Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teatras „Lėlė“ jubiliejų švęs su Rolando Kazlo, Vitalijaus Mazūro spektakliais ir operas dainuojančiu čiaupu

Vilniuje įsikūręs teatras „Lėlė“ rugsėjo 17 d. seniausiu spektakliu „Raudonkepurė“ pradės 56-ąjį teatro sezoną, per kurį turiningai atšvęs savo 55-ąjį gimtadienį. Mažiems ir suaugusiems žiūrovams bus pristatytos Vitalijaus Mazūro, Rolando Kazlo, Nijolės Indriūnaitės ir „Auksinį scenos kryžių“ jaunojo menininko kategorijoje pelniusio Antano Dubros premjeros, o taip pat publika galės išvysti visus geriausius teatro spektaklius.
Spektaklis „Spragtukas“
Spektaklis „Spragtukas“ / Teatro "Lėlė" nuotr.

„Jau išaugome iš marškinėlių, todėl šįkart apsirengėme švarkais, – šypsojosi teatro vadovas Juozas Marcinkevičius, pristatydamas būsimą sezoną. – Teatrui 55-eri metai yra labai brandus amžius, tačiau mes ir toliau norėtume stebinti ir intriguoti žiūrovą.“

Pirmoji sezono intriga numatyta rugsėjo pabaigoje, kai Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Vitalijus Mazūras pristatys naują spektaklio „Spragtukas“ interpretaciją.

Lėlės teatro naujo sezono pristatymas
„Lėlės“ teatro naujo sezono pristatymas

„Būsimas spektaklis bus labai vizualus, kupinas plastinių įvaizdžių. Spektaklyje vaidins jaunoji teatro karta, o taip pat vaidmenį sukurs ir teatro vadovas“, – pasakojo teatro meno vadovas Vilmantas Juškėnas.

Spalio mėnesį „Lėlės“ teatre įvyks neeilinė premjera – Rolandas Kazlas, šiame teatre jau pastatęs spektaklį „Geležis ir sidabras“, parodys naują spektaklį „Ne pagal šio pasaulio madą“ apie Kristijoną Donelaitį.

Teatro Lėlė direktorius Juozas Marcinkevičius
Teatro „Lėlė“ direktorius Juozas Marcinkevičius

„Labai džiaugiamės, kad Rolandas Kazlas tęsia poetinę tradiciją mūsų teatre – esame labai laimingi. Šis menininkas yra ieškantis, improvizuojantis žmogus, todėl jo spektaklis bus ne dokumentika, o fantazija Kristijono Donelaičio tema“, – būsimu reginiu džiaugėsi teatro vadovas.

Pats režisierius R.Kazlas pabrėžė, kad būsimuoju spektakliu norėtų į K.Donelaitį pažvelgti ne kaip į istorinę asmenybę, klasiką, bet kaip į visada gyvą poetą.

„Jis ir jo kūryba – tarsi kažkoks sveikas pamatas mums, vis dar kalbantiems lietuviškai. Tai žmogus, paisęs žemės, dangaus ir laiko dėsnių, o ne vaikęsis trumpalaikių žmogiškų madų, kaip pavasaris ar ruduo – kiekvieną kartą lyg tas pats, tačiau visada kitoks“, – būsimą pastatymą apibūdino menininkas.

Mažieji žiūrovai lapkričio pabaigoje bus pakviesti į spektaklio „Sniego karalienė“ premjerą – ja ruošia inscenizacijos autorė ir režisierė Nijolė Indriūnaitė.

Teatro Lėlė meno vadovas Vilmantas Juakėnas
Teatro „Lėlė“ meno vadovas Vilmantas Juškėnas

„Tai bus šiltas ir prasmingas pastatymas – labai vizualus ir efektingas šešėlių teatras didžioje scenoje“, – išdavė V.Juškėnas.

Paskutinė šio pusmečio premjera, anot meno vadovo, publiką turėtų intriguoti eksperimentavimo dvasia. Spektaklį vaikams pagal Milošo Macoureko pasakas stato šiais metais „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimu jaunojo menininko kategorijoje įvertintas jaunasis dailininkas Antanas Dubra ir teatro scenoje debiutuojantis kino režisierius Mikas Žukauskas, už dokumentinį filmą „Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą“ įvertintas „Sidabrine gerve“.

„Spektaklis turėtų būti savotiškas siurrealizmu dvelkiantis sapnas scenoje: vien ko verti operas dainuojančio čiaupo, dvigalvės mergaitės ar 6000 žadintuvų talpinančios salos reginiai“, – teigė M.Žukauskas.

55-ąjį gimtadienį teatras „Lėlė“ švenčia spalio 27 d., todėl spalio mėnesį žiūrovams žadama pristatyti visus geriausius teatro spektaklius. O galerijoje „Juozas Art“ bus atidaryta itin gausi „Lėlės“ teatro scenografijos, leidinių ir lėlių paroda.

„Tokios didelės parodos teatras nėra turėjęs – lankytojams parodysime visą savo paveldą. Taip pat jubiliejaus proga išleisime elektroninę spektaklio „Žemės dukra“ versiją, kurios dažnai prašo užsienio lėlininkai ir pristatysime naują leidinį, skirtą scenografams, – pasakojo režisierius Rimas Driežius. – Be to, gimtadienio proga žiūrovams suteiksime progą pamatyti spektaklį ne tik iš fasadinės pusės, bet ir iš užkulisių.“

Režisierius Rimas Driežis
Režisierius Rimas Driežis

Teatras „Lėlė“ džiaugiasi po ne vienerių metų bandymų šiemet gavęs kietimą dalyvauti viename didžiausių lėlių teatrų festivalių Prancūzijoje. Gintaro Varno režisuotas spektaklis „Teiresijaus krūtys“ sudomino prancūzų lėlių teatro kūrėjus ir didelė teatro trupė rugsėjo pabaigoje iškeliaus į Šarlevilio miestelį, vadinamą lėlininkų sostine. Tuo tarpu „Auksinį scenos kryžių“ pelnęs spektaklis „Meteo“ lapkritį lankysis Suomijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas