Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV iškilo M.Monroe skulptūra: oponuojantys vadina ją seksistiška ir mizoginiška

Jungtinėse Amerikos valstijose, prie Palm Springso meno muziejaus iškilo Marilyn Monroe skulptūra. Tačiau aktyvistai, manantys, kad skulptūra seksistiška, siekia ją perkelti, praneša užsienio žiniasklaida.
Marilyn Monroe skulptūra Palm Springse, JAV
Marilyn Monroe skulptūra Palm Springse, JAV / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašė „The Art Newspaper“, dar balandžio pabaigoje nesutinkantys su idėja rinkosi į protestą prie Kalifornijos meno muziejaus.

Tuo metu buvusi šio muziejaus direktorė Elizabeth Armstrong žiniasklaidai teigė, kad šis M.Monroe atvaizdas yra „nostalgija prisidengianti mizoginija“. Jos požiūriu, tai pasenusi fantazija arba kelių vyrų, prisimenančių „senas geras dienas Holivude“, iliuzija, rašoma leidinyje.

Tačiau protestai bei peticijos situacijos nepakeitė.

„The Art Newspaper“ taip pat aprašė atidarymo ceremoniją, vykusią sekmadienio naktį. Joje dalyvavo savivaldybės nariai, tačiau nė vienas Palm Springso meno muziejaus vadovybės narys nepasirodė. Paskutinieji keturi muziejaus vadovai taip pat viešai nesutiko su sprendimu iškelti skulptūrą šio muziejaus apylinkėse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marilyn Monroe skulptūra Palm Springse, JAV
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marilyn Monroe skulptūra Palm Springse, JAV

Vienas iš teigiamai balsavusių savivaldybės narių argumentų buvo turizmas – jų požiūriu, M.Monroe atvaizdas turėtų tai paskatinti.

Los Andželo meno kritikas, už tai pelnęs prestižinį Pulitzerio prizą Christopheris Knightas, sužinojęs apie sprendimą, teigė, kad šis Holivudo aktorės skultpūros iškilimas yra įžeidimas „Pride“ mėnesiui, rašoma „LA Times“. Pasak jo, mizoginija yra viena iš homofobijos ir transfobijos priežasčių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marilyn Monroe skulptūra Palm Springse, JAV
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marilyn Monroe skulptūra Palm Springse, JAV

„Didžiulė, 26 pėdų dažyta skulptūra, pastatyta vidury miesto centro, dabar vilioja lankytojus. Tikslu tapo pasivaikščiojimas tarp išsiskėtusių moters kojų, galimybė pažvelgti po jos plazdančia suknele ir pakikenti iš jos kelnaitėmis uždengto tarpukojo. Arba dar geriau – nufotografuoti jį ir pasidalyti savo socialiniuose tinkluose <...>“, – „LA Times“ rašo kritikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas