Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Atmetimo galerijoje“ eksponatais tampa Lietuvos kūrėjų atmetimo istorijos

Šį rudenį startuojanti kūrybinė iniciatyva „Atmetimo galerija“ kviečia atviriau kalbėti apie karjeros ir kūrybos sunkumus, atmetimą ir gyvenimiškus pasirinkimus. Žymūs Lietuvos kūrėjai susitinka su moksleiviais, dalinasi savo atmetimo istorijomis. Viešai šios istorijos bus prieinamos dedikuotoje svetainėje, rašoma įstaigos „Kultūrinės ir organizacinės idėjos“ pranešime žiniasklaidai.
„Atmetimo galerija“. Susitikimas su Jurga Šeduikyte
„Atmetimo galerija“. Susitikimas su Jurga Šeduikyte / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Menas Renginiai

Įžymybės dalinasi ne patarimais, o patirtimi

Susitikimuose su moksleiviais, Lietuvos kūrėjai, muzikantai, rašytojai, aktoriai ir sportininkai dalijasi savo atmetimo istorijomis. Pasakoja apie savijautas, kai atmetė kuratorius, kai į parodos atidarymą atėjo tik tėvai, ar kai į aktorių atranką pakvietė tik numetus svorio. Moksleiviai supranta šias istorijas, jas priima, diskutuoja, kaip patys elgtųsi tokiose situacijose.

Organizatorių nuotr./„Atmetimo galerija“. Susitikimas su Urte Karaliūte
Organizatorių nuotr./„Atmetimo galerija“. Susitikimas su Urte Karaliūte

„Jaunimas beria visus teisingus atsakymus: tolerancija, palaikymas, draugiškumas. Tačiau patys realybėje kartais elgiasi kitaip, nebrandžiai. Kaip ir mes visi. Kartu su kūrėju ir moksleiviais ieškome ne teisingų atsakymų, o mezgame pokalbį, kodėl kartais elgiamės trumparegiškai ar šaltai. Pokalbis, pasidalinimas net pažadina jaunimą, kurie dažnai mokykloje pratę kuo greičiau atsakyti teisingai ir toliau pasinerti į išmanųjį telefoną. Čia siekiame kurti erdvę pokalbiams, kad ir nelengviems”, – dalinasi susitikimų su kūrėjais moderatorius Dainius Saržickas.

Susitikimai vyksta Lietuvos mokyklose su vyresnių klasių moksleiviais. Visa patirtis bus sudėta į nemokamus metodinius leidinius, skirtus mokytojams, tėvams ir jaunimo darbuotojams.

Įkvėpimas iš devyniolikto amžiaus Prancūzijos

Įkvėpimu šiai iniciatyvai tapo devynioliktame amžiuje Paryžiuje įvykusi „Salon des Refusés“ – oficialiai atmestų dailės darbų galerija. Anuomet menininko karjera priklausė nuo dailės kūrinius vertinusios ir konservatyvios Paryžiaus salono tarybos. Atmestų kūrinių dailininkai savaip maištavo ir surengė atmestų darbų parodą, kuri buvo keliagubai populiaresnė už visas prieš tai buvusias. Tuo metu valdžiusiam Napoleonui neliko nieko kito, kaip tik pritarti naujiems kūrybiniams vėjams. Taip įvyko proveržis dailėje.

„Kita įkvėpimo dalimi tapo pokalbis su buvusiu Lietuvos kultūros tarybos nariu ir bičiuliu Sauliumi Valiumi. Taryba paremia arba ne – ir dažnas kūrėjas save tapatina su laimėjusiu arba netikėliu. Saulius dalinosi idėja, kad kūrėją skatintų ir trečia kategorija – kūrėjau, esi vertas paramos, tačiau šįkart trūksta lėšų. Tai padėtų išsaugoti motyvaciją. Tad net sausų sprendimų komunikacija yra labai svarbu kūrybos laukui”, – dalijasi iniciatyvos sumanytojas Sergejus Grigorjevas.

Atmetimo galerija

Tikėdami „Atmetimo galerija“ idėja į ambasadorių gretas prisijungė grupės „The Roop“ lyderis Vaidotas Valiukevičius, plaukikė Rūta Meilutytė, vedėja ir poetė Urtė Karaliūtė ir kiti kūrėjai bei įžymybės. Kūrėjų atmetimo istorijos bus eksponuojamos netrukus atsiversiančioje svetainėje. Istorijomis rengėjai siekia ne liūdinti, o pabrėžti atmetimo įvairovę ir tai, jog atmetimas yra gyvenimo dalis ir pasitaiko visiems – žymiausiems dainininkams ar olimpinio aukso savininkams.

Pirmą kartą organizuojamą iniciatyvą „Atmetimo galerija“ rengia jau dvylika metų veikianti ir kultūros renginius Lietuvoje bei užsienyje įgyvendinanti organizacija – VšĮ „Kultūrinės ir organizacinės idėjos“. Projektą remia Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas ir „Nordic Culture Point“. Projekto partneriai – EDU Vilnius, Visuomenės ir verslo plėtros institutas, Jaunimo reikalų agentūra, „Make it Happen“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas