Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 16 /2022 05 17

Rusijos premjeras atšaukė apdovanojimą Maskvą palikusiam režisieriui R.Tuminui

Rusijos ministras pirmininkas Michailas Mišustinas atšaukė apdovanojimą už svarų indėlį į Rusijos kultūrą, skirtą lietuvių režisieriui Rimui Tuminui, kuris gegužės 6 d. atsistatydino iš Vachtangovo teatro vadovo pareigų.
Rimas Tuminas
Rimas Tuminas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nutarime nepaaiškinama šio sprendimo priežastis, praneša Latvijoje veikiantis portalas rusų kalba „Meduza“.

Gegužės 16 d. Vyriausybė taip pat išleido nutarimą, kuriuo leidžiama keisti sprendimą skirti Vyriausybės kultūros srities premiją prieš įteikiant laureatui premijos diplomą, garbės ženklą ir pažymėjimą.

„Išbraukti Rimą Tuminą iš asmenų, kuriems bus skiriama 2021 m. Rusijos vyriausybės premija kultūros srityje, sąrašo“, – rašoma dokumente.

Premija 2021 m. gruodį R.Tuminas ir Vachtangovo teatro direktorius Kirilas Krokas buvo apdovanoti už spektaklį „Edipas karalius“.

Šią, reikšmingiausią Rusijos vyriausybės premiją, sudaro 3 mln. rublių (tuomet – beveik 36 tūkst. eurų).

R.Tuminas gegužės 6 d. pasitraukė iš Maskvos Vachtangovo teatro meno vadovo pareigų po 15 metų darbo. Prieš tai juokdariai Vovanas ir Lexus (Vladimiras Kuznecovas ir Aleksejus Stoliarovas) paskelbė pokalbį, kuriame R.Tuminas, esą kalbėdamasis su Ukrainos kultūros ministru, tariamai sutiko Ukrainoje pastatyti spektaklį apie Stepaną Banderą, griežtai sukritikavo karą prieš Ukrainą pradėjusią Rusiją bei rusų tautos paramą agresijai. Pasak „Meduza“, R.Tuminas rusų žiniasklaidai sakė, kad įrašas buvo sumontuotas.

Duodamas interviu laikraščiui „Moskovskij komsomolec“, R.Tuminas sakė: „Žinojau, kad tai buvo žaidimas. Buvau įspėtas. Vidutinybės renkasi – dabar jų laikas. Jie yra meistrai... Visos reikšmės buvo apverstos aukštyn kojomis, ir tam tikru pokalbio momentu žaidimas nustojo būti žaidimu. Man tai buvo netikėta. Nes tai pavirto susidorojimu su manimi ir Vachtangovo teatru“.

Po šio įrašo paviešinimo Rusijoje iš kai kurių politikų pasigirdo raginimų iškelti R.Tuminui baudžiamąją bylą.

Pastarieji keleri metai R.Tuminui itin sunkūs. Jis ne tik patyrė daug kritikos dėl savo požiūrio į Rusiją bei jos lyderį Vladimirą Putiną, bet ir kovoja su onkologine liga.

Rusijoje kelis dešimtmečius dirbantis režisierius praėjusių metų lapkritį duodamas interviu Rusijos televizijai pareiškė nesureikšminantis Lietuvos okupaciją lėmusio Molotovo ir Ribbentropo pakto bei nelaikantis rusų okupantais.

Lietuvoje kilus pasipiktinimui dėl tokios menininko pozicijos, R.Tuminas tai pavadino prieš jį įvykdyta provokacija, sakydamas, kad paskelbta tik dalis jo žodžių, bei sakė paprašęs televizijos paneigimo su pilnu interviu įrašu bei tekstu.

Kovo pradžioje, Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Vilniaus mažasis teatras su teatro įkūrėju ir meno vadovu R.Tuminu nutraukė darbo sutartį.

Režisierius 1994 metais apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas