Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Režisieriaus Vytauto Rumšo spektaklis „Intymūs pokalbiai“ – apie drąsą išpažinti

Vasario 13-ąją įvyks pirmoji šių metų Nacionalinio dramos teatro premjera – po beveik metus trukusio kūrybinio proceso režisierius Vytautas Rumšas kvies į spektaklį „Intymūs pokalbiai“, sukurtą pagal legendinio kino ir teatro režisieriaus Ingmaro Bergmano romaną, kuriame autorius atskleidžia sudėtingą savo tėvų gyvenimo istoriją.
Vytautas Rumšas
Vytautas Rumšas / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Dėl griežtos autorių teisių priežiūros, tai tebus antrasis Nacionaliniame dramos teatre pristatomas I.Bergmano kūrinys.

I.Bergmanas sujaudina tokius kampus tavo „dūšioj“, kurių net pats nežinojai turįs, – pasakojo V.Rumšas.

Būsimasis spektaklis – tarsi keturios išpažintys. Jų centre – nelaimingai ištekėjusi Ana, kuri savo religiniam vadovui, dėdei Jokūbui, prisipažįsta įsimylėjusi teologijos studentą ir buvusi neištikima vyrui.

Spektaklio režisierius V.Rumšas sako, jog yra rašytojų, kurių kiekvieną sakinį skaitai kaip auksinį, nes juose nėra nieko nereikalingo. Vienas tokių autorių – I.Bergmanas.

„Kai pradėjau skaityti šią knygą, supratau, jog čia yra viskas, ko trūksta mūsų teatrui. I.Bergmanas sujaudina tokius kampus tavo „dūšioj“, kurių net pats nežinojai turįs“, – pasakojo V.Rumšas.

Spektaklio dailininkė Virginija Idzelytė antrina režisieriui teigdama, jog didžioji I.Bergmano paslaptis – tikrumas ir nuoširdumas, todėl ir šiame spektaklyje pirmu smuiku gros nuotaika, atmosfera.

Pagrindinį Anos vaidmenį spektaklyje atliksianti aktorė Adrija Čepaitė sakė, jog nors pagrindiniais personažais I.Bergmano kūriniuose visad tapdavo moterys, jo paties požiūris į moterį buvo itin vyriškas.

Dėl to tekdavo pakovoti ir su režisieriumi V.Rumšu: „Sakydavau jam, kad moterys taip negalvoja. O jis sako: „Galvoja, galvoja“. Taip ir diskutuodavom, kaip mąsto vyrai, o kaip moterys“.

Anot A.Čepaitės, svarbu, jog į spektaklį atėjęs žiūrovas į I.Bergmaną ir jo kūrybą žiūrėtų savo akimis ir įžvelgtų tas aktualijas, kurios nesikeičia iki šių dienų.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Adrija Čepaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Adrija Čepaitė

„Žiūrovas pasiilgęs paprastos kalbos, atvirų santykių, o tai padaryti teatre žymiai sunkiau, nei pasislėpti už metaforos. Tai kainuoja gyvą nervą, sveikatą, tačiau būtent to šiandien reikia žiūrovui ir teatrui“, – sakė aktorė. 

V.Rumšas, save vadinantis ne režisieriumi, o vedliu, sakė, jog šis spektaklis – apie drąsą išpažinti. Žengti pirmą žingsnį gali kiekvienas, tačiau ne kiekvienu gyvenimo laikotarpiu.

I.Bergmanui šis laikas atėjo 19-os, kuomet jis pabėgo iš namų, o apie kiekvieno mūsų drąsą „Intymūs pokalbiai“ diskutuoti kvies jau nuo kitos savaitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas