Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniuje prasideda pirmasis studentų gatvės teatro festivalis-laboratorija

Rugpjūčio 19-26 d. Vilniuje, Europos humanitarinio universiteto (EHU) kiemelyje, vyks pirmasis studentų gatvės teatro festivalis-laboratorija anglų kalba „Out of Context“.
Festivalis „Out of Context“
Festivalis „Out of Context“ / Organizatorių nuotr.

Festivalio metu vyks žymių Lietuvos ir Latvijos teatro menininkų (Agniaus Jankevičiaus, Birutės Kapustinskaitės, Antano Jasenkos, IevaKrish ir kt.) atviros paskaitos apie įvairius performanso komponentus.

Iš Vilniaus aukštųjų mokyklų studentų komandos su dėstytojų pagalba kurs tekstus, scenografiją, kostiumus ir muzikinius takelius būsimiems spektakliams, pristatys juos ir baigtą spektaklį žiūrovams. Dalyviai kviečiami kurti savo spektaklius istorijos ir kasdienybės poetikos temomis.

Visi renginiai nemokami ir vyks daugiausia anglų kalba.

Šiuo metu mūsų festivalis didžiausią dėmesį skiria skirtingų universitetų ir specialybių studentams. Stengdamiesi kurti erdvę, kurioje studentai būtų galima susipažinti, užmegzti naujus ryšius, kurti naujas komandas, išbandyti save praktikoje, prasmingai diskutuoti apie teatrą ir meną, kalbėti apie tai, kas mums iš tiesų rūpi.

Organizuojant festivalį anglų kalba, Vilniuje gyvenantiems užsieniečiams sudaroma galimybė geriau pažinti vietinę kultūros sceną, palengvinama jų integracija ir visapusiškas bendravimas.

Šis festivalis – tai eksperimentas festivalio formato, komandų darbo formato ir performanso kūrimo proceso atvirumo požiūriu. Laboratorijoje procesas bus kuriamas ne pagal įprastą metodiką, kai kiekvieną spektaklio dalį vienu metu kuria skirtingi žmonės, bet kai viską nuosekliai, diena po dienos, kuria viena komanda.

Žiūrovai galės stebėti grupinę dinamiką, lygiagretų idėjų vystymąsi ir dalyvių grupių tobulėjimą. Festivalis kelia klausimą, kiek uždaras turėtų būti teatrinis procesas, ar galima svarstyti apie produktą atskirai nuo jo kūrimo proceso; pats festivalis yra tokio atviro proceso praktika.

Renginiai vyks Savičiaus 17 namo kieme, priešais įėjimą iš Bokšto g.

Rugpjūčio 19 d., pirmąją festivalio dieną, dalyviai ir žiūrovai susipažins su gatvės teatro reiškiniu.

– 12 val. vyks Marko Liebermano paskaita apie gatvės teatro specifiką.

Rugpjūčio 20 d. bus skirta laboratorijos dalyvių pasinėrimui į žaidimo erdvę.

Marija Baranauskaitė-Liberman, užsiimanti šiuolaikiniu cirku ir klounada, kartu su studentais atliks praktiką, kuri padės geriau pažinti vieniems kitus, pajusti, kas yra žaidimas, suprasti, kodėl jis būtinas kuriant performansą.
-15.30 val. žiūrovai galės stebėti, kaip vyksta šis procesas.

Rugpjūčio 21 d. bus skirta tekstų būsimiems spektakliams kūrimui, kiekviena dalyvių komanda turės temą ir tris senovinius daiktus, kuriuos įtrauks į spektaklį.

– 11 val. vyks Birutės Kapustinskaitės paskaita apie scenarijaus kūrimą. Birutė papasakos, kaip rasti tinkamus būdus išreikšti idėją, pradėti dialogą apie kažką svarbaus, dialogą, kuris vyksta mumyse ir tarp mūsų bei skaitytojų, žiūrovų.

– 17 val. vyks kiekvienos komandos būsimų spektaklių scenarijų pristatymas.

Rugpjūčio 22 d. bus skirta darbui su erdve.

– 11 val. vyks kūrybinio dueto IevaKrish paskaita apie darbą įtraukiant spektaklį į erdvę, žiūrovą spektaklyje ir erdvėje, šių trijų komponentų sąveiką, darbą su vizualiniu komponentu.

– 17 val. vyks būsimų spektaklių scenografijos ir kostiumų pristatymas.

Rugpjūčio 23 d. bus skirta garso įrašams, skirtiems būsimiems pasirodymams, kurti.

– 11 val. vyks Antano Jasenkos paskaita apie muzikos istoriją ir garso takelių kūrimą, kurioje jis kalbės apie muzikos evoliuciją ir vaidmenį, muzikinio mąstymo fenomeną ir ritmą.

– 17 val. vyks garso takelių būsimiems spektakliams pristatymas.

Rugpjūčio 24 d. bus skirta aktorinei ir režisūrinei spektaklio daliai.

– 11 val. vyks Agniaus Jankevičiaus paskaita apie vaidybą ir režisūrą. Agnius pasidalins režisūros principais, komandinio darbo ypatumais ir tuo, kaip kuriant teatro kūrinį išlaikyti dėmesį, nelikti tik procese, bet privesti jį iki apčiuopiamos ir prasmingos pabaigos.

Rugpjūčio 25 d. bus skirta anksčiau sukurtoms spektaklio dalims sujungti.

– 11 val. vyks Pauliaus Ignatavičiaus paskaita apie paskutinį darbo prie spektaklio etapą – jo dalių sujungimą. Remdamasis savo patirtimi, Paulius papasakos apie šio darbo etapo užslėptus spąstus, pavojus ir galimybes, kaip nepamesti iš akių pirminės idėjos.

Rugpjūčio 26 d., paskutinę festivalio dieną, komandos pristatys savo darbus žiūrovams.

– 15 val. įvyks baigiamasis gatvės teatro darbų pasirodymas.

– 18 val. vyks sukurtų performansų aptarimas.

Festivalį visiškai finansuoja Europos Humanitarinis Universitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas