Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G.Varnas: ar ne laikas uždaryti Lietuvos Rusų dramos teatrą, vietoj jo įsteigiant naują?

Nacionalinės premijos laureatas režisierius Gintaras Varnas ragina uždaryti Vilniuje veikiantį Rusų dramos teatrą, o vietoje jo įsteigti naują – talpinantį visas tautines mažumas ir lietuvius kartu. Rusų dramos teatro vadovė Olga Polevikova sakė išklausysianti visų nuomonių ir pakvietė G.Varną susitikti. Kultūros ministras Simonas Kairys situaciją pakomentuoti žada kitą savaitę.
Gintaras Varnas (2016 m.)
Gintaras Varnas (2016 m.) / D.Matvejevo nuotr.

„Idėja paprasta – kodėl Vilniuje, Lietuvos respublikos sostinėje, veikia Valstybinis Rusų dramos teatras ir veikia ne bet kur, o geriausiame Vilniuje istoriniame teatro pastate? Teatras valstybinis, todėl pilnai finansuojamas iš biudžeto, t.y. – mūsų visų pinigų. Ir tai vienas iš keturių (tik !) valstybinių dramos teatrų Vilniuje. Daug klaustukų ?????“, – teigia G.Varnas. Jo poziciją feisbuke šeštadienį paskelbė režisieriaus įkurtas teatras „Utopia“.

G.Varnas sako, šią idėją siūlęs dar prieš kelerius metus ir pabrėžė, kad „ji nėra susijusi su dabartinio Rusų dramos teatro veikla ir žmonėmis, ten dirbančiais bei kuriančiais“.

Anot jo, tai siejasi tik su pavadinimu – Rusų dramos teatras.

„Gal dabar, kai Rusija, o tiksliau jos prezidentas V.Putinas (noriu nusikeikt, bet kažkaip nepadoru) ir jo kariuomenė naikina nepriklausomą šalį Ukrainą, savo kaimynę, žudo žmones, bombarduoja miestus, ta mano sena idėja Vilniuje, Lietuvoje, kol kas vis dar nepriklausomoje valstybėje, bus išgirsta?“, – klausia režisierius.

G.Varnas čia pat išdėstė svarbiausius istorinius faktus, kurie, jo teigimu, atskleidžia ir pagrindžia, kad „netyčinis, bet ilgalaikis Rusų dramos teatro gyvavimas Basanavičiaus gatvės teatre nesuprantamas ir vertintinas kaip nelegitimus“.

Buvusio „Pohuliankos“ teatro pastatas sostinės J.Basanavičiaus gatvėje, pasak režisieriaus, yra seniausias teatro pastatas Vilniuje. Istoriškai šis pastatas, anot G.Varno, neturėjo ilgalaikio šeimininko, tiek lenkų laikais, tiek po karo – sovietmetyje, čia nuolat vienas teatras keitė kitą.

„Sovietų ideologinis palikimas – Rusų dramos teatras užima seniausią ir gražiausią Vilniaus teatrą – buvusį Pohuliankos teatrą. (…) Ar ne laikas galų gale ryžtis ir uždaryti Rusų dramos teatrą ir jo vietoje buvusiame Pohuliankos teatre įsteigti naują teatrą, kuriame tilptų visos Vilniaus (tuo pačiu, aišku, ir Lietuvos) tautinės mažumos ir šalia jų – lietuviai“, – ragina žinomas režisierius.

„Jei jau Vilniuje, tame istoriškai nuo LDK laikų daugiataučiame mieste yra teatras, skirtas vienai tautinei mažumai (rusams), tai kodėl tik jai? Kuo rusai geresni už lenkus, kurių pinigais apmokėta teatro statyba XX a. pradžioje arba žydus, ant kurių žemės stovi teatras? (tai faktas – lenkų bendruomenė iš vieno žydo pigiai nupirko tą sklypą teatro statybai)“, – svarsto G.Varnas.

Teatro vadovė: apie tai diskutuojame

Rusų dramos teatro vadovė O.Polevikova 15min atsiųstame komentare šeštadienį nurodė išklausanti įvairių nuomonių – ir kūrėjų, ir darbuotojų, ir Kultūros ministerijos, kaip šio valstybinio teatro steigėjos.

„Klausimas dėl LRDT (Lietuvos rusų dramos teatro – red.) pavadinimo iškilo ne šiandien. Šiuo metu mes diskutuojame su Lietuvos kultūros atstovais, yra žmonių, kuriems rūpi šis klausimas ir jie patys inicijuoja pokalbius“, – teigė O.Polevikova.

D.Matvejevo nuotr./Olga Polevikova
D.Matvejevo nuotr./Olga Polevikova

Pasak jos, savo poziciją dėl Rusų dramos teatro režisierius G.Varnas buvo paskelbęs dar kovo pradžioje. Teatro vadovė sakė kviečianti jį susitikti.

„Gerbiamas režisierius, pirmą kartą paskelbęs savo komentarą kovo pradžioje ir nesulaukęs žiniasklaidos dėmesio, visgi ne inicijavo susitikimo su teatro vadovybe, bet Tarptautinės teatro dienos išvakarėse pakartojo tekstą dar kartą. Galbūt režiesierius mano, jog atsisakysiu susitikti, ar kad jo nuomonė nėra svarbi? Tai netiesa. Mielai kviečiu susitikti kavos!“, – rašoma vadovės komentare.

Kultūros ministras Simonas Kairys šią savaitę pranešė susirgęs koronavirusu. Situaciją dėl Rusų dramos teatro 15min jis žadėjo pakomentuoti kitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas