Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Andriaus Miežio tapybos parodoje – žaismingas kerštas gyvenimui už jo protarpinį neįdomumą

Rugsėjo 6 d. (penktadienį), 19 val., Vilniaus meno erdvė „GODÒ galerija“ pristato menininko Andriaus Miežio personalinę tapybos parodą „Tai apie tai“, kurioje autorius eksponuos savo naujausią kūrybą, o taip pat pristatys ką tik išleistą darbų katalogą su trumpomis istorijomis.
Andrius Miežis. Miesto parkas
Andrius Miežis. Miesto parkas / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Menas Kultūra

Per A.Miežiui būdingą siurrealistinę manierą ir principus autorius savo kūryboje išlaisvina pasąmonę ir vaizduotę, tarytum atitrūksta nuo įprastų logikos dėsnių ir leidžia kūrybinei minčiai konstruoti siužetą bene savarankiškai.

Asmeninio archyvo nuotr./Andrius Miežis. Peizažas su kalnų trobele
Asmeninio archyvo nuotr./Andrius Miežis. Peizažas su kalnų trobele

Kita vertus, kūrinių istorijose neretai atpažįstame save pačius ir netobulą gyvenimo, tarpusavio santykių, buities ir būties tvarką. Šis tvarkos netobulumas skleidžiasi per humoristines, ironiškas, o kartais ir lyriškas vizualines remarkas, tad autorius ne moralizuoja, o veikiau intuityviai stebi. Į jo akiratį gali patekti populiarus posakis, metafora, socialinis reiškinys ar net klišė, kurią minties tėkmė suardo, perkonstruoja ir įvaizdina psichodelinio pop siurrealizmo stiliumi.

Kaip sako A.Miežis, pirmapradžių svajų metas – tai laikas, kai laiko nėra. Kai nepripažįstam jo tėkmės ir mėgaujamės viena kitą gimdančiomis naujomis formomis, kurias konstruoja minties galia be loginės gravitacijos.

Asmeninio archyvo nuotr./Andrius Miežis. Dualus ego
Asmeninio archyvo nuotr./Andrius Miežis. Dualus ego

„Man visada buvo įdomu, kaip atrodo mintys be žodžių, kaip jos gimsta be apvaisinimo. Tarsi iš niekur, tarsi iš kažkokio pirmapradžio eterio randasi idėjų formos, užsipildžiusios nenusakomu, bet juntamu turiniu. Menas niekad neina pirmyn, jis visad stengiasi grįžti atgal, ten, kur sąmonė buvo laisva, kur svajos nežinojo, kas yra blogai ir kas gerai. Stebėti aplinką vaiko protu, leisti jam stimuliuoti tavo jusles be išankstinių vertinimų, vien tik žavintis netobulumo begalybėmis – tai chaoso harmonijos skambesys kūryboje. Menas yra žaismingas kerštas gyvenimui už jo protarpinį neįdomumą ir kančias“, – sako autorius.

Per iš pažiūros žaismingą, ryškiaspalvį, stilizuotą pasakojimą ir autoriaus personažus, įgavusius pusiau žmogaus, pusiau fantastinių būtybių bruožus, veriasi filosofinės potekstės, visuomenės ydų ir lūkesčių refleksijos ar mūsų elgesio konstantos.

A.Miežis gimė 1970 m. Vilniuje, čia studijavo architektūrą. Nuo 1993 m. kaip laisvas menininkas kuria ir gyvena Kretingoje. Nuo 1992 m. rengia personalines parodas ir dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienje (Latvija, Danija, Italija, Vokietija, JAV, Suomija, Jungtinė Karalystė, Honkongas, kt.).

Paroda vyks iki rugsėjo 30 d.; parodos lankymas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas