Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Spektaklis „Ten, kur gyvena pabaisos“ – šokėjo Donato Bakėjaus režisūrinis debiutas

Lapkričio 5 d. Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre vyks naujojo baleto trupės vadovo, choreografo, aktoriaus, A. Cholinos trupės nario, buvusio Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro šokėjo Donato Bakėjaus kurto šokio spektaklio visai šeimai „Ten, kur gyvena pabaisos“ premjera.
Šokio spektaklis visai šeimai „Ten, kur gyvena pabaisos“
Šokio spektaklis visai šeimai „Ten, kur gyvena pabaisos“ / KVMT nuotr.

Spektaklis sumanytas pagal kultinę 1963 m. Maurice Sendak parašytą knygą „Ten, kur pašėlę dalykai“ („Where the wild things are“). Vienu metu uždrausta dėl tariamai destruktyvaus pagrindinio herojaus ir baugių jį lydinčių pabaisų, ši paveikslėlių knyga iki šiol laikoma viena svarbiausių ir įspūdingiausių knygų vaikams. Vos 338 žodžių pasakojimas įkvėpė ne vieną kūrėją jį interpretuoti, vienas žymiausių mėginimų – 2009 m. Spike Jonez režisuotas filmas tuo pačiu pavadinimu.

„Ten, kur gyvena pabaisos“ yra D. Bakėjaus režisūrinis debiutas. Spektaklio centre – pasaulio ir namų karaliumi save regintis herojus, kuris po konflikto su šeimos nariais užsidaro savo kambaryje. Supykusio vaiko lova tampa laivu, nugabenančiu jį į pabaisų pasaulį. Kvapą gniaužiančios, du su puse metro aukštyn besistiebiančios pabaisos yra lyg šeimos narių kaukės (spektaklio dailininkė Liuka Songailaitė). Spektaklyje siekiama žvilgtelėti į vaiko vidinį pasaulį, pamatyti jo unikalumą. Viešėdamas pabaisų pasaulyje pagrindinis herojus patirs įvairių nuotykių ir išmoks vertingų pamokų, kurias savo laivu parsigabens į namus.

Pagrindinio herojaus vaidmenį atliekantis baleto šokėjas Aurelijus Liškauskas sakė, kad jame galima pamatyti viso pasaulio berniukus, „labai lakios vaizduotės, kiek išdykęs, kartais pasipūtęs, nesusitaikantis su aplinkybėmis ir visada norintis būti teisus, bet gebantis pasimokyti iš savo klaidų“, -vardijo šokėjas ir pridūrė, kad pasakojama istorija bus kažkiek atpažįstama kiekvienai šeimai, turinčiai vaikų.

„Manau, kad atėję į spektaklį bus sužavėti jo vizualumo. Galiu išduoti, kad mums, šokėjams bus karšta, bet viską atpirks sukurtas efektas. Tai bus nepaprastas spektaklis“, – tikino A. Liškauskas.

Mamos vaidmenį atliksianti šokėja Beata Molytė pasakojo, kad netrūksta smalsuolių besidominčių naujuoju spektakliu, „vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų – ar nebus baisu. Galiu atsakyti, kad tikrai nebus, spektaklyje vaikų akimis perteikiama, kaip jiems atrodo tėvai, kai jų nesupranta“. Šokėja antrino A. Liškauskui užsimindama apie spektaklio vizualumą, „vienas įspūdingiausių akcentų yra kostiumai – jie prikaustys vaikų dėmesį ir juos užburs“.

„Vaikai mane išmokė laisvės. Jie greitai atleidžia, greitai susidomi naujais dalykais ir visai kitaip žiūri į tai, ką mes laikome problemomis“, – pasakojo didelę darbo su vaikais patirtį turintis D. Bakėjus. Choreografas prisipažino, kad statydamas spektaklį galvojo būtent apie vaikų auditoriją, tai, kaip vaikai priima informaciją, kas jiems įdomu – norėta sukurti vaikams dėmesį prikaustantį kūrinį.

Spektaklis bus rodomas lapkričio 5-6 ir gruodžio 4 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi