Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 18

Protestai kaip menas – Paryžiaus demonstracijos tampa gatvės teatro scena

Didelės apimties teatro ir šokio spektakliuose erdvėje judantys kūnai turi daug jėgos – dažnai, atrodo, kad jų kolektyvinės galios užtektų kalnams nuversti.
Protestai Paryžiuje
Protestai Paryžiuje / „The New York Times“/ELLIOTT VERDIER nuotr.

Tačiau joks monumentalus spektaklis negali prilygti dešimtims tūkstančių žmonių, kurie praėjusią savaitę Paryžiuje paskelbė: „Mes esame šou“.

Gatvės protestai – sena prancūzų tradicija – paprastai nebūna skirti agorafobams, tačiau praėjusį antradienį Paryžiuje susirinkusi minia buvo didžiausia per šį šimtmetį.

Prancūzijos vidaus reikalų ministerija apskaičiavo, kad eitynėse dalyvavo 1,28 milijono žmonių, o profesinės sąjungos teigė, kad jų būta 3,5 milijono. Paryžiuje minios buvo tokios didelės, kad kai kurie protestuotojai atsiskyrė ir patraukė kitu keliu – kairiajame krante.

Tas kalnas, kurį protestuotojai bandė nuversti jau šeštą kartą per du mėnesius, buvo prezidento Emmanuelio Macrono planai dvejais metais pavėlinti įstatyminį pensinį amžių iki 64 metų.

Tačiau ir be šios konkrečios priežasties, demonstracijos šalyje vyksta pakankamai dažnai. Jos įgavo ritualinį aspektą ir dažnai pasižymi atvirai teatrališkais elementais, skirtais patraukti dėmesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas