Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bernardinų sode – penki skulptoriaus Mindaugo Navako objektai

Rugpjūčio 14 d. Bernardinų sode, Vilniuje, pradeda veikti skulptoriaus Mindaugo Navako paroda „5 objektai (2)“. Tai yra antroji žymaus kūrėjo paroda šiame senamiesčio parke, pirmoji – „5 objektai“ – buvo pristatyta 2022 m.
Mindaugas Navakas, 5 Objektai, parodos fragmentas, 2022
Mindaugas Navakas, 5 Objektai, parodos fragmentas, 2022 / Organizatorių nuotr.

Bernardinų sode pristatoma paroda „5 objektai (2)“ yra įkvėpta menininko sudarytos fotomontažo technika sukurtų eskizų serijos „Vilniaus sąsiuvinis“ (1981-1985). Jame pateikiami neįgyvendinami projektai – skulptūrų ir miesto architektūros junginiai, kuriuose gyvius primenančios, dinamiškos struktūros iškyla kaip kontrastas monotoniškiems ir pragmatiškiems sovietmečio pastatams, to laikmečio visuomenės vertybėms teigdami gamtos nenugalimumą.

Nauja Mindaugo Navako darbų serija pasižymi savo įspūdingu tūriu ir mase, išreiškiama ironija, provokacija tiek erdvei, tiek žiūrovui bei tęsia menininko anksčiau puoselėtas idėjas.

Judriame miesto parke pastatytos plieninės struktūros sutrikdo įprastą pasivaikščiojimą ir skatina iš naujo įvertinti miesto erdves bei vertybių kaitą, atkreipti visuomenės dėmesį į žmogaus ir jį supančios gamtos santykį.

Organizatorių nuotr./Mindaugas Navakas, 5 Objektai, parodos fragmentas, 2022
Organizatorių nuotr./Mindaugas Navakas, 5 Objektai, parodos fragmentas, 2022

Mindaugas Navakas yra vienas reikšmingiausių Lietuvos skulptorių, kurio kūriniai žinomi net ir daile nesidominčiam žmogui. Dailininko itin dideli skulptūriniai objektai yra tapę svarbia Lietuvos ir užsienio miestų erdvių dalimi.

Mindaugo Navako darbai XX a. 8–9 deš. prisidėjo prie skulptūros raiškos atsinaujinimo ir toliau lieka svarbia šiuolaikinio meno lauko dalimi. Jo kūryba pasižymi milžiniškais masteliais, sunkiomis, masyviomis formomis ir medžiagomis, netikėtais eksponavimo sprendimais.

Mindaugas Navakas (g. 1952) – skulptorius, nuo 1977 m. aktyviai dalyvaujantis parodose Lietuvoje ir užsienyje, ilgą laiką dėstė Vilniaus dailės akademijos skulptūros katedroje.

Organizatorių nuotr./Mindaugas Navakas, 5 Objektai, parodos fragmentas, 2022
Organizatorių nuotr./Mindaugas Navakas, 5 Objektai, parodos fragmentas, 2022

Be kitų parodų, menininko kūriniai buvo eksponuoti pirmojoje Kvangdžu bienalėje 1995 m., o 1999 m. jis pirmasis (kartu su menininke Egle Rakauskaite) atstovavo Lietuvą 48-oje Venecijos bienalėje.

1995 m. jam įteikta Herdeno premija, 1999 m. skirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija bei 2004 m. Baltijos asamblėjos premija. Mindaugo Navako kūrinių yra Lietuvos dailės muziejuje, privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

Mindaugo Navako parodą „5 objektai (2)“ Bernardinų sode, Vilniuje galima aplankyti iki spalio 10

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas