Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 11

Č.Sugiharos ekspoziciją atnaujinsianti J.Kagan: vizų istorija – stebėtinai aktuali

Tarpukario Japonijos diplomato Čiunės Sugiharos gyvybes gelbėjusių vizų istorija išlieka stebėtinai aktuali karo Ukrainoje fone, sako litvakų kilmės menininkė Jenny Kagan.
Jenny Kagan
Jenny Kagan / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Vizas gyvenimui“ tūkstančiams žydų išrašiusio konsulo namus-muziejų atnaujinti apsiėmusi menininkė sako, jog jai itin svarbu „susieti Č. Sugiharos istoriją su platesnėmis istorijomis“.

„Noriu susitelkti į Č. Sugiharos istoriją, tačiau atskleisti ir raibulius aplink ją, – BNS šią savaitę sakė į Kauną atvykusi britų menininkė. – Č. Sugihara išlieka centru, net konkrečiau – sprendimo pasirašyti vizas momentas. Viskas sukasi aplink jį. Stebėdami detales mes suprantame globalius dalykus: tyrinėdami šį momentą, patekdami į jį, pamatome, kaip jis įsikomponuoja likusiame pasaulyje.“

Pasak jos, momentas, kai turi priimti sunkų sprendimą, vertindamas tai, kas patogu, bei tai, kas teisinga, yra bendražmogiškas ir pažįstamas kiekvienam, todėl padeda priartinti iš pažiūros tolimą Kaune tarpukariu gyvenusio japono istoriją prie kiekvieno iš mūsų.

Kaune dirbęs Č. Sugihara 1939–1940 metais su olandų konsulu Janu Zvartendijku čia išdavė „vizas gyvenimui“, išgelbėjusias ne mažiau kaip 6 tūkst. žydų gyvybių.

Vienas esminis sprendimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas