Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apie kūrėjų rutinas ir ritualus – parodoje „Disciplinos“ galerijoje „Atletika“

2024 m. rugsėjo 5 d., pirmąją Vilniaus galerijų savaitgalio dieną, 19 val. sostinės galerijoje „Atletika“ (Vitebsko g. 21, Vilnius) atidaroma grupinė paroda „Disciplinos“, rašoma pranešime spaudai.
Elena Kanarskaitė „Geismo Mašina“
Elena Kanarskaitė „Geismo Mašina“ / Skirmanto Lisausko nuotr.

Parodoje dalyvauja Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) nariai menininkai Greta Eimulytė, Vaiva Grainytė, Elena Grudzinskaitė, Algirdas Jakas, Elena Kanarskaitė, Liudvikas Kesminas, Indrė Liškauskaitė, Donata Minderytė, Rūta Spelskytė.

Šiuos kūrėjus, kurie visi įstojo į LTMKS per pastaruosius kelerius metus, bendrai parodai subūrė kuratorius Jurijus Dobriakovas.

Su tarpdiscipliniškumo sąvoka, užkoduota Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos pavadinime, per pastaruosius dešimtmečius buvo diskutuojama ir nesutariama bangomis, bet nuolat – kartais aktyviau, kartais vangiau, beveik susitaikant su neišvengiamu jos neaprėpiamumu, abstraktumu ir keistu laikiškumu. Galiausiai įsigalėjo nuomonė, kad tarpdiscipliniškumas yra tiesiog dabarties meno status quo, o ne radikaliai naują, kitokią kokybę ir šiuolaikiškumą užtikrinanti savybė. Šiandien šis terminas, regis, galutinai tapo iš įpročio kartojamu tropu arba tiesiog pragmatiniu finansavimo skirstymo klasifikatoriumi, o „tarpdisciplinininkai“ (siaurąja prasme – LTMKS nariai) nebėra apčiuopiama ir atpažįstama gentis, kuria kažkada buvo.

Tačiau pasikeitė ir santykis su (meno) disciplinų sąvoka. Jos nebesuvokiamos kaip į modernistinio retrogradiškumo ir ankšto tradicionalizmo sinonimas; priešingai, abejodami tiek įnirtingos šiuolaikybės, tiek deklaratyvaus tarpdiscipliniškumo ideologijų perspektyvumu, menininkai ir kiti kultūros praktikai be jokios ironijos mėgaujasi „naujų senų“ disciplinų – tekstilės, piešimo, liejinių ir stiklo dirbinių, tapybos, skulptūros ir net tautodailės – teikiamais malonumais. Ne todėl, kad norėtų sugrįžti į tų disciplinų nekaltybės amžių, bet nujausdami, kad jų įtraukiosios, medžiagiškos ir psichoestetinės savybės puikiai sutelpa dabartiniame laike be aiškių chronologinių kelrodžių. Disciplinų veidas atpažįstamas, bet jau kitas. Jos nebėra nei tabu, nei fetišas, o kažkas sunkiai išreiškiama žodynais, prie kurių dar ką tik buvome pripratę.

Parodos siekis yra atsekti disciplininės raiškos ir visaapimančios emocinės savidisciplinos saitus ar bent jau palikti užuominas apie jų galimas formas.

Kartu įdomu ieškoti atsakymo į klausimą, kokios yra asmeninės autorių disciplinos – rutinos, procedūros, ritualai, produktyvumo ir įkvėpimo ieškojimo mankštos. Tarp meninių disciplinų sugrįžimo naujais pavidalais ir jau ne vienerius metus vykstančio diskursyvaus atsigręžimo į nuoširdumą, rūpestį, psichinę gerovę, įtraukimą, atvirumą ir tvarumą neabejotinai yra ryšys. Parodos siekis yra atsekti disciplininės raiškos ir visaapimančios emocinės savidisciplinos saitus ar bent jau palikti užuominas apie jų galimas formas.

Parodos „Disciplinos“ atidarymas vyks Vilniaus galerijų savaitgalio atidarymo dieną ir bus šio festivalio programos dalimi. Rugsėjo 7 d. 13 val. galerijoje vyks ekskursija su kuratoriumi ir menininkais. Parodą organizuoja Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga. LTMKS veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas