Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniuje vyks 23-as tarptautinis universitetų teatrų forumas

Gegužės 8-14 d. Vilniuje jau dvidešimt trečią kartą vyks Tarptautinis universitetų teatrų forumas. Jo metu žiūrovai turės galimybę nemokamai pamatyti ne tik Lietuvos studentiškų teatrų, bet ir iš užsienio atvykstančių trupių bei menininkų pasirodymus. Šių metų forume dalyvaus Europos humanitarinio universiteto, JAV, Ispanijos, Italijos, Sakartvelo ir Lietuvos universitetų teatrų trupės.
Ispanų trupė
Ispanų trupė

Tarptautinis universitetų teatrų forumas vyksta nuo 2000 m., jame per daugiau nei du dešimtmečius apsilankė tūkstančiai žiūrovų, dalyvavo teatro trupės iš JAV, Ispanijos, Suomijos, Lenkijos, Prancūzijos, Švedijos, Italijos, Norvegijos, Ukrainos, Vokietijos ir kitų pasaulio šalių. Kaip teigia vienas iš forumo organizatorių ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) teatro studijos „Palėpė“ režisierius Olegas Kesminas, šiandien teatras gali suvienyti visuomenę.

Teatro misija yra dialogas, savotiškas forumas, kuriame susitinka skirtybės ne tam, kad kovotų, o tam, kad susitartų, rastų bendrų sąlyčio taškų.

„Šiuo metu Lietuvos visuomenė išgyvena sudėtingą laikotarpį vienu metu spręsdama sudėtingus humaniškumo, žmogaus teisių klausimus. Kovojame su pandemija ir jos pasekmėmis. Pabėgėlių krizė vis dažniau verčia susimąstyti apie rytinių kaimyninių šalių geopolitinius manevrus, ir vis dažniau skamba žodis „karas“. Kuo toliau, tuo labiau visuomenė susiskaldžiusi į stovyklas, įsitvirtina nerimą kelianti nuomonių poliarizacija, nyksta konstruktyvaus dialogo galimybė. Tokiu laikotarpiu teatras yra ta vieta, kurioje gali susikalbėti net skirtingas pažiūras turintys žmonės. Teatro misija yra dialogas, savotiškas forumas, kuriame susitinka skirtybės ne tam, kad kovotų, o tam, kad susitartų, rastų bendrų sąlyčio taškų, suprastų skirtingo požiūrio priežastis“, – išskiria O.Kesminas.

Nuo JAV iki Sakartvelo: daugiau nei 10 spektaklių

Pasak teatrų forumo organizatoriaus, šiemet į Lietuvos teatrų scenas lips skirtingų šalių trupės ir tai puiki galimybė pamatyti tolimų kolegų pasirodymus.

Teatrai apsijungs bendrai meninei akcijai, pavadinimu „Vertigo“, kurioje atsispindės pastarųjų metų išgyvenimai pandemijos, pabėgėlių krizės, karo akivaizdoje.

„Visus metus organizuojamo forumo tikslas – sukviesti ir atsivežti į Lietuvą įvairių šalių studentų teatrus. Forumo savaitę visi spektakliai rodomi nemokamai ir skirti studentams, moksleiviams ar tiesiog besidomintiems teatru“, – teigia O.Kesminas.

Forumo metu – bendra meninė akcija

Tarptautinio universitetų teatrų forumo organizatoriaus teigimu, Lietuvos ir užsienio studentiški teatrai kvies ne tik pasinerti į savo spektaklių pasaulius, bet ir apsijungs bendrai meninei akcijai, pavadinimu „Vertigo“, kurioje atsispindės pastarųjų metų išgyvenimai pandemijos, pabėgėlių krizės, karo akivaizdoje.

Vertigo (lot.) – šokio judesio terminas, reiškiantis sukimąsi ratu, sūkurį, o medicinoje – specifinį galvos svaigimą, kai viskas sukasi aplink kaip karuselėje.

„Teatre atslūgsta baimė, supranti, kad esi ne vienas pasaulyje su savo mintimis, išgyvenimais. Teatras yra ta erdvė, kurioje skatinama dalintis: net ir stipriausio vertigo metu galima surasti atramą, išlaikyti psichologinę, emocinę „pusiausvyrą“. Akcijos tikslas – kuo platesniu ratu dalytis pastarųjų metų emocine patirtimi ir pabandyti suvokti, kaip mes pasikeitėme, kaip baimė ir nežinia vis dar keičia mūsų aplinką ir mus pačius“, – apibendrina O.Kesminas.

Teatras yra ta erdvė, kurioje skatinama dalintis: net ir stipriausio vertigo metu galima surasti atramą.

Daugiau informacijos ir išsamią universitetų teatrų forumo programą rasite čia.

Forumo programa vienoje vietoje čia.

Teatras studija „Palėpė“ susibūrė 1999 m. Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) vadovybės ir dramos teatro režisieriaus Olego Kesmino iniciatyva. Pirmąjį savo sezoną teatras studija „Palėpė“ baigė turėdamas 17 narių ir du sukurtus spektaklius. Per daugiau nei dvidešimt gyvavimo metų narių skaičius išaugo iki kelių dešimčių. Kasmet teatro repertuaras pasipildo vienu ar dviem naujais, skirtingų žanrų spektakliais, o per sezoną suvaidinama apie 80 spektaklių. Kiekvieną rudenį teatras priima naujokus, kurie įsilieja į jo gretas. Šis teatras studija – tai atvira erdvė, kur kiekvienas, mėgstantis teatrą, randa savo vietą. Studentai čia ne tik vaidina, bet ir režisuoja, rašo inscenizacijas, kuria kostiumus, muziką, daro dekoracijas, tampa spektaklių apšvietėjais ar garso operatoriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas