Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Režisieriui Gildui Aleksai – Alytaus teatrų festivalio laurai

Lapkričio 20-ąją Alytuje iškilmingai uždarytas jau penktasis profesionalių teatrų festivalis „Tegyvuoja komedija!“. Šiais metais dėl komisijos bei publikos simpatijų varžėsi Keistuolių teatro premjera – agresyvi komedija „Heraklis“ su režisieriumi Gildu Aleksa  bei daugybė kitų teatro pasaulyje puikiai pažįstamų vardų.
Gildas Aleksa
Gildas Aleksa / D.Matvejevo nuotr.

Šiais metais pirmą kartą Keistuolių teatre spektaklį pastačiusiam G.Aleksai nusišypsojo sėkmė – vertinimo komisijos sprendimu kūrėjas triumfavo geriausio režisieriaus nominacijoje.

Jaunam režisieriui „Tegyvuoja komedija!“ apdovanojimas – pirmasis didelis įvertinimas visos Lietuvos mastu. Pats G.Aleksa džiaugėsi išrinktas geriausiu režisieriumi programoje, kurioje sutinkamos ir teatro legendomis vadinamų režisierių pavardės, tačiau pabrėžė, kad džiugų šurmulį temdo skaudūs įvykiai pasaulyje – būtent tokie, apie kuriuos kalbama „Heraklyje“.

„Vakar buvo susprogdinta paskutinė ligoninė Aleppo mieste. Tūkstančiai vaikų liko be galimybės išsigelbėti, jei dar iš po griuvėsių juos ištraukė gyvus... Kadangi mano spektaklis kalba būtent apie tokius įvykius, aš nenoriu savo vadinamąją šlovę ir prizus pelnyti jų sąskaita, būdamas saugus savo Rytų Europoje. Todėl ir nuvežiau apdovanojimą tiesiai ten, kur jis tikrai svarbus – į savo tėvų namus, o pats mėginsiu toliau tęsti savo tylią kultūrinę kovą prieš siaubą, vykstantį pasaulyje.

D.Matvejevo nuotr./„Heraklis“
D.Matvejevo nuotr./„Heraklis“

Nenoriu būti tiesiog pramoga, nekalbėsiu apie taiką, kol nesame visi saugūs, nes tikiu, kad kultūringas žmogus nenuspaus gaiduko, nepasipelnys kitų sveikatos sąskaita ir neišrinks įsižeidusių berniukų, kurių mamos vaikystėje juos vadino herojais, savęs valdyti“, – pamąstymais po festivalio dalinosi G.Aleksa.

Apie herojus režisierius kalbėjo neatsitiktinai – paties kūrėjo agresyvia komedija vadinamas „Heraklis“ nagrinėja būtent didvyrio archetipą.

Aštrios kalbos, autentiškų politikų bei kitų viešų asmenų pasisakymų, šiuolaikinės popkultūros bei aktualijų užuominų kupinas spektaklis kelia klausimą, ar tai, ką mūsų ir prieš tai buvusios civilizacijos laikė visa gelbėjančiu herojumi, nėra tik meistriškai sukonstruotas viešųjų ryšių ir interesais susaistytos politikos produktas, beatrodairiškai kovojantis visiškai beprasmį karą.

D.Matvejevo nuotr./„Heraklis“
D.Matvejevo nuotr./„Heraklis“

Statydamas spektaklį G.Aleksa teigė pasirinkęs juoką kaip būdą kalbėti apie didžiausius pasaulyje skaudulius dėl to, kad pigių sensacijų atbukinta žmogaus sąmonė gali būti praradusi empatijos jausmą, tačiau natūralios biologinės reakcijos – juoko – nepraras niekada.

„Juokas neišvengiamas ir atpalaiduoja besijuokiančiojo sąmonę. Tuo momentu ir noriu pagauti žiūrovą bei suteikti jam galimybę tą akimirką išnaudoti susimąstymui“, – savo idėją aiškino režisierius. Panašu, kad šis kūrėjo sprendimas pavyko – tai liudija „Tegyvuoja komedija“ apdovanojimas, o scenoje Heraklio mito pavidalu pasirodančius karą, prievartą ir abejingumą Vilniaus Keistuolių teatre gali išvysti bei įvertinti pilnos žiūrovų salės.

Parengė Agnė Vidugirytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento