Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Trys lietuvių šiuolaikinio cirko spektakliai bus pristatomi viename svarbiausių Europos festivalių

Šį rudenį prasidėjęs Lietuvos kultūros sezonas Prancūzijoje pristato Lietuvos kūrėjų ir kultūros veikėjų įvairovę, skatina pažinti šiuolaikinę Lietuvą ir megzti ilgalaikį bendradarbiavimą. Tarp pripažintų meno ir kultūros judėjimų bei svarbiausių sezono renginių galime rasti ir šiuolaikinio cirko kūrėjus – viename svarbiausių tarptautinių festivalių bus pristatytos net trys lietuviškos premjeros, rašoma „Teatronas“ pranešime spaudai.
Marija Baranauskaitė „Liberman Nappies Project“
Marija Baranauskaitė „Liberman Nappies Project“ / D.Putino nuotr.

„Circa“ festivalis kasmet stebėti naujausius kūrinius, žinomiausius vardus, aktualiausias tendencijas pritraukia kelis šimtus profesionalų iš viso pasaulio. Pasirodyti šiame festivalyje – daugelio cirko menininkų tikslas ir didžiulė atsakomybė. „Kinas turi Kanus, teatras – Avinjoną, o cirkas – Ošo miestą ir didžiausią tarptautinį matomumą turintį cirko festivalį Europoje. Kai sužinojome apie tokio masto diplomatinį renginį Prancūzijoje, nusprendžiau susipažinti su nauja jo vadove ir pasiūlyti mintį pristatyti tai, ko dar niekada nebuvo Oše – lietuvišką šiuolaikinio cirko programą“, – pasakoja vienos pagrindinių organizacijų Lietuvoje strategiškai vystančios šiuolaikinio cirko sritį Teatronas vadovas Gildas Aleksa.

D. Ališausko nuotr./Monika ir Gildas
D. Ališausko nuotr./Monika ir Gildas

„Le Prato“ (Lilis), „Le Palc“ (Šampanės Šalonas) ir Paryžiaus rajone įsikūręs „Le Plus Petit Cirque du Monde“ – tai tarptautinę rezidencijų programą turintys cirko centrai, kurie atrinko būsimus lietuvių kūrėjų spektaklius reziduoti savo organizacijose bei vietiniams žiūrovams parodyti jų eskizus.

„Rezidencijos partnerių centruose – ypatingai svarbus projekto dedamasis, leidžiantis menininkams pamatyti save prancūziškame kontekste, kur konkurencija cirko scenoje yra kur kas didesnė. Visa tai skatina ne tik augančią kokybę, bet ir padeda menininkams tvirčiau jaustis artėjant premjeroms,“ – sako Teatrono programų kuratorė Monika Citvaraitė-Lansbergienė. „Didžiuojamės, kad nuo pirmųjų projekto etapų dirbame su partneriais išvien – cirko spektakliai buvo atrinkti prancūzų, o mes suteikėme galimybę Lietuvos kūrėjams, skatinome juos dalyvauti ir pristatyti save. Matome, kad partneriai pasitiki atrinktais kūriniais ir menininkais, nori prisidėti prie kūrybos.“

Prancūzijos partnerių atrinkti menininkai pristatys tris naujus spektaklius: „How A Spiral Works“ (trupė „Art for Rainy Days“), „Nappies Project“ (Marija Baranauskaitė-Liberman) ir „InTENSE“ (Taigi cirkas).

Pirmasis spektaklis savyje talpina nemažai jungimų: tarp oro ir žemės, akrobatikos ir šokio, Lietuvos ir Latvijos. Spektaklį kuria Lietuvos oro akrobatė Izabelė Kuzelytė, šokėja Alise Bokaldere (Latvija) bei Jason Dupree (Latvija, JK).

D.Putino nuotr./„Art For Rainy Days“
D.Putino nuotr./„Art For Rainy Days“

Marija Baranauskaitė-Liberman tęsia savo kūrybą ne žmonių auditorijai ir neria į svarstymus, koks būtų spektaklis, jei jį režisuotų sauskelnės. Pasitelkus konceptualią šiuolaikinę klounadą, menininkė ketina nagrinėti orumo, rūpesčio ir amžiaus klausimus.

Trečiasis spektaklis – vienos pirmųjų Lietuvoje šiuolaikinio cirko trupių Taigi cirkas naujausias kūrinys „InTENSE“. Jame – architektūros, anatomijos bei sociologijos principai pakabinami ore taip, kad įvairūs jėgos veiksniai tampa matomi žiūrovui. Kūrybiškai pažvelgę į cirko aparatų kabinimo ir jungimo galimybes, menininkai Konstantin Kosovec, Izabelė Kuzelytė ir Elena Kosovec sieks suteikti žmogišką pavidalą abstrakčioms koncepcijoms.

„Circa“ festivalis Ošo mieste Prancūzijoje vyks spalio 18-26 d. Projektas yra Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas