Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ant Gedimino kalno – įspūdinga Prancūzijos menininko freska, kurią įkvėpė „Baltijos kelias“

Ant Gedimino kalno šlaito jau galima išvysti žinomo Prancūzijos menininko Saype kūrinį – didžiulę efemerišką freską, kurioje vaizduojamos dvi susikibusios rankos. Pasak paties kūrėjo, tai simbolizuoja Lietuvos bei Prancūzijos draugystę ir savaip įprasmina šiomis dienomis Prancūzijoje prasidedantį Lietuvos kultūros sezoną.

Menininkas Saype savo projektą „Beyond Walls“ („Nepaisant sienų“) jau įgyvendino 20-yje pasaulio miestų: nuo Ženevos ir Berlyno iki Dubajaus ir Kairo.

Rugsėjo 17 dieną numatomas šio kūrinio pristatymas ir nemokamas „Fanflures de France“ koncertas, skirtas vilniečiams bei miesto svečiams.

Saype freska – Lietuvos ir Prancūzijos bendrystės simbolis

Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinė direktorė Rūta Kačkutė projekto pristatymo žiniasklaidai metu pabrėžė, kad „Lietuvos nacionalinis muziejus mato didelę prasmę būti šio įvykio dalimi. Muziejui svarbu, kad galime priimti menininką Saype bei jo projektą „Beyond Walls“ ir suteikti jo meno kūriniui vieną svarbiausių Vilniaus ir Lietuvos erdvių – Gedimino kalną.“

Prancūzijos menininko kūrinys, kurį galima pamatyti ant Gedimino kalno šlaito iš vakarinės pusės, vaizduoja susikibusias rankas ir skleidžia simbolinę Prancūzijos ir Lietuvos draugystės, bendrų vertybių ir vienybės žinią.

„Ši freska yra kelias simbolines prasmes jungiantis meno kūrinys – tai žinia apie Prancūzijos ir Lietuvos draugystę, apie mūsų bendras vertybes. O kartu ir kūrinys, primenantis Baltijos kelio patirtį, nes šis istorinis įvykis atliepia pagrindinę menininko idėją – byloti apie vienybės, bendradarbiavimo ir tarpusavio pagalbos siekį“, – pažymėjo R.Kačkutė.

Muziejaus generalinė direktorė teigė, kad Lietuvos sezonas Prancūzijoje ir „Prancūzijos atgarsių Lietuvoje“ programa yra dar vienas šios bendrystės įrodymas.

Sprendimas įgyvendinti projektą ant Gedimino kalno šlaito buvo nuodugniai apsvarstytas ir suderintas su atsakingomis institucijomis, siekiant užtikrinti, kad freskos kūrimas ne tik nepakenktų kalnui, bet ir papildytų šią erdvę nauju meniniu akcentu. Kalno šlaitas, kuriame atsirado freska, yra sutvirtintas ilgalaikėmis priemonėmis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Prancūzų menininko Saype freska ant Gedimino kalno
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Prancūzų menininko Saype freska ant Gedimino kalno

Įkvėpė Baltijos kelias

„Beyond Walls“ projektas apima jau 20 miestų visame pasaulyje, o Vilnius tapo 21-uoju.

„Lietuvos nacionalinis muziejus didžiuojasi būdamas tokioje garbingoje ir gražioje draugijoje“, – sakė R.Kačkutė, pabrėždama, kad šis projektas simbolizuoja siekį vienytis nepaisant kultūrinių ar geografinių ribų.

Pats menininkas, kuris prieš metus lankėsi Lietuvoje norėdamas susipažinti su būsimo kūrinio aplinka, teigė: „Kai atradau Baltijos kelią Lietuvos nacionalinio muziejaus Gedimino pilies bokšto ekspozicijoje ir pamačiau nuotraukas, patyriau tokį jausmą, tarsi Vilnius būtų manęs laukęs.“

Saype freską kūrė naudodamas aplinkai draugiškus, natūralius dažus, kurie laikui bėgant visiškai suirs, nepalikdami pėdsako gamtoje, tačiau likdami žmonių atmintyje.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Prancūzų menininko Saype freska ant Gedimino kalno
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Prancūzų menininko Saype freska ant Gedimino kalno

Prancūzų menininkas kuria monumentalius paveikslus ant žolės ir dirvožemio. Jis pats išrado unikalius aplinką tausojančius dažus, kurių pagrindą sudaro kreida ir anglis.

Saype yra vienas pirmųjų gatvės meną ir žemės meną vienijančio judėjimo menininkų. Dėl atsakingo požiūrio ir naudojamos inovatyvios technologijos žurnalas „Forbes“ pripažino jį vienu iš trisdešimties įtakingiausių jaunų žmonių (iki 30 metų) meno ir kultūros srityje. Poetiškais ir efemeriškais kūriniais jis siekia nepakenkdamas gamtai paveikti viso pasaulio žmonių sąmonę.

Saype taip pat pažymėjo, kad mūsų gyvenimas ir poelgiai neišvengiamai taps mūsų egzistencijos šiame pasaulyje pėdsaku. Tik nuo mūsų priklauso, koks bus tas pėdsakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas