Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus senojo teatro scenoje – ukrainietės režisierės spektaklis, pagal baltarusių rašytojo satyrą

Vilniaus senajame teatre liepos 2-ąją (sekmadienį) 18.30 val. M8 salėje įvyks atvira baltarusių rašytojo Sašos Filipenko satyrinės dramos „Tikhari“ (balt. „Ціхары“, rus. „Тихари“), kurią pastatė ukrainiečių režisierė Saša Denisova, premjera.
Vilniaus senasis teatras ir spektaklio „Tikhari“ plakato eskizas baltarusių kalba
Vilniaus senasis teatras ir spektaklio „Tikhari“ plakato eskizas baltarusių kalba / Irmanto Gelūno / BNS ir Vilniaus senojo teatro archyvo nuotr.

Spektaklis pasakoja apie netolimą ateitį, kurioje apokalipsė nėra svarbus veiksnys, sustabdysiantis protestuotojų Baltarusijoje teismą. 2030 metai, karas Ukrainoje baigėsi Kyjivo pergale, Putinas nuspaudė branduolinio ginklo mygtuką. Pasaulis sugriautas, bet viename bunkeryje lyg niekur nieko vyksta 2020 metų protesto akcijose Baltarusijoje dalyvavusiųjų teismas.

„Tikhari“ – ne tik prisiminimais paremtas pasakojimais, tai satyra, spirianti suvokti praeitį, susitikti su dabartimi ir pasižiūrėti į ateitį per karo Ukrainoje prizmę. Tai – atviras iššūkis temoms, kuriomis kalbėti skaudu, bet neįmanoma pasislėpti: gėris, blogis, teisingumas, kerštas. Ar įmanomas smurtautojo ir aukos, budelio ir kaltinamojo dialogas?

„Tikhari“ (rus. „тихари“) – šnekamojoje kalboje taip vadinami jėgos struktūrų darbuotojai civiliais drabužiais, sekantys protestų dalyvius.

Pjesė „Tikhari“ – tai mėginimas vėl išgyventi 2020-ųjų įvykius ir kvietimas atvirai kalbėti viena iš svarbiausių temų – smurtautojo ir aukos, budelio ir kaltinamojo dialogo ne/galimybė.

„2020-ųjų protestai buvo iš tiesų visos tautos, monolitinis, bet jėgos struktūros sugebėjo išlaikyti valdžią masinėmis ir siaubingomis represijomis. Pjesė „Tikhari“ – tai mėginimas vėl išgyventi 2020-ųjų įvykius ir kvietimas atvirai kalbėti viena iš svarbiausių temų – smurtautojo ir aukos, budelio ir kaltinamojo dialogo ne/galimybė. Pjesė „Tikhari“ kelia paprastus, bet tuo pačiu pamatinius klausimus apie gėrį, blogį, teisingumą ir kerštą.“ (Saša Filipenko)

Branduolinių ginklų dislokacijos Baltarusijoje išvakarėse kviečiame jus į postapokaliptinį teismą, primenantį, kad ir šiandien Baltarusijoje sulaikomi ir teisiami tų įvykių dalyviai.

Spektaklis dedikuojamas baltarusių dailininkui Borisui Zaborovui.

Įėjimas į spektaklį nemokamas, būtina registracija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas