Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

10 brangiausių Vincento van Gogho paveikslų

Į rinką Vincento van Gogho paveikslai patenka itin retai, todėl jie parduodami už labai brangiai. Tapytojo kūrybos tyrėjas ir žurnalistas Martinas Bailey'is „The Art Newspaper“ pateikė brangiausių V.van Gogho darbų sąrašą.
Vincento van Gogho paveikslai
Vincento van Gogho paveikslai / Wikipedia Commons nuotr.

1. „Gydytojo Gacheto portretas“, 82 mln. Eur, 1990 m.

„Gydytojo Gacheto portretas“ vis dar yra brangiausiai parduotas van Gogho paveikslas, nors tai įvyko dar 1990 metais „Christie's“ aukcione. Anuomet jį nupirko už 82 mln. Eur. Be to, tai buvo didžiausia aukciono kaina už bet kurio dailininko kūrinį. Atsižvelgiant į infliaciją, šiandien jis prilygtų 178 mln. Eur.

Šį portretą nusipirko verslininkas Ryoei Saito, kuris vėliau teigė norėjęs, kad paveikslas būtų kremuotas kartu su jo kūnu. Laimei, 1996 m. jam mirus, to neįvyko, o vietoj to van Gogas buvo parduotas privačiai austrų investicijų valdytojui Wolfgangui Flöttlui. Jam susidūrus su finansinėmis problemomis, portretas vėl perėjo iš rankų į rankas ir dabar priklauso itin slaptam Europos milijardieriui.

Wikipedia Commons nuotr./„Daktaro Gachet portretas“, 1890 m., Vincetas van Goghas
Wikipedia Commons nuotr./„Daktaro Gachet portretas“, 1890 m., Vincetas van Goghas

2. „Darbininkas lauke“, 80 mln. Eur, 2017 m.

2017 m. „Darbininkas lauke“ parduotas už 80 mln. Eur. Kompoziciją, nutapytą van Goghui gyvenant prieglaudoje netoli pietų Prancūzijos miesto Sen Remi de Provanso, įkvėpė vaizdas, atsiveriantis iš jo kuklaus miegamojo. Po viena iš galingų dailininko saulėtekių dirba artojas. Kaip ir dauguma į rinką patekusių menininko darbų, šis peizažas parduotas anoniminiam pirkėjui.

Wikipedia Commons nuotr./„Darbininkas lauke“ (pranc. „Laboureur dans un champ“), 1889-1890 m.
Wikipedia Commons nuotr./„Darbininkas lauke“ (pranc. „Laboureur dans un champ“), 1889-1890 m.

3. „Autoportretas be barzdos“, 71 mln. Eur, 1998 m.

„Autoportretas be barzdos“ 1998 m. aukcione buvo parduotas už 71 mln. Eur. Van Gogho autoportretai yra labai vertinami, o privačiose rankose liko tik keletas jų. Šis portretas tapytojui buvo itin asmeniškas, nes jį nutapė Sen Remi de Provanso prieglaudoje kaip dovaną savo motinai 70-ojo gimtadienio proga. „Courtauld“ galerija bandė pasiskolinti „Autoportretą be barzdos“ savo dabartinei van Gogho parodai, tačiau paveikslas pasirodė esąs nepasiekiamas ir tebėra paslėptas anoniminėje Europos kolekcijoje.

Wikipedia Commons nuotr./„Autoportretas be barzdos“
Wikipedia Commons nuotr./„Autoportretas be barzdos“

4. „Mediniai nameliai tarp alyvmedžių ir kiparisų“, 70 mln. Eur, 2021 m.

„Mediniai nameliai tarp alyvmedžių ir kiparisų“ yra vienas iš naujausių van Gogho pardavimų – praėjusių metų lapkritį jis buvo parduotas už 70 mln. Eur. Įspūdingas ir mažai žinomas peizažas nutapytas už prieglaudos ribų. Nors pirkėjas buvo anoniminis, suprantame, kad paveikslas atiteko Hugo Nathanui iš Londono meno konsultantų bendrovės „Beaumont Nathan“ privačiam klientui.

5. „Les Alyscamps alėja“, 65 mln. Eur, 2015 m.

„Les Alyscamps alėja“ buvo nutapyta Arlyje, praėjus kelioms dienoms po van Gogho draugo Paulo Gauguino atvykimo. Pastarasis taip pat nutapė šią sceną netoliese. 2003 m. šis peizažas buvo parduotas „Christie's“ aukcione už 11 mln. Eur, bet kai 2015 m. jis vėl buvo parduotas aukcione, anoniminis pirkėjas už jį sumokėjo penkis kartus daugiau – 65 mln. Eur.

Wikipedia Commons nuotr./„Les Alyscamps alėja“, Vincentas van Goghas
Wikipedia Commons nuotr./„Les Alyscamps alėja“, Vincentas van Goghas

6. „Aguonos ir saulutės“, 61 mln. Eur, 2014 m.

„Aguonos ir saulutės“ – dramatiškas ir spalvingas natiurmortas, nutapytas likus vos kelioms savaitėms iki dailininko mirties Over-sur-Oise. Paveikslas parduotas už 61 mln. dolerių ir atiteko Kinijos pramogų bendrovės savininkui Wangui Zhongjunui.

W.Zhongjunas taip pat yra dailininkas mėgėjas, tapantis gėlių natiurmortus. Po aukciono jis pakomentavo, kad galutinė suma buvo „šiek tiek mažesnė, nei tikėjosi“. Šis pirkinys rodo, kaip per pastaruosius kelerius metus van Gogho rinka smarkiai pasikeitė – iš Šiaurės Amerikos ir Europos persikėlė į Rytų Aziją (Kiniją, Honkongą ir Korėją).

Wikipedia Commons nuotr./„Aguonos ir saulutės“
Wikipedia Commons nuotr./„Aguonos ir saulutės“

7. „Peizažas po audringu dangumi“, 52 mln. Eur, 2015 m.

„Peizažas po audringu dangumi“ buvo nutapytas Arlyje po to, kai van Goghas susižalojo ausį, likus vos kelioms savaitėms iki išvykimo į prieglaudą. Pavasarinių gėlių pilna pieva, o kairėje pusėje po dramatišku dangumi vaikštinėja pora. Už paveikslą 2015 m. gauta 52 mln. Eur.

Wikipedia Commons nuotr./„Peizažas po audringu dangumi“
Wikipedia Commons nuotr./„Peizažas po audringu dangumi“

8. „Vilkdalgiai“, 53 mln. Eur, 1987 m.

Paveikslo „Vilkdalgiai“, kuris, ko gero, buvo pirmasis prieglaudoje nutapytas van Gogho paveikslas, istorija pastaruoju metu buvo nepaprastai sudėtinga. 1987 m. „Sotheby's“ aukcione jis buvo parduotas už 53 mln. Eur ir atiteko Australijos verslininkui Alanui Bondui. Tačiau jis susidūrė su finansinėmis problemomis ir negalėjo sumokėti, todėl nuosavybė liko aukciono namams. 1990 m. „Sotheby's“ privačiu sandoriu van Goghą pardavė J.Paul Getty muziejui Kalifornijoje. Nors muziejaus sumokėta kaina niekada nebuvo atskleista, ji tikriausiai buvo maždaug tokia pati kaip aukcione. Dabar šis paveikslas yra vienas svarbiausių Getty kolekcijos eksponatų.

Wikipedia Commons nuotr./„Vilkdalgiai“
Wikipedia Commons nuotr./„Vilkdalgiai“

9. „Jaunuolis su rugiagėle“, 46 mln. Eur, 2021 m.

Praėjusį lapkritį „Jaunuolio su rugiagėle“ kaina viršijo 4–6 mln. dolerių prognozę ir galiausiai viršijo 46 mln. Eur. Tai neįprastai ekspresionistinis darbas, nutapytas paskutinėmis van Gogho gyvenimo savaitėmis Auvers-sur-Oise. Pirkėjo tapatybė neatskleista, tačiau didelio susidomėjimo sulaukė Tolimųjų Rytų kolekcininkai.

Wikipedia Commons nuotr./„Jaunuolis su rugiagėle“, Vincento van Gogho paveikslas
Wikipedia Commons nuotr./„Jaunuolis su rugiagėle“, Vincento van Gogho paveikslas

10. „Saulėgrąžos“, 39 mln. Eur, 1987 m.

Vos patekęs į dešimtuką, paveikslas „Saulėgrąžos“ buvo parduotas 1987 m., kai meno kūrinių kainų bumas buvo tik prasidėjęs. Tai vienas iš septynių Arlyje van Gogho nutapytų saulėgrąžų natiurmortų. Šis paveikslas yra jo paties nutapyto originalo geltoname fone, kuris dabar saugomas Londono nacionalinėje galerijoje, kopija.

Kai jis pasirodė „Christie's“ aukcione, už jį sumokėta 39 mln. Eur buvo tris kartus didesnė suma nei už bet kurį iki tol aukcione parduotą meno kūrinį (atsižvelgiant į infliaciją, dabar ji prilygtų šiek tiek daugiau nei 99 mln. Eur). Be to, pirmą kartą rekordinė kaina buvo sumokėta už šiuolaikinį, o ne senojo meistro paveikslą. Pirkėjas buvo Tokijuje įsikūrusi draudimo bendrovė „Yasuda“. Vėliau šią įmonę perėmė Sompo kompanija, o van Gogho paveikslas dabar yra Sompo meno muziejaus pagrindinė atrakcija.

Saulėgrąžos pasirodė esanti nuostabi investicija. Jei kada nors vėl pasirodytų rinkoje, paveikslo vertė siektų kelis šimtus milijonų dolerių.

Public Domain nuotr./ „Saulėgrąžos“, 1888 m.
Public Domain nuotr./ „Saulėgrąžos“, 1888 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas