti į neįmanomos meilės teritoriją. Spektaklis sukurtas pagal norvegų dramaturgo, Nobelio literatūros premijos laureato Jono Fosse pjesę. Pasak Aurimo Minsevičiaus, „Žiema“ – tai istorija apie meilę, kuri iš pirmo žvilgsnio atrodo begalinė ir neišvengiama, tačiau jai X uždeda sociumas, kuriame tokia meilė tampa neįmanoma: „Tai yra dviejų žmonių, kurie, rodos, sukurti vienas kitam, istorija, bet jis yra klestintis verslininkas, o ji – laisvo elgesio, laisvų pažiūrų moteris, todėl jie drauge būti negali.“ Spektaklio režisierius O.Koršunovas tikisi, kad į premjerą atvyks ir pjesės autorius.

Egzistuoja teritorijos, kurias mes paliekame. Kuriose yra daug baltų ir galbūt net kraujuojančių žaizdų.

Antroji sezono premjera – režisieriaus Jokūbo Brazio spektaklis pagal prancūzų rašytojo Georges Bataille kūrinį „Akies istorija“, kuris nukels į žudančio geismo teritoriją. Kaip pasakoja A.Minsevičius, perskaičius kūrinį jam į galvą iš karto atėjo J.Brazys: „Šią medžiagą gali ir turi pastatyti tik Jokūbas. Nes tai artima ir jo ankstesnių spektaklių estetikai.“ Šioje premjeroje bus pateikiama istorija apie jaunus žmones, kurie lyg peilio ašmenimis laviruoja ant ribos, kurios vienoje pusėje yra nuodėmingi ištvirkavimai, o kitoje – gilūs ir dvasingi potyriai.

Naujajame sezone dienos šviesą išvys ir aktorės Eglės Jackaitės bei jos komandos spektaklis „Nuodėmingoji šventoji“ pagal rašytojos Vidmantės Jasukaitytės romaną „Marija Egiptietė“. Pasak Aurimo Minsevičiaus, tai yra spektaklis apie moters išgyvenimą radikalioje patriarchalinėje visuomenėje, kupinoje prievartos moteriai: „Tai yra prievartos teritorija, kurioje moteris, visą gyvenimą kentusi išorinę prievartą ir vidinę priklausomybę, atranda jėgų išeiti iš savo krizės ir pasirinkti kardinaliai kitokią gyvenimo kryptį.“

Paskutinė sezono premjera – tai jauno režisieriaus Jauniaus Juodelio spektaklis „Roberto Zucco“ pagal Bernardo-Marie Kolteso pjesę. Simboliška ir tai, kad prieš 26 metus spektaklį pagal šią pjesę pastatė ir pats O.Koršunovas ir nuo to prasidėjo OKT teatro istorija.

Gastrolės užsienyje

Pasak OKT užsienio reikalų vadybininkės Audros Žukaitytės, kelionės bei gastrolės visada buvo ir liks OKT tapatybės dalimi: „Pakabinę žemėlapį pamatytume, kad teritorijos, kuriose dar nesame buvę, tai turbūt tik Afrika. Visus kitus žemynus jau esame išraižę skersai ir išilgai.“

Kelionės bei gastrolės visada buvo ir liks OKT tapatybės dalimi.

Šio sezono teatro gastrolės prasidės spalio mėnesį Paryžiuje su Kamilės Gudmonaitės spektakliu „Šventė“, kuriame dalyvauja ir negalios paleisti aktoriai. Vėliau trupė vyks į „Sens Ineterdits“ festivalį Lione. Lapkričio mėnesį O.Koršunovo „Otelas“ bus pristatomas Kane rengiamame festivalyje „Les Boreales“. Visi šie pasirodymai yra Lietuvos sezono Prancūzijoje dalis.

Lapkričio mėnesį į festivalį „SETT“ Štutgarde keliaus J.Brazio režisuotas ir kartu su jaunaisiais aktoriais pastatyta „Žuvėdra“. Pavasarį teatro trupė vyks į Tbilisį, kur bus pristatomas O.Koršunovo ir Eimanto Pakalkos „Pamišėlis“. Šį spektaklį galės išvysti tarptautinio kamerinių ir mono spektaklių festivalio žiūrovai.

„Dramos teritorija“

O.Koršunovas teigė, kad svarbiausia šio sezono kūrybine teritorija taps konkursas „Dramos teritorija“. „Teatrui reikia naujų dramų, naujos dramaturgijos, naujų tekstų. Šiuolaikinė nauja dramaturgija yra ne tik parašyti tekstai, bet tai kartu yra ir žengimas į naują X teritoriją“, – kalbėjo režisierius.

Komisijos atrinktos geriausios pjesės bus ir pastatytos, o su jų autoriais tęsiamas tolesnis bendradarbiavimas.

Šiame konkurse bus siekiama atrasti naują lietuvišką dramaturgiją, įkvėpti kurti pjeses jų neberašančius, paskatinti viešai savo kūrybą parodyti bijančius ir savo jėgas išbandyti to norinčius.

Konkurso pabaigoje bus išrinkti 3 prizininkai, kuriems bus įteiktos privačių rėmėjų įsteigtos premijos: 1 vieta – 6000 Eur., 2 vieta – 1500 Eur., 3 vieta – 500 Eur. O.Koršunovas pabrėžė, kad komisijos atrinktos geriausios pjesės bus ir pastatytos, o su jų autoriais tęsiamas tolesnis bendradarbiavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas